Élet-Stílus

Veszélyeztetett faj lett a számítógépek egere?

Egyes elemzők szerint a számítógépes egér akár öt éven belül eltűnhet, átadva a helyét a különböző arcfelismerő, multi-touch, illetve egyéb új megoldásoknak. Kérdés azonban, hogy mindez milyen gyorsan mehet végbe.

A BBC tudósítása a Gartner azon jóslatán alapul, amely szerint akár 5 éven belül végleg felválthatják a jól ismert, szinte mindenki által használt egereket az új technológiák. Ezek között a kutatócég az arcfelismerő, multi-touch, valamint az agyhullámokat értelmező megoldásokat említik, amelyek még kényelmesebbé teszik a vezérlést. Ám a kényelem mellett egyéb kérdések is szerepet játszhatnak a váltásban, ezek pedig egyáltalán nem könnyítik meg azt.

Az arcfelismerő technológián többek között a Canon és a Sony dolgozik, a cél itt az, hogy a felhasználó felismerése mellett az egyes arckifejezéseket, állapotokat is értelmezni tudja a számítógép – innen már csak egy lépés a vezérlés megoldása. A multi-touch többek között a Windows 7 részeként érkezik majd, itt elsősorban azt a problémát igyekeznek megoldani, hogy a többujjas vezérlést is megfelelő módon értelmezze a technológia, feloldva ezzel a korábban alkalmazott érintőképernyők korlátait.

Egy másik alternatíva az OCZ által fejlesztett Neural Impulse Actuator (NIA) technológia, amely az agyhullámokkal és olyan mozgásokkal dolgozik, mint például a szempillantás – ez utóbbi hivatott helyettesíteni az egérkattintásokat. Nagy hátrányt jelent viszont, hogy a megoldás továbbra is használja az egeret és a billentyűzetet, emellett pedig megfelelő felkészítést és jelentős anyagi terhet jelent az érdeklődők számára. Sokak szerint 5 évnél jóval több időre lesz szükség ahhoz, hogy ezek a fejlesztések igazán beérjenek, és szélesebb körben is megállják a helyüket.

Továbbra is kérdés, hogy a Gartner jóslata mennyiben válhat be – az említett periódus túlságosan rövidnek tűnik a jól bevált eszközök leváltására, de láttunk már kisebb csodákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik