Élet-Stílus

Tapaszok voltak Kolonics testén

Az Országos Mentőszolgálat Központi Rohamcsoportjának munkatársai nyílt levelet írtak Kolonics György edzőjének, amelyben felvetik: Ludasi Róbert miért nem beszél arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén, és vajon milyen szerepet játszhattak ezek a bekövetkezett tragédiában.

A levélírók kiemelik, hogy az újraélesztés szempontjából a keringésmegállást követő első percek a legértékesebbek.

„Az első 10 perc alatt gyakorlatilag egyenes arányban csökken nullára annak valószínűsége, hogy a megkezdett újraélesztés hatására a vérkeringés, illetve a légzés újraindul. Kolonics György ezeket az értékes perceket a vízen töltötte.

Hozzá kell tenni azt is, hogy az emberi agy átlagosan 4 percet bír ki oxigén, azaz vérkeringés nélkül úgy, hogy nem szenved maradandó károsodást. Tehát ha egy mentőegység bevetésre készen várakozik a parton, akkor is nagyon rossz esélyekkel kezdhették volna meg az újraélesztést” – így a mentősök.

Kolonics György kedden edzés közben hunyt el (MTI)

Kolonics György kedden edzés közben hunyt el (MTI)

A rohamcsoport tagjai visszautasítják Ludasi vádjait, és tételesen cáfolják az edző állításait a késői kiérkezéstől kezdve a defibrillátor hiányáig.

Megjegyzik, hogy az olimpikon panaszait megfelelően ki kellett volna vizsgálni: „vajon nem volt felelőtlenség azokat pszichés tényezőknek tulajdonítani – egy alapos kardiológiai kivizsgálás helyett? Miért nem beszél (az edző) arról, milyen tapaszok voltak a sportoló testén, és vajon milyen szerepet játszhattak a bekövetkezett tragédiában?”

„Javasoljuk, hogy mindenki vizsgálja meg a saját lelkiismeretét, és a hibát ne másokban keresse, hanem először a saját háza táján tegyen rendet! Kérjük, vonja vissza igazságtalan vádjait a nyilvánosság előtt!” – zárul a Ludasi Róbertnek írt levél.

Milyen tapaszokról beszélnek?

„Nem tudom, milyen tapaszokról beszélnek a mentősök, ezt be is kell bizonyítani – mondta Ludasi Róbert az MR1 Kossuth Rádiónak. „Olvastam a nyílt levelet, de arról egy szó sincs benne, hány perc alatt értek ki a mentők.” Az edző jellemzőnek tartja a kiérkező mentősök szakértelmére, hogy először az ő vérnyomását sem tudták megmérni.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus kedden edzés közben lett rosszul. Társa, Kozmann György és Ludasi Róbert megpróbált segíteni rajta, de ez a kiérkező mentősöknek sem sikerült. Az edző azt állította, a mentősök 37 perc alatt értek a csepeli telepre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálata szerint viszont a bejelentéstől számítva 20 perc alatt kiértek.

Az egyik levélíró meglepődött

Valler Krisztián mentőorvos, akinek a neve szerepel a nyílt levél aláírói között, az MR1 Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, nem tudott róla, hogy felhasználják a nevét. „Nem tudtam, hogy a nevem szerepel ennek a levélnek az aláírói között. Én nem is voltam ott a helyszínen, jelenleg szabadságon vagyok – mondta az orvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik