Élet-Stílus

Kétéves a debreceni Modem

Szeptember 25-én lesz két éve, hogy megnyitotta kapuit a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem), amely az elmúlt időszakban Debrecent elhelyezte a kortárs képzőművészet térképén.

Debrecen új modellt teremtett, hisz a Modem az első az országban, amelyet a városi önkormányzat hozott létre, és közvetetten, egy erre alakított közhasznú társaságon keresztül működtet – mondta Gulyás Gábor igazgató. 2006-ban fontos cél volt mind a nagyközönség, mind a szűkebb szakmai közönség számára „bevezetni az intézményt”, és ezen a téren pozitív tapasztalatokról számolt be, hisz a Modemről mintegy egymillióan hallottak már, és több mint 300 ezren fordultak meg benne.

A jövőbeli szakmai célkitűzések között szerepel egy együttműködés a Debreceni Egyetemmel. Ez rövid távon tudományos, művészeti kutatóhelyek létrehozását, hosszabb távon pedig önálló művészettörténeti szak beindítását jelentené. A közeljövőben európai uniós pályázatok útján szeretnének átalakítani egyes termeket és egy videofalat elhelyezni a homlokzaton, még pezsgőbbé téve így a Baltazár Dezső teret.

Az intézmény megnyitásának második évfordulója alkalmából szeptember csütörtökön és pénteken programsorozattal várják az érdeklődőket, melynek keretében a „Hogyan tovább Oroszország?” és a provokatív-szórakoztató „A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul” kiállítás megnyitót tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik