Élet-Stílus

Szaporodnak a liliputi laptopok

Mostanra valamennyi nagy számítógépgyártó piacra dobta saját mini notebookját. Utoljára a világ második legnagyobb gyártója a Dell jött ki az Inspiron Mini 9 nevű gépével. Ennek kapcsán kutakodtunk.

A Dell lépése igen későinek tekinthető elsősorban a legfőbb konkurens HP-val szemben, amely már hónapokkal ezelőtt bemutatta sajátját. A piac harmadik meghatározó szereplője a tajvani Asus pedig, az Eee PC-vel sikergyáros.

Egyre inkább uralkodnak az olcsó laptopok, ám még mindig nagy fejtörést okoznak a gyártóknak. Egyfelöl egyre több felhasználót érnek el termékeikkel, másfelöl viszont a jövedelmezőség vészesen apad. A kis notebookokon keresnek a legkevesebbet a gyártók. Folyamatos kihívás ugyanis megtalálni a megfelelő egyensúlyt a gépek tudása és ára között.

Szaporodnak a liliputi laptopok 1

Ezeknek az eszközöknek a lényege, hogy jobbak legyenek, mint egy mobiltelefon, de ne pótoljanak egy rendes számítógépet. A használati éréküket eszerint próbálják belőni, hogy elég legyen egy diáknak, de ne legyen használható egy üzletembernek.

MIelőtt vennénk:

1. Általában: Mérjük föl igényeinket. Klisé, de alapkérdés, hogy, ha játszani akarunk rajta vagy filmeket vágni, ne ezek közül válasszunk.
2. Monitor: 8.9 inches monitornál ne vegyünk kisebbet.
3. Áramforrás: Győződjünk meg róla, hogy 6-cellás aksival szállítják, még ha többe is kerül és kicsit nehezebb is.
4. Billentyűzet: Próbálgassuk a klaviatúrát, mennyire kényelmes.
5. Szoftver: Tájékozódjunk milyen operációs rendszer jár hozzá, próbáljuk ki például a Linux OS-t.
6. Ár: Ha több mint 500 dollárba (85 ezer forint) kerül érdemes megnézni mit kínálnak ugyanennyiért egy “rendes” laptopban.

Korábban úgy okoskodtak, hogy az olcsó és „butább” laptopok majd csak a fejlődő országok számára lesznek érdekesek, kiderült, hogy a fejlett világban is egyre többen akarnak második, harmadik laptopot, amelynek nem kell erőműnek lennie.

A Dell új gépe is ennek felel meg a leginkább. Az Inspiron Mini 9, 8,9 inches kijelzőt kapott 1,6 GHz-es Atom processzorral, amit 4 cellás akkumulátor, valamint az első körben Windows XP operációs rendszer egészít ki. A megoldás ára 399 dollárról (65 ezer forint) indul az összetevőktől függően. Érdekesség, hogy az XP mellett egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel is kérhető, olcsóbban, 349 dollárért.

Dell

Dell

Meggyőző a Lenovo új gépe is, az IdeaPad S10-es. Ez egy 10.2 inches led képernyős, 512 MB vagy 1GB RAM-os és 80 GB vagy 160 GB háttér-tárolójú, webkamerás, WiFi-s , Windows XP-s gép. Billentyűzet mérete egy “normál” laptopénak a 85 százaléka. Várhatóan októberben kerül piacra, és ára a bűvös 400 dollár alatt lesz, egy zöldhasúval.

Lenovo

Lenovo

Egy másik komoly piaci szereplő a Fujitsu Siemens is hónapok után bújt elő az Amilo család Minijével, amit Berlinben mutattak be. A gépet 1.6 GHz-es Intel Atom processzorral, egy 8,8 inch-es monitorral, 1 GB RAM-mal és 30-as vagy 80 GB-os tárolókapacitással szerelik. Óktóbertől lesz elérhető 588 dolláros áron, szintén XP-vel, webkamerával.

Siemens

Siemens

Hogy a dél-koreai LG se maradjon ki az októberi bevezetésekből, megjelentetik az LG X110-es minijüket. A gépük is fentiekben említett 1.6 GHz-es Intel Atom processzort kapja majd, egy 8.9 inches monitorral. Az elérhető háttértárolók méretei egy 120 GB HDD és egy opcionális 6GB-os SDD lesznek. Érdekessége, hogy a hírek szerint GPS-t is lehet bele kérni. Az árát 590 és 740 dollár közé várják.

LG

LG

Az Asus sem ül a babérjain és októberre ők is hoznak újdonságot. Itt az N10 jelzésű készülék amelyet az Eee PC család felett pozícionálnak. 10 hüvelykes kijelzővel, 320 GB-os 2,5 hüvelykes merevlemezzel, Atom processzorral, 477 és 637 dollár közötti árral. Több változat érkezése várható, egyes típusok Windows Vistával jelennek majd meg.

ASUS

ASUS

Végezetül egy másik nagy olcsólapot gyártó a Micro-Star International (MSI) is végrehajtott némi ráncfelvarrást sikerdarabján, így az olcsó Wind kisebb képernyős változattal is kapható lesz. Ez 8.9 inches monitort jelent, az eddigi 10 inch helyett. Az új kisgépet 80 GB-os meghajtóval szerelik, ez lesz az U90-es modell, a jelenlegi U100-as pedig kap egy 120 GB-os háttértárat. Az árban mintegy 100 dollárt kisebb gép előnye, 458 dollárért hozzák forgalomba.

MSI

MSI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik