Élet-Stílus

A Bundesliga beelőzheti az olasz bajnokságot

A Bundesliga az idei szezonban feljöhet a leggazdagabb európai focibajnokságok listáján a második helyre, amennyiben a csapatok jól szerepelnek a nemzetközi porondon. Továbbra is messze az angol Premier League a leggazdagabb.

A Premier League első helyét a leggazdagabb bajnokságok listáján
egyelőre semmi nem fenyegeti, ugyanakkor riasztó jel, hogy az idei becsült
bevételeknek (2,43 milliárd) jelentős hányadát a játékosok fizetéseire
költik majd a klubok a StageUp tanulmánya szerint.

A piackutató cég előrejelzése szerint az angol pontvadászatot, az olasz (1,43) követi, a harmadik helyen 10 millióval lemaradva pedig a
német Bundesliga áll. „Ha a német csapatok jobban teljesítenek a Bajnokok Ligájában, mint az olasz együttesek akkor a Bundesliga megelőzheti az olasz élvonalat” – olvasható az olasz központú StageUp közleményében.

A 2006-os vébére számos német stadiont újjávarázsoltak (schalke04.de)

A 2006-os vébére számos német stadiont újjávarázsoltak (schalke04.de)

Olaszországban számos stadion felújításra szorul, ezért a külföldi befektetők óvatosan környékezik meg az egyesületeket, ráadásul az szezonbeli televíziós közvetítések ügyében sincsen egyelőre megegyezés. Részben emiatt is a 2008-2009-es idényben várhatóan két százalékkal csökkenek a Serie A-s csapatok bevételei.

„A kluboknak elsőként több pénzt kellene fordítaniuk a stadionok renoválására, hogy csökkenjen a lemaradás a Premier League-hez képest, és megállítsák a Bundesliga előretörését” – nyilatkozta Giovanni Palazzi, a StageUp elnöke a Reuters-nak. „Komoly összeg üthetné a klubok markát, ha biztonságos és kényelmes létesítményekben fogadhatnák a nézőket. A stadionok névhasználati jogából is jelentős többletbevételre számíthatnának.”

Németországban ennek már hagyománya van, de nemcsak ez az oka annak, hogy a Bundesliga ennyire rentábilis. A német kluboknál a sztárjátékosok nem kapnak csillagászati fizetéseket, ráadásul a legtöbb néző Európában – átlagban 40 ezren – a Bundesliga-meccsekre kíváncsi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik