Élet-Stílus

Sztárok tarthatják az énekórát

Az iskolák jelenlegi heti egy énekórája leginkább arra elég, hogy a gyerekeket elriassza a zenétől. A Magyar Zenei Exportiroda most egy olyan programmal próbálkozik, amellyel ismét élővé lehet tenni a száraz anyagot. A Muzsikás pedig már évek óta rendhagyó énekórán igyekszik megszerettetni a hangszeres zenét a fiatalokkal.

Ha a minisztérium is mellénk állna, akkor akár már jövőre indulhatna a zenei programunk – mondta el a FigyelőNetnek Szép Fruzsina, a Magyar Zenei Exportiroda igazgatója. Szerinte a tervezetükre építve, azt továbbfejlesztve akár az unokáink zenei képzését is biztosra vehetnénk.

A hazai hírességek taníthatnának

Ha az oktatási tárca szánna rá közel 200 millió forintot, akkor kezdetben a megyeszékhelyek iskoláiban és a nagyobb iskolákban fel lehetne szerelni egy-egy zenei próbatermet, ahol akár neves hazai zenészek közreműködésével lehetne zeneórákat tartani. Egész más megtanulni a kedvenc énekesünktől a népdalok, a zenei ritmusok vagy a hangnemek világát, mint a hagyományos órákon. (A 200 millió forintos összeget jól szemlélteti, hogy ez nagyjából 200 digitális táblát jelentene, amelyből a kormány 30 ezret kíván beszerezni az iskoláknak.)

Sztárok tarthatják az énekórát 1

A hangszerkereskedő cégek és a hazai zenei élvonal képviselői már jelezték, hogy szívesen részt vennének a kezdeményezésben. „Fontos, hogy ne száraz anyagot kapjanak a gyerekek az iskolában, hanem élő zenei példákat, amellyel azonosulni tudnak a fiatalok” – emelte ki az igazgató. Ha mondjuk megtudják a Rolling Stonesról, hogy mennyire rányomta a bélyegét dalaikra a brit népzenei hagyomány, akkor esetleg a világzene és a saját gyökereinket is másképp látják majd. Ha egy sztár mondja el, hogy mennyi időt tölt gyakorlással, akkor egészen máshogyan állnak majd ahhoz is, hogy hogyan képezzék magukat.

Szép Fruzsina szerint addig nem is nagyon lehet exportálni a magyar zenét, amíg a saját piacunkon nem sikerül megszerettetni a hazai együtteseket. Ehhez pedig arra is szükség van, hogy a fiatalok értsék, szeressék a muzsikát és esetleg maguk is zenéljenek. A módszer egyébként Angliában már működik, ahol abban az évben, amikor elindult, több százezer gitárral többet adtak el.

„Mit akar itt bazseválni négy ősz bácsi?”

A zenei nevelés elégtelenségét látva a Muzsikás együttes rendhagyó énekórákba kezdett négy évvel ezelőtt. Azt vállalták, hogy évente 50 általános iskolába mennek el, hogy igazi zenei élményt adjanak az ott összegyűlő 200-800 gyereknek. Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja hisz abban, hogy akár egyetlen találkozás elég lehet ahhoz, hogy a gyerekeket megfogja a zene.

Szerinte a Kodály-módszerhez kellene visszatérni, amely görög mintára a zenét állította a középpontba. Kodály Zoltán szerint aki a zenéből áradó éltető fluidumot nem tudja magába szívni, annak elszárad a lelke. A zenész úgy véli, hogy akár egyetlen élmény elég lehet ahhoz, hogy valaki magába szívhassa azt. És a Muzsikás az énekóráin ezzel próbálkozik.

Sztárok tarthatják az énekórát 1

„Sokan itt találkoznak először élő hangszeres zenével, amely nem valamiféle hangszóróból szól. Az együttesnek persze le kell küzdeni azt az ellenállást is, amit a mai generációból a hangszeres népzene már egyből kivált: „Mit akar itt bazseválni négy ősz bácsi?” – meséli a nagybőgős.

Éppen ezért a zenekarnak nagyobb feladatot jelent egy ilyen fellépés, mint egy koncert a Royal Albert Hallban, ahogy Hamar Dániel fogalmazott. Elég egy hiba, egy rossz fogás, és elvesztik a fiatal közönség figyelmét, de 40-45 ezer gyereknél eddig mindig sikerült elérni a várt hatást.

A rendhagyó zeneórát az iskolák ingyen vehetik igénybe, amihez arra volt szükség, hogy a legnagyobb hazai olajipari cég melléjük álljon szponzorként, hogy az együttes útiköltségét kifizessék. Hamar Dániel szerint azonban mindez „partizánakció”, mert amit tesznek, édeskeveset számít amellett, hogy az iskolákban mindössze heti egy énekóra van. Zene nélkül pedig nem lehetnek harmonikus, egészséges emberek a mai gyerekek. 20-30 éve pedig a Kodály-iskolák megmutatták, hogy az oda járó gyerekek voltak a legkiválóbbak a sportban, a matematikában és a természettudományokban is.

Most, hogy hamarosan kezdődik Hangfoglalás, minden idők legnagyobb magyarországi hangszerkiállítása, a mellette megrendezett RegiON kelet-közép-európai zenei konferenciának pontosan a zenei nevelés lesz majd a középpontjában. A szervező Magyar Zenei Exportiroda igazgatója szerint az oktatási tárca egyik vezetője is részt vesz a rendezvényen, így lehetséges, sikerül majd az oktatás döntéshozóival is elfogadtatni, hogy szükség van egy programra, amely konkrét lépéseket is tesz a zenei nevelés fejlesztéséért.

Metallica basszgitárján is játszhatunk

A Hangfoglaláson a Syma Sport- és Rendezvényközpont A és C csarnokában 8 ezer négyzetméteren 88 kereskedő vonultatja fel a jelen és jövő csúcstechnikáját. Több 10 ezer fúvós, billentyűs, vonós, ütős, akusztikus és elektromos pengetős hangszert lehet kipróbálni, emellett bemutatják a hang-, fény-, a színpad-, a stúdió-, színház-, és a diszkótechnika elemeit is. A 200 forintos pengetőtől kezdve a 880 ezer forintos, kézzel készített Bogner gitárerősítőn át a 150 millió forintos, koncertek hangosítására használt keverőpultig sok minden látható lesz, a Metallica együttes 1986-ban elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burtonnek készített Aria basszusgitárt pedig ki is lehet próbálni. A Mesterhangszerek Zöld Szigetén helyet kapnak egyedi magyar mesterhangszerek: vonósok, gitárok, fa- és rézfúvósok, historikus, népi és gyermekhangszereknek. Szaktanácsadást adnak az érdeklődőknek hangszerbeszerzéshez, javításhoz, restauráláshoz. Kiemelt része a programnak a gyerekek “hangszerbütyköldéje”, a vakok hangszersimogatója és a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozása.

Sztárok tarthatják az énekórát 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik