Élet-Stílus

Elégedetlenek a horvát kikötőkkel a hajósok

A Horvát Turisztikai Intézet tanulmánya szerint a természeti szépségeknek köszönhetően folyamatosan nő a saját hajóval vagy tengerjárók körútjain érkező vendégek száma, akik sokat költenek ugyan, de a turisztikai kínálattal kevésbé elégedettek.

A most megjelent tanulmány készítése során tavaly nyáron 11 ország 2144 hajósát kérdezték ki. A válaszolók 91 százaléka másodszor vagy sokadszor látogatott el Horvátországba, és átlagban 14 napot töltött az Adria horvát felségvizein.

Míg a Horvátországba érkező turisták átlagéletkora 41 év, addig a hajósoké 44. A vízen utazók közül a leggyakrabban Szlovéniából és Németországból jönnek visszajáró vendégek.

A saját hajóval közlekedők naponta átlagosan 100 eurót költenek Horvátországban, míg az óriás tengerjáró hajókkal érkezők 170 eurót. A horvát turisztikai szakemberek összesítése szerint a hajón érkezők 10 százalékkal növelik az ország turizmusból befolyó bevételeit.

A külföldiek leginkább a megőrzött természeti környezet miatt vannak elragadtatva, és elégedettek az országban tapasztalható biztonsággal, kevésbé elégedettek ugyanakkor a kikötői körülményekkel. Szintén a kikötőket érinti a kritikájuk, hogy kevés a kulturális és sportrendezvény, de a vásárlási lehetőségeket sem tartják kielégítőnek a hajósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik