Élet-Stílus

Centrál Színház lett a Vidám Színpadból

A Fővárosi Közgyűlés a napokban jóváhagyta, hogy a Vidám Színpad a következő évadban már Centrál Színház néven nyithassa meg kapuit; a teátrum a megváltozott elnevezés mellett őszre megújult nézőtérrel és számos bemutatóval várja a közönséget - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Puskás Tamás.

A színház igazgatója elmondta: a Vidám Színpad elnevezés 55 évet élt, az intézmény azonban öt éve új útra lépett, azóta kerestek másik nevet a színháznak. “Azért választottuk a Centrál Színház elnevezést, mert a – részben a teátrum múltjából – felmerült ötletek vagy foglaltak voltak, vagy nem tükrözték a koncepciónkat. Nem szerettünk volna egy nagy alkotó nevével jelölt intézmény sem lenni, mert egy idő után ezek az elnevezések megcsontosodnak. Senki sem gondol a Madách Színház hallatán Az ember tragédiájára vagy a Katona József Színház esetében a Bánk bánra” – indokolta a döntést.

Puskás Tamás hozzátette: “színházunk az Operaház mellett, a város közepén található, és művészeti koncepciónkban sem járunk kitaposatlan, kísérleti utakon, de az olcsó szórakoztatásnak sem kívánunk hódolni, így két ponton is talál a Centrál Színház név. Azt hiszem, sikerült olyan elnevezésre akadnunk, amely pontosan fejezi ki mindazt, ami velünk kapcsolatos, és kedves lehet a kíváncsiak szemében is”.

Mint az igazgató megjegyezte, a Fővárosi Közgyűlés névváltoztatásra vonatkozó döntése 30 nap múlva lép hatályba, így a következő évadot már Centrál Színházként kezdhetik. “Öt éve folyamatosan igyekszünk felújítani az épületet, amely igencsak elhasználódott a legutóbbi, 1968-as, Siklós Mária-féle helyreállítás óta.

Az utóbbi esztendőkben megújult a kapuzat és a nézőfogadó-tér, az öltözők, a fűtési rendszer, és bevakoltuk a teátrum hátsó falát is, nem maradt más hátra, mint a legkényesebb rész, a nézőtér átalakítása” – számolt be az épületben folyó munkálatokról Puskás Tamás. Mint elmondta, a színház 30 millió forintot kapott a Fővárosi Önkormányzattól a székek és a padló felújítására, de ebből az összegből igyekeznek az egész teret megújítani az évad kezdetére. Héttel több, összesen 427 ülőhely várja majd ősztől a nézőket, ráadásul a székek még szélesebbek is lesznek. Ez úgy lehetséges, hogy az emeleti erkélypáholyok megszűnnek, és ott is széksorokat alakítanak ki.

A megújult teátrum első bemutatója október 10-én A velencei kalmár lesz, de a darab már július 24-én színre kerül a Keszthelyi Nyári Játékokon 10 előadás erejéig. “Több éve tervezzük, hogy elővesszük Shakespeare egyik legnehezebb és legtöbb kérdést felvető művét. Sajnos a hazai közéletben eluralkodó gyűlölet aktuálissá tette, hogy erről a kérdésről beszéljünk, hiszen a színháznak a közösség dolgairól kell szólnia. Arra természetesen semmi szükség, hogy piros és narancssárga mezbe öltöztessük a színészeket, hiszen a gyűlölet egyidős az emberiséggel, és nem pusztán politikai természetű, hanem az élet minden területén jelen van” – beszélt az általa rendezett előadásról Puskás Tamás.

Az igazgató hozzátette: “kevés olyan történet van a világirodalomban, amely olyan mélyen és okosan beszélne a témáról, mint A velencei kalmár. Sikerült megnyernünk Shylock szerepére Haumann Pétert, az ő személye mellett a megújult, fiatal társulat is reményt kelt, hogy sikerrel meséljük el ezt a nagyon nehéz történetet”.

Mint Puskás Tamás elmondta, az előadásban a Harcsa Veronika Quartet is közreműködik majd: “a színház, mióta létezik, nagyon közeli rokonságban áll a zenével. Shakespeare színpadán is jelentős szerep jutott a muzsikának: ők is koruk zenéjével csalogatták a közönséget, ezért így teszünk mi is. Fontos volt találnunk egy olyan mély és szomorú lényegű zenét, mint amilyen Harcsa Veronikáé. Bíztam benne, hogy a fiatal énekesnő vezette dzsesszquartet megóvja a darabot attól, hogy érzelgőssé váljon, és az eddigi próbák alapján állíthatom, ez sikerült.”

A színház vezetője beszámolt a 2008/2009-es évad további bemutatóiról is: Kovács Vanda, Papp János és Mihályfi Balázs játssza majd egy kortárs amerikai dráma, a Meccs szerepeit, majd decembertől láthatja a közönség Somerset Maugham Szerelmi körutazás című darabját. A 2009-es év első bemutatója – alig lemaradva a világpremiertől – az Avenue Q című musical lesz. “Különlegesség, hogy Harangi Mária által rendezett zenés darabban hét szereplő közül négynek Muppet Show-szerű bábok vannak a kezén” – árulta el Puskás Tamás.

A Centrál Színház május végén jelentkezik az Alfred Hitchcock hasonló című filmjéből készült 39 lépcsőfok című “replika-előadással”: a Maria Aitken rendezte darabot Londonban, New York-ban és Izraelben is, hatalmas sikerrel mutatták be eddig. Az angol rendezőnő saját stábjával érkezik majd Budapestre, hogy ugyanúgy állítsa színre a művet, ahogyan az a Broadway-n is látható; minden részlet ugyanolyan lesz, még a szórólap is. A két főszerepre Oroszlán Szonját és Szervét Tibort hívta meg a színház, mellettük még két színész játszik majd 50-50 szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik