Élet-Stílus

Bármikor sztrájk lehet Ferihegyen

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkabeszüntetést helyezett kilátásba Ferihegyen, mert eredménytelenül zárult a munkaadó BA. Zrt.-vel folytatott egyeztetésük. Állításuk szerint a munkaadó időhúzó taktikát követett és nem is törekedett a megegyezésre.

A szakszervezet szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának, Jost Lammersnek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, és sztrájkbizottságot alakít – emlékeztetett a LESZ vasárnap közleményében. A lépésre azért szánta el magát a szakszervezet, mert az elégtelen dolgozói létszám miatt a munkavállalók túlfoglalkoztatása általános gyakorlattá vált a cégnél, amely ráadásul további elbocsátásokba, a dolgozókat érzékenyen érintő átszervezésekbe kezdett – indokolta a szakszervezet.

Hangyák és vaspondrók

A szakszervezet szerint a munkaadó többszöri határozott ígérete ellenére a mai napig “nem biztosítottak a pihenőhelyiségek, hiányoznak a munkahelyi higiénia alapvető feltételei is, az épületekben elszaporodtak a vaspondrók és a szárnyas hangyák, az ágyak és fotelek gusztustalanok, a falakról mállik a festék, a mellékhelységek állapota, felszereltsége pedig nem nevezhető európainak.

“A BA Zrt. az értesítés kézhezvétele után a LESZ ismételt kérése ellenére is halogatta a tárgyalások megkezdését, így az első fordulóra mindössze két nappal a törvényi határidő letelte előtt került sor” – írta közleményében a szakszervezet. A LESZ a törvényben szabott határidő lejártával a tárgyalást eredménytelennek tekinti. Mivel a szakszervezet törvényes kötelességének eleget tett, így a fenti követelések miatt bármikor a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlhat” – hangsúlyozták.

Csak blöff?

Pénteken folytatódtak a tárgyalások, de az érdekképviselet nem árulták el, hogy mit gondolnak az akciótervről, illetve mikor kívánják folytatni az egyeztetéseket. Érdemi egyeztetés helyett a LESZ képviselői pusztán annyit közölték, hogy lejárt a sztrájktárgyalásra szánt hét nap – közölte Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője. A LESZ a sztrájktárgyalások során “semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő”, “üres frázisokat puffogtattak, hasraütés-szerűen sorolták a rossz munkakörülményekre vonatkozó problémáikat, melyek többsége csak blöff volt” – tette hozzá.

“Rém felelőtlennek és gyerekesnek tartjuk, hogy a LESZ sztrájkkal fenyegetőzik a ferihegyi nemzetközi repülőtéren, amikor konkrét sztrájkköveteléseiket sem tudják fogalmazni. Nem farkast kell kiáltani, hanem inkább dolgozni. Mi a továbbiakban is várjuk az érdekképviseleteket, hogy folytassuk a tárgyalásokat és megoldjuk a problémákat” – javasolta a BA szóvivője a szakszervezet tagjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik