Élet-Stílus

Segítünk megfelezi a fűtésszámlát

A tetőn, a falakon és a padlón át a fűtési energia 50-60 százaléka távozik egy átlagos családi házból. Ez a veszteség jó hőszigeteléssel negyedére-ötödére csökkenthető, ami akár meg is felezheti a fűtésszámlát, így a beruházás 5-10 éven belül biztosan megtérül. Innentől kezdve nem kérdés, hogy miért is szigeteljük a házainkat. Arról azonban, hogy mit is kell átgondolni, mielőtt belefogunk, már annál inkább érdemes beszélni.

Szigetelés? Csak kívülre!

(MTI)

(MTI)

Mindig a külső felületeket szigeteljük – tanácsolja az Energia Klub. A falak belső felületeinek szigetelése nem ajánlott, hiszen ezzel elveszítenénk a teherhordó falak hőtároló kapacitását, ráadásul a szigetelés mögött könnyen beindulhat a penészképződés. Biztosítani kell a szigetelés, valamint a falak víz- és páravédelmét is, mert a nedvesség nagyságrendekkel rontja a szigetelőképességet.

Az épület hőgazdálkodását negatívan befolyásolják a hőhidak, amik az épület sarkain, kiszögellésein, illetve a különböző szerkezeti elemek találkozásánál képződhetnek. Ekkor a jobb hővezetésű, erősebben hűlő elem elvezeti a hőt a külvilág felé, amit úgy vehetünk észre, hogy a falak egyes részei hidegebb tapintásúak. A hőhidak lerontják a falak szigetelőképességét, ezen kívül a penészesedéséhez is hozzájárulhatnak. Helyes szigeteléssel azonban könnyen kivédhetjük őket

Végtelen választék a piacon

A szigetelőanyagok megválasztásánál az ár mellett a környezetvédelmi előírásokat is érdemes figyelembe venni. A legelterjedtebb szigetelőanyag a polisztrol, de ízlésünk szerint választhatunk akár kőzetgyapotot, fagyapotot, cellulózt, papírőrleményt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kiválasztott szigetelőanyag megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak, erről érdeklődjünk a gyártónál vagy a forgalmazónál. A talajhoz közeli részek szigetelésére válasszunk az ütéseknek jobban ellenálló és vízre nem érzékeny anyagokat.

A korábbi részekben a ház tervezéséhez, tájolásához és a megfelelő építőanyag kiválasztásához adtunk energiatakarékossági szempontokat, a jövő héten folytatjuk a szigetelést. További praktikus és pénztárcakímélő tanácsokért kattintson a FigyelőNet Energiatippek aloldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik