Élet-Stílus

Döntetlennel kezdett a Kemény-csapat

Noha a címvédő férfi magyar vízilabda-válogatott már három góllal is vezetett az Európa-bajnok Montenegró ellen, a végén még a döntetlennek is örülhetett; nem sokkal a vége előtt Varga Dénes állította be a 10-10-es végeredményt.

A címvédő magyar válogatott az Európa-bajnok Montegeró
ellen kezdte meg szereplését Pekingben. A két csapat málagai kontinensbajnoki meccsét Petar Porobic tanítványai nyerték 10-9-re. Molnár góljával a mieink szereztek vezetést, a center nem a „szokásos” helyéről, hanem távolról, nyolc méterről talált be egy kihagyott, majd egy kivédekezett fórt követően.

Janovic góljával egyenlített az Eb-győztes, majd a vezetést is átvette, Kiss Gergely elrontott büntetője után újra Janovic járt túl Szécsi eszén. A folytatásban felváltva estek a gólok: előbb Benedek passzából Madaras pattintotta a labdát a bal alsó sarokba emberelőnyben (2-2), míg átellenben Uskokovic értékesített egy fórt, aztán Kis Gábor egyenlített, a center bombája után a kapufáról vágódott hálóba a labda (3-3).

Benedek Tibor nagy csatát vívott Nikola Janoviccsal (MTI)

Benedek Tibor nagy csatát vívott Nikola Janoviccsal (MTI)

A második negyed ötödik percében Biros büntetőből szerzett góljával újra nálunk volt az előny. A folytatásban pedig Benedek igazolta, hogy jó az öreg – na jó, a rutinos játékos – a háznál, két gólt is szerzett, mind a kétszer a kapu jobb oldalába bombázott úgy, hogy a montenegrói kapusnak esélye sem volt a hárításra. Két találata között Hosnyánszkyt ütésért cserével kiállították a bírók, aztán Janovic büntetőből szerzett gólt.

A nagyszünetben 6-4-re vezettünk, majd Kásás büntetőből tovább növelte az előnyt (7-4). A góljára Janovic ugyancsak ötméteresből válaszolt. Tetszetősen, jól játszott a címvédő magyar válogatott, és Varga Dénes egy pazar találattal újra háromgólossá tette a különbséget. Létszámelőnyös helyzetben balról védhetetlenül a bal felső sarokba vágta a labdát.

A magabiztos vezetés ugyanakkor elaltatta a Kemény-csapatot, ennek következtében sorban Ivovic, Jokic, majd Gojkovic is betalált, így 8-8-nál kezdődhetett az utolsó nyolc perc.

A negyedik felvonásban sokáig eredmény nélkül birkóztak a medencében a felek. A gólcsendet Kásás emberelőnyös góllal törte meg – kilőtte a bal alsó sarkot, ahogy kell -, ráadásul az addig kiválóan játszó Janovic kipontozódott, így kiállt.

Kásás Tamás két gólt szerzett (MTI)

Kásás Tamás két gólt szerzett (MTI)

Az újabb magyar fór előtt Kemény Dénes időt kért. Hiába. Varga Dániel később betalált ugyan, de a bírók nem adták meg a találatát – Ivovic viszont már érvényes gólt lőtt (9-9).

Gojkovic révén, 59 másodperccel a vége előtt az Eb-győztes montenegróiaknál volt az előny, de Varga Dénes szenzációs villanással közelről válaszolt (10-10). Mivel a következő támadást sikerült kivédekezni, legalább a döntetlen meglett. A Kemény-csapat kedden Görögország ellen száll medencébe.

Férfi torna, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Montenegró 10-10 (3-3, 3-1, 2-4, 2-2)
Jingtung Uszoda, v.: Margeta, Caputi (szlovén, olasz)
Gól: Benedek, Kásás, Varga Dénes 2-2, Molnár, Madaras, Biros, Kis G. 1-1, ill. Janovic 4, Ivovic, Gojkovic 2-2, Uskokovic, Jokic 1-1

Férfi torna, csoportkör, 1. forduló
A csoport:
Magyarország-Montenegró 10-10
Ausztrália-Görögország 12-8
Spanyolország-Kanada 16-6

A csoport állása:
1. Spanyolország 2 pont (16-6)
2. Ausztrália 2 (12-8)
3. Magyarország (10-10)
3. Montenegró 1-1 (10-10)
5 Görögország 0 (8-12)
6. Kanada 0 (6-16)

B csoport:
Szerbia-Németország 11-7
Horvátország-Olaszország 11-7
Egyesült Államok-Kína 8-4

A csoport állása:
1. Szerbia 2 (11-7)
2. Horvátország 2 (11-7)
3. Egyesült Államok 2 (8-4)
4. Olaszország 0 (7-11)
5. Németország 0 (7-11)
6. Kína 0 (4-8)

Nyilatkozatok

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
„A sorsolás miatt nem volt alkalmunk úgynevezett bemelegítő meccset játszani, mindjárt a montenegróiakkal kezdtünk, akik most nyertek Eb-t és nagyon erős csapat. A mérkőzés elején és közepén mi álltunk közelebb a győzelemhez, de aztán védelmi hibák miatt megfordult a helyzet. Azt hiszem, ezek után mindkét gárda elégedett lehet a döntetlennel, bár vegyes érzelmek kavarognak bennem, édes és savanyú, hogy stílszerű legyek.”

Kásás Tamás:
„Az döntötte el a találkozót, hogy 7-4-es vezetésnél, emberelőnyben kihagytunk egy tiszta helyzetet, ha akkor nem hibázunk, megtörjük őket. Minden meccsünket meg kell nyernünk, ha lehet, minél nagyobb gólkülönbséggel.”

Petar Porobic montenegrói szövetségi kapitány:
“Örülhetünk, hogy vissza tudtunk jönni háromgólos hátrányból is a világ egyik legjobb csapata ellen.”


Ajánlott videó

Olvasói sztorik