Élet-Stílus

Egygólos vereség Svédországban

A magyar labdarúgó-válogatott az első félidőben ugyan jobban játszott a házigazda svédeknél a stockholmi vb-selejtezőn, ám mégis vesztesen hagyta el a pályát. A hazaiak a második játékrészben Henrik Larsson főszereplésével kilenc perc alatt eldöntötték a három pont sorsát, végül 2-1-re nyertek.

Jól kezdtek a magyarok, vagy másképp fogalmazva: az esélyesebb hazaiak nem villogtak az első 45 percben.
Hátul több esetben is zavarba jöttek, esetenként csak szabálytalanság árán állították meg a mieinket, míg elől „vérszegények”, ötlettelenek voltak. Kim Källström lövését leszámítva helyzetig sem igen jutottak az első negyvenöt percben. Zlatan Ibrhaimovic mintha a pályán sem lett volna.

Az ezúttal vérbeli csatárral, Torghelle Sándorral felálló, enyhe fölényben futballozó magyar csapat előtt viszont több helyzet is adódott.

Köszönhető volt ez annak, hogy bátran lendült támadásba Erwin Koeman legénysége, a megszerzett labdákat igyekezett gyorsan és pontosan megjátszani. Csak a gól hiányzott a mieink játékából…

Torghelle Sándor hiába igyekezett (Galéria)

Torghelle Sándor hiába igyekezett (Galéria)

Huszti szabadrúgásánál Andreas Isakssonnak még nem kellett játékba avatkoznia (a labda fölé szállt), később Vadócz Krisztián, majd Gera Zoltán lövésénél azonban már nagyot nyújtózkodott a svédek kapusa. Vadócz fejese után pedig a labda egy védőről vágódott le egy kapu előtti kavarodás során.

A szünet után már motiváltabbnak tetsző, harcosabb svéd csapat futott ki a Rasunda Stadion felázott gyepszőnyegére.
Henrik Larsson lövése jelezte, vége a szunyókálásnak, de mienk erre ordítóan nagy helyzettel válaszoltak: Torghelle és Huszti is gólt szerezhetett volna, végül Gera Zoltán lapos lövését védte Isaksson, aki aztán Vadócz kísérleténél is jól tette a dolgát.

Átellenben Daniel Majstorovic ijesztgetett, ám fejesét Babos bravúrral védte. A magyar kapus kisvártatva, egy svéd kontránál ugyanakkor hibázott, rosszul lépett ki a 101. válogatott meccsét játszó Henrik Larsson beadására, s ezt kihasználva Källström 6 méterről fejelt a hálóba. Kilenc perc múlva újra a svédek „öregje” villant, Larsson remekül tálalt Samuel Holménhez, aki átvette a labdát, majd tíz méterről a jobb alsóba lőtt. Ezzel minden eldőlt. A hajrában a svédek a biztos vezetés tudatában már nem is erőltették a támadásokat.

Samuel Holmén gólja döntött (Kattintson!)

Samuel Holmén gólja döntött (Kattintson!)

A magyar válogatottat igyekezett ugyan, de érezhetően megfogta a két bekapott gól. A hosszabbítás utolsó percében Rudolf révén azonban csak összejött a szépítés:a debreceni csatár Juhász beadása után mellel terelte a kapuba a labdát.

A Koeman-érában először veszített a magyar csapat, amely az első két selejtezőjén – Dánia és Svédország ellen – egy pontot szerzett, s ez a továbbjutást illetően bizony nem valami biztató.

Nyilatkozat

Erwin Koeman szövetségi kapitány:
„Tisztelem a csapatomat, amiért ilyen tartás volt benne. Ez a különbség a nemzetközi elit és a magyar futball között. Amíg az én játékosaim kihagyták a helyzeteket, addig a svédek kihasználták a lehetőségeiket. Ugyanakkor a vereség ellenére úgy gondolom, fejlődött a játékunk.”

Vb-selejtező, 1. csoport:
Svédország-Magyarország 2-1 (0-0)
Rasunda Stadion, 30 ezer néző, v.: Florian Meyer (német)
Gól: Källström (55.), Holmen (64.), ill. Rudolf (93.)
Sárga lap: Ibrahimovic (37.), illetve Gera (34.), Hajnal (87.)
Svédország: Isaksson – Mellberg, Majstorovic, Hansson – Nilsson, Andersson, Källström, S. Larsson, Holmén – H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg, 81.)
Magyarország: Babos – Szélesi, Juhász R., Vanczák, Bodor (Dzsudzsák, 80.) – Vadócz, Dárdai (Rudolf, 70.) – Gera, Hajnal, Huszti – Torghelle

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik