Élet-Stílus

5 állati állatkert

Szafari, dinó-, madár- és vadaspark, valamint akvárium – a gyermekes családok nemcsak a homokos vízpartot célozhatják meg, hanem érdemes élménydúsabb kiruccanásokban is gondolkodniuk. A ritka állatfajtákat, távoli tájak állatait bemutató parkok remek kikapcsolódásnak bizonyulnak kisebbek-nagyobbak számára.

Bölények nyomában

A dél-szlovákiai Kistapolcsányi Vadaskertben a legnagyobb európai emlősre, az európai bölényre „vadászhatunk” fényképezőgépünkkel. A 140 hektárnyi területen fekvő vadasparkot 1958-ban alapították abból a célból, hogy a hegyi bölényt megmentsék a kihalástól. A festői környezetben, a Tribecsi hegyek tövében (Bars megyében, Aranyosmaróttól öt kilométerre) elterülő park közel 2 méteres példányai az egész világon a szigorúan védett állatok közé tartoznak. Ne hagyjuk ki a vadasparkban álló klasszicista vadászkastély felkeresését sem, amely vadászattörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. A Hild József által tervezett kastélyt, amely egykor József Ágost főherceg tulajdonában volt, Szlovákia legnagyobb és legszebb műemléképületei között tartják számon.

Cápák és delfinek között

Ha a szárazföldi állatok helyett inkább a tenger élővilágát fedeznénk fel gyermekünkkel, akkor Genova felé vegyük az irányt. Európa legnagyobb akváriuma (Acquario di Genova) 1993-ban nyitotta meg a kapuit, és azóta évente mintegy 1,2 millióan keresik fel. A 10 ezer négyzetméteres akváriumban közel 600 állatfajt láthatnak az odalátogatók. Sőt, a Renzo Piano és Peter Chermayeff tervezte létesítményben cápák, pingvinek és fókák is várják a vízi világ iránt érdeklődőket. A különféle akváriumtartályokban eltérő természeti élővilággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: a Földközi- és a Vörös-tenger, az Indiai-óceán, Amazónia, valamint a Karib-térség korallvilágának vízi faunájába is bepillanthatnak. Az akvárium egyik különlegessége egy 100 méteres hajó, amelynek a belsejében megelevenedik a vízi világ: hullámok és örvények gondoskodnak az igazi mélytengeri élményről.

madár

A hochkreuti “jeti” és a farnhami tukán

Vissza az őskorba

Időutazásra csábít a Rivolta d’Adda-i dinópark (il Parco della Preistoria), ahol az odalátogató visszarepülhet az őslények világába. A Milánótól 25 km-re található Jurassic Parkban a Föld őstörténetének leghíresebb ragadozóival (mint például dinoszaurusz, T-Rex, brontoszaurusz, sztegoszaurusz) ismerkedhetünk meg tökéletes másolataik segítségével. A természetes környezetükben elhelyezett őslényeken kívül őskori maradványokat, ásványokat is tanulmányozhatunk a park múzeumában. A dinópark szafarijellegű része pedig madár- és vadlesre hívogat: többek között zebrákat, szarvasokat, őzeket és számos ritka madárfajtát távcsövezhetünk. Ha pedig a séták során elfáradnánk és megéheznénk, a piknikezésre kialakított park kellemes körülményeket biztosít a szendvicsek elfogyasztására.

Madárlesen a szigetországban

Nevével ellentétben a farnhami Madárvilág nevű park nemcsak változatos madárfajtákkal ismerteti meg az odalátogatókat, hanem a vízi világ faunájával is. Míg a kisebbek a pingvinek etetését követhetik figyelemmel, addig a nagyobbak egy igazi farmon kóstolhatnak bele a gazdálkodási és állatgondozási alapismeretekbe. A Londontól 67 km-re található létesítmény Nagy-Britannia legnagyobb madárparkjának számít. A 37 éve létrehozott parkban a világ legritkább madárfajtáit csodálhatják meg az érdeklődők: a zebrapintytől kezdve a világ legnagyobb papagájának számító, rendkívül mutatós jácintkék aráig. Sőt óriás struccok és beszélő papagájok is megtalálhatóak a 26 hektáros Madárvilág lakói között.

ivolta d'Adda-i dinópark egyik példánya (forrás: il Parco della Preistoria)

A Rivolta d’Adda-i dinópark egyik példánya (forrás: il Parco della Preistoria)

Füttykoncert az erdőben

Aranyfácán, mongol ló, muflon, sörényes juh, alpesi bakkecske – többek között ezeket az állatokat leshetik meg azok, akik ellátogatnak Felső-Ausztriában a 960 méter magasan elhelyezkedő hochkreuti vadasparkba. Az Altmünster és Neukirchen között található „hegyvidéki szafaripark” egyik különlegessége a 13 madárhangösvény, amelyeket végigjárva más-más madárhangokat hallhatunk, az elhelyezett fényképek segítségével pedig könnyen beazonosíthatjuk az egyes madárfajokat. A hangösvény kialakításának ugyanis az volt a koncepciója, hogy a gyerekek ne csak preparátumok révén ismerjék meg az erdő lakóit, hanem természetes környezetben megfigyelve, hangjukat hallgatva is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik