Élet-Stílus

Kihűlt kispadok Angliában és Olaszországban

Lemondott posztjáról Kevin Keegan, a Newcastle United labdarúgócsapatának vezetőedzője. Olaszországban kollégájának, Stefano Colantuonónak egy forduló is elég volt ahhoz, hogy megkapja munkakönyvét.

A Newcastle United kispadjára az elmúlt télen megmentőként érkező, korábban a St. James’s Parkban rendkívül sikeres – és szeretett – Keegan csütörtökön közleményben jelentette be döntését. A szakvezető távozását kedden szellőztette meg a brit Sky Sports, mely úgy értesült, hogy a tréner „nem értett egyet a klub átigazolási politikájával”, s ezért távozik.

Keegan döntését a liga szakvezetőinek egyesülete (LMA) erősítette meg csütörtök este. Az 57 éves edző januárban vette át Sam Allardyce helyét az együttes élén, azóta 21 mérkőzéséből mindössze hatot nyert meg a gárda. A Premier League mostani idényében a „szarkák” három mérkőzésen négy pontot szereztek, ezzel a 11. helyen állnak a tabellán.

Keegan megnyírbált jogai miatt távozott a St. james's Parkból (AP)

Keegan megnyírbált jogai miatt távozott a St. James’s Parkból (AP)

A szakítás napok óta téma volt: Keegan az elmúlt három napban edzést sem tartott, ellenben az egyesület tulajdonosa, Mike Ashley jelezte, hogy szeretnék megtartani a játékosként kétszer is aranylabdával jutalmazott, rendkívüli képességű, igaz, meglehetősen önfejű trénert.

Ashley és Keegan között a kapcsolat már az elején sem volt rózsás, ráadásul az egykori angol válogatott Denis Wise érkezése – alig két héttel Keegan beiktatását követően – tovább rontotta a légkört. A futballigazgató felelt a játékosvásárlásokért, s emiatt Keegan úgy érezte, a hatáskörét megnyirbálták.

Wise javaslatára távozott a klubtól James Milner, sőt, Keegant megkerülve a Newcastle-vezetőség áruba szerette volna bocsátani Joey Bartont és Michael Owent is.

„Megpróbáltam zöldágra vergődni a vezetőséggel, de nem sikerült” – értékelt Keegan. “Az én olvasatomban a menedzser joga a keret kialakítása, ám mindez csak papíron létezhet, ha a hatáskörét meg kell ossza másokkal, és beleegyezése nélkül módosul a játékosanyag. A legjobbakat kívánom a csapatnak, és rendkívül sajnálom a játékosokat, a stábot, és legfőképpen a szurkolókat. Ám nem volt választáson.”

Az edző távozásával fokozódik majd az Ashleyre és Wise-ra nehezedő nyomás, a Keeganért rajongó, s neki a vérszegényebb eredményeket is megbocsátó, szurkolók ugyanis már korábban is tiltakoztak a duó munkássága miatt.

Colauntonót másodszor rúgták ki Palermóban

Keeganhez hasonlóan Stefano Colantuono is másodszor élheti meg a szakítást ugyanazon csapatnál. A vezetőedzőt már az első bajnoki forduló után menesztette Palermo vezetősége, helyére a Cagliari korábbi szakvezetője, a közelmúltban a West Ham együttesével is kapcsolatba hozott Davide Ballardini érkezik.

Colauntono 2007 júniusában ült le először a szicíliai klub kispadjára, majd novemberben a Juventustól elszenvedett 5-0-s vereség miatt távoznia kellett.

Colauntono alól szép lassan eladták a csapatot (Ansa)

Colauntono alól szép lassan eladták a csapatot (Ansa)

Idén márciusban aztán visszahívták, ám a gyenge eredmények – a csapat a Portogruaro elleni barátságot meccset éppúgy elvesztette, mint a Ravenna elleni kupa-mérkőzést, míg szombaton az Udinese megalázó vereséget mért a szicíliaiakra – miatt Maurizio Zamparini klubelnök egy éven belül másodszor is “lapátra tette”.

Colauntonónak nem volt könnyű dolga, hisz a Torinóba igazoló brazil-olasz Amauri valamint a Wolfsburg együtteséhez csatlakozó válogatott Barzagli és Zaccardo személyében klasszisok távoztak, a keretet pedig ígéretes ám tapasztalatlan fiatalokkal töltötték fel.

Nocerino, Amelia, Lanzafame jó játékosok – de távolról sem kiforrott klasszisok. A 2007-ben érkező Bosko Jankovics kölcsönadása pedig egyenesen öngól volt – a szerb középpályás a rivális Genoát erősíti majd.

“Két napja nem aludtam, hiszen szívesen marasztalnám Stefanót, de a történtek után le kellett vonnom a megfelelő következtetéseket” – indokolta elhatározását Zamparini.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik