Élet-Stílus

Kialudt a láng, véget ért az olimpia

Ahogyan bő két hete az azóta sokat tárgyalt nyitány, stílszerűen a pekingi olimpia záróünnepsége is tűzijátékkal kezdődött. A fényeffektusokkal „felfestett” visszaszámlálást követően a kínai himnusz akkordjai csendültek fel a Madárfészekben.

A pekingi Nemzeti Stadionban, azaz a Madárfészekben rendezett vasárnapi záróünnepség keretében kialudt az olimpiai láng, ezzel véget értek az ötkarikás játékok.

Tűzijátékkal kezdődött a záró ceremónia (MTI) - KÉPGALÉRIA!

Tűzijátékkal kezdődött a záró ceremónia (MTI) – KÉPGALÉRIA!

A színpompás ceremónia – amelynek megálmodásában és rendezésében összesen 232-en vettek részt – helyi idő szerint 20 órakor kezdődött, a házigazdák a “harmónia, barátság és öröm” mottót adták a bő kétórás előadásnak.

A nemzetek zászlóit minden ország képviseletében egy-egy sportoló hozta a küzdőtérre, a piros-fehér-zöld lobogót Peking első magyar aranyérmese, a kenus Vajda Attila vitte. Ezután a stadionba tódultak a versenyzők, mindenki felszabadultan, integetve lépett a pekingi játékok fő helyszínének küzdőterére.

Ezúttal – ellentétben a megnyitóval – már nemzetiségtől függetlenül, egymással keveredve vonultak be a főszereplők, felejthetetlen kavalkádot mutatva a nézőknek.

“Igazán kivételes” olimpia volt (MTI) – KÉPGALÉRIA!

Ezt követően Rogge és Liu Csi, a szervezőbizottság (BOCOG) elnöke lépett a színpadra, utóbbi beszédében megköszönte minden közreműködőnek a sikeres munkát és gratulált a sportolóknak a teljesítményükhöz.

Előbbi – miközben a helyiek lélegzetvisszafojtva hallgatták – köszöntőjében úgy jellemezte a pekingit, hogy “igazán kivételes” játékok voltak.

Az olimpiai himnusz elhangzása közben leereszkedett az ötkarikás lobogó, majd a színpadra lépett Kuo Csin-lung, Peking és Boris Johnson, London főpolgármestere. Előbbi ünnepélyes keretek között átadta az olimpiai zászlót Rogge-nak, aki aztán továbbadta azt a következő, 2012-es nyári játékok házigazdájának, a brit főváros vezetőjének.

Peking elköszönt (MTI) - KÉPGALÉRIA!

Peking elköszönt (MTI) – KÉPGALÉRIA!

London egy nyolcperces, pergős műsorral köszöntötte a publikumot, ebben fellépett többek között a sztárfutballista, David Beckham is. Miután kialudt a láng, az ünnepség egy hatalmas showműsorral folytatódott, majd a ceremóniát látványos tűzijáték zárta.

Véget ért a sportvilág XXIX. monstre seregszemléje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik