Élet-Stílus

Spanyolország négy évig a földrész ura

Spanyolország végső győzelmével zárult a 13. Európa-bajnokság. A második Európa-kupát még a zseniális Luis Suárez vezetésével megnyerő spanyolok 44 év elteltével alkottak ismét nagyot a nemzetközi színpadon. Bécsben viszont megtört a majd félévszázados spanyol átok, az Ernst Happel stadionban a Zamora utáni legnagyobb spanyol kapus, Iker Casillas emelhette magasba a Henry Delaunay-ről elnevezett trófeát.

A döntő előtt a favorit státuszt kisajátító spanyolok kisebb meglepetésére a németek kezdtek jobban, a 4. percben Klose, majd négy perccel később a Puyolt becsapó Ballack illetve a távolról próbálkozó Hitzlsperger okozott – kisebb – veszélyt.

Ám a németek tempóján látszott, hogy nem javultak jelentőset a törökök elleni elődöntő óta. A passzok nem sikerültek, s a sok futás is hiányzott a játékukból. Nem úgy a spanyolokéból.

A 15. percben Iniesta forgolódott a tizenhatoson belül, beívelése megpattant Metzelderen, s Lehmannak hatalmasat kellett nyújtóznia, hogy tisztázzon. A 20. percben Xavi jobboldali beadása után Torres fejelhetett szabadon, ám ő sem volt sikeresebb az előtte próbálkozóknál.

Torres eldöntötte

A 28. percben kimaradt az addigi legnagyobb spanyol helyzet. Sergio Ramos ívelt be jobbról, Torres ismét fejjel élt meg a langaléta német védők között, s a labda a jobb kapufáról pattant vissza – épp az érkező Capdevilla elé, ám a Villarreal bekkje elkapkodta a lehetőséget; jócskán fölé lőtt.

Torres gólja: Lahm igencsak nagyot hibázott (MTI)

Torres gólja: Lahm igencsak nagyot hibázott (MTI)

A németek egy Schweinsteiger-Klose-Ballack helyzettel válaszoltak, a német csapatkapitány közel járt a gólhoz, de tíz méterről hibázott. Nem sokkal később Podolski (fél)ziccere jelezte, hogy a németek nem tettek le a támadásról, ám épp kibontakozásuk közben kaptak gólt.

Xavi mély kiugratására Torres startolt rá, a jobbösszekötő helyén Lahm totojázott, Torres kevésbé: kézzel-lábbal áthámozta magát a hibázó németen, majd finoman a kissé tétován érkező Lehmann fölött a jobb alsó sarokba emelt.

Magyar (szak)szemmel

Garami József, a bajnok MTK vezetőedzője:
„A németek az első húsz percben jól játszottak, sokat birtokolták a labdát, ám a spanyolok ezután átvették a játékirányítását, és végül kijött a két együttes közötti tudásbeli különbség. Nagyszerű akciókat vezetett Spanyolország, kis szerencsével több gólt is szerezhetett volna, így viszont a lefújásig izgalmas volt a döntő.”

Both József, az utánpótlás-válogatottak
korábbi szakmai vezetője:

„Spanyolország megérdemelten nyert, bár egygólos előnye nem volt megnyugtató, hiszen tudjuk, bármikor bepattanhat a labda, kiváltképp a németek esetén – igaz, ők most nem érdemelték meg, hogy szerencséjük legyen. Örülök, hogy a spanyol futballkultúra kinevelt egy ilyen, nagyszerű egyéniségekből álló csapatot. Ezzel példaként is szolgált, miképp kell korosztályos válogatottakból lépésről-lépésre felépíteni egy sikeres felnőtt együttest. Végezetül haza is beszélnék: nagyon remélem, a tehetséges 1989-es korosztályunk is hasonló utat jár be, mint a spanyolok.”

A megzavarodott németek kontójára majdnem növelték előnyüket a spanyolok. Az első félidő legszebb akciója nyomán Iniesta forgatta be Friedrichet, átemelt a túloldalra, ahol Silva menetrendszerűen érkezett, de jócskán fölé lőtt. A németek gyors reakcióját megakasztotta egy baleset: Senna és Ballack összefejelt, s a német középpályást hosszasan ápolták, így a félidő hajrája viszonylagos tétlenséggel telt.

Ezúttal Lehmannt nem lehetett hibáztatni a spanyol gólnál (MTI)

Ezúttal Lehmannt nem lehetett hibáztatni a spanyol gólnál (MTI)

Fordulás után Löw meglepő cserére szánta el magát. Lehozta a hibázó Lahmot, s a korábban nem túl meggyőző Jansent hozta be helyére. Az első helyzetet ezúttal a spanyolok hagyták ki – David Silva beadása után Mertesacker „takarított”. Majd Torres próbálta visszaadni Xavinak a gólpasszt: Lehmann azonban védte a barcelonai karmester nem túl erős lövését.

Aragones kiválóan reagált

Bő órányi játék után Ballack hagyta ki a legnagyobb német helyzetet. Jansen emelt középre, Schweinsteiger okosan visszagurított a Chelsea játékosának, viszont a középpályás lövése, ha centikkel is, elkerülte a kissé késve vetődő Casillas kapuját.

Nem sokkal később Schweinsteiger lőtt 18 méterről, Klose belepiszkált, viszont Casillas a helyén volt, remekül hárított. Majd ismét a Bayern szélsője következett, de az újabb párharcot is a Real kapusa nyerte.

Luis Aragones gyorsan reagált az erősödő német játékra – kettős cseréjével megszilárdította a középpályát. Xabi Alonso és Cazorla érkezett, míg Fabregas és Silva kocogott le. A lépés megtette hatását, a védekező középpályások jobban megfeleltek a szűrő feladatoknak. Sőt, egy szabadrúgás után Sergio Ramos jobb felsőbe tartó fejesét védte nem kis bravúrral Lehmann.

Mint mester és tanítványa: Aragones jobban keverte a kártyákat (MTI)

Mint mester és tanítványa: Aragones jobban keverte a kártyákat (MTI)

A hajrára kissé leült a mérkőzés. A spanyolok okosan tartották a labdát, s egy-egy kontra-ígérettel riogatták a német védelmet. A kissé kifulladt német csapaton látszott, hogy „nincs bennük a gól”. A 82. percben még kimaradt egy spanyol esély: Metzelder sokadik rossz helyre passzolt labdája után Cazorla ívelt be jobbról, a csereként beálló Güiza fejjel középre továbbított, Senna azonban lemaradt a labdáról.

A hátralévő időben már nem változott a játék képe, egy viszonylag eseménytelen találkozón a kétségkívül legjobb formában lévő európai csapat nyerte a kontinens bajnokságát. 44 évnyi pechhel és széttört álmokkal tűzdelt sikertelenség után Spanyolország megérdemelten lépett a kontinens trónjára.

Útja során legyőzte a világbajnokot, a vb-bronzérmest és a titkos favoritot is, ráadásul a mezőnyben a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta.

Bécs spanyol diadalmámorral búcsúzott (MTI)

Bécs spanyol diadalmámorral búcsúzott (MTI)

A német csapat a torna során meg sem közelítette azt a játékot, amit az őszi-tavaszi mérkőzéseken mutatott (s ami alapján favoritnak kiáltották ki), más kérdés, hogy nem csupán hagyományos szerencséje, hanem az ellenfelek relatív gyengesége segítette ahhoz, hogy tizenkét év elteltével Európa-bajnokságon is maradandót alkosson.

Nyilatkozatok

Luis Aragonés, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya: “Hittünk magunkban, hogy megszerezhetjük az aranyérmet. Mindenki remekül elvégezte a rábízott feladatot és megérdemelten nyertünk. Úgy gondolom az egész tornán mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt, nálunk nem voltak hullámvölgyek és a döntőben is jobban játszottunk ellenfelünknél. Gyorsabbak és pontosabbak voltunk a németeknél, sokkal több helyzetet dolgoztunk ki. Fantasztikusan jó csapatom van, támadásainkkal szemben egyetlen válogatottnak sem volt ellenszere. Korábbi döntésemen nem változtatok, nem folytatom tovább a munkát a válogatott élén. Az Eb előtt megállapodtam a szövetséggel arról, hogy nem hosszabbítjuk meg a szerződésem.”

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya: “El kell ismernünk, a spanyolok fantasztikusan játszottak, több helyzetük volt és teljesen megérdemelten nyertek. Az első 15-20 percben nem volt gond, utána azonban eladott labdákkal és súlyos hibákkal felhoztuk az ellenfelet és teljesen elvesztettük a fonalat. A második játékrészben nagyobb nyomást gyakoroltunk a spanyolokra, de igazán komoly helyzetünk nem volt. Reménykedni az utolsó percig reménykedtem az egyenlítésben, de a játékunkban nem volt benne a gól, igazán abban bízhattunk csak, hogy ellenfelünk hibázik, ez azonban nem következett be. Természetesen nem kell szégyenkeznünk, hiszen ezüstérmesek lettünk az Eb-n, 45 napig dolgoztunk együtt és a fiúk fantasztikus munkát végeztek. Ma még és pár napig nagyon csalódottak leszünk, de pár hét elteltével, a torna alapos elemzése után úgy gondolom, büszkén emlékszünk majd vissza a kontinenstornára.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

Döntő

Németország-Spanyolország 0-1 (0-1)
Bécs, Ernst Happel-stadion, 51 428 néző. Vezette: Rosetti (olasz)
Gól: Torres (33.)
Németország: Lehmann – A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (Jansen, 46.) – Frings, Hitzlsperger (Kuranyi, 58.) – Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose (Gomez, 79.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Marcos Senna – Silva (Cazorla, 66.), Xavi, Iniesta – Fabregas (Xabi Alonso, 63.) – Fernando Torres (Güiza, 78.). Szövetségi kapitány: Luis Aragones

Európa-bajnok: Spanyolország
2. Németország, 3. Oroszország és Törökország

(A CIKK FOLYTATÓDIK)

—-Percről percre—-

Kapuralövés: 4, ill. 13
Kaput eltaláló lövés: 1, ill. 7
Szabálytalanság: 22, ill. 19
Labdabirtoklás: 52%-48%

Vége! A spanyolok 1964 után másodszor nyerték meg az Európa-bajnokságot – méghozzá teljesen megérdemelten.

92. perc: Szépen adogattak a spanyolok a tizenhatoson belül, de nagyobb bajuk nem volt ebből a németeknek. Van elég így is.

Három perc a hosszabbítás.

88. perc: Kuranyi is besárgult a végére.

86. perc: Xavi szabadrúgásból, 23 méterről fölé bombázott.

Fölényben a spanyolok, ők támadnak, pedig nem nekik kellene ezt erőltetni. A németek kizárásos alapon védekeznek.

81. perc: Güiza fejjel hozta helyzetbe Marcos Sennát, aki azonban hiába vetődött be, centikkel lemaradt a labdáról.

79. perc: Senna startolt rá egy előre ívelt labdára, Lehmann a 16-os vonalán mentett, talán kézzel is hozzáért a labdához.

78. perc: Klosét Gomez váltotta.

78. perc: Fernando Torres helyén Güiza.

77. perc: Fernando Torres került helyzetbe, de elpepecselte, majd kétszer is a védő lábára lőtte a labdát – szöglet.

76. perc: Fernando Torres megkerülős csellel becsapta Mertesackert, de hosszan tolta meg a labdát – Lehmann tisztázott. Igaz, ami igaz: bizony nem sokon múlott…

75. perc: Fernando Torresnek villant a sárga lap.

Mennek előre, igyekeznek, próbálkoznak a németek, ugyanakkor a spanyolok kontrái rendre életveszélyesek.

71. perc: Frings veszélyesen belőtt szabadrúgása után Casillas bokszolta ki a labdát. Középen többen érkeztek.

Labdabirtoklás: 53%-47%

68. perc: Egy perc két gólhelyzet – Iniesta kétszer is komoly izgalmat okozott a német kapu előtt. Előbb lövése után Frings a gólvonalról mentett, majd Lehmannt dolgoztatta meg.

67. perc: Xavi szabadrúgásból ívelte fel a labdát, a védők között kirobbanó Ramos közeli fejesét Lehmann bravúrral védte.

66. perc: Silvát Cazorla váltotta.

63. perc: Spanyol csere: Fabregas le, Xabi Alonso be.

63. perc: Három a három ellen jöhettek a németek: Schweinsteiger 16-ról, jobbról Klose combját találta el, onnan mellé pattant a labda.

61. perc: Ballack ívelt középre, méghozzá jól, Kuranyi már ugrott is, de Casillas lelopta a fejéről a labdát.

60. perc: Ballack 16 méterről kapura lőtte a labdát, amely nem sokkal ment mellé, az oldalhálót még súrolta is.

59. perc: A jobb oldalon felfutó Segio Ramos élesen középre lőtte a labdát, de az elment kereszt be a németek kapuja előtt.

58. perc: Hitzlsperger helyett Kuranyi a pályán.

56. perc: Remekül kontráznak a spanyolok: a villámgyors Fernando Torres elől Lehmann a kapujából kifutva tisztázott.

55. perc: David Silva 15 méterről tüzelt, a lábak között elment a labda, Ramon sarkalni próbált a kapu előtt – sikertelenül.

54. perc: Xavi 18 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg, Lehmann vetődve szögletre tolta a labdát.

Kapkodnak, pontatlanok a németek.

50. perc: Fernando Torres bukott el az utolsó ember, Mertesacker ölelésében. A bíró nem fújt.

47. perc: Klose lépett ki lesen, majd Marchena tevékeny asszisztálása mellett játékon kívül elesett.

Újra játékban a labda.

46. perc: Lahm helyett Jansen folytatja.

Kapuralövés: 2, ill. 6
Kaput eltaláló lövés: 1, ill. 3
Szabálytalanság: 10, ill. 9
Labdabirtoklás: 50%-50%

Vége az első félidőnek.

43. perc: Iniesta a tizenhatoson belül, az alapvonalnál alaposan megtáncoltatta a vele szemben álló Mertesackert, a labda azonban végül a német védő lábáról ment szögletre.

42. perc: Ballack sárga és Casillas kapott sárga lapot.

41. perc: Hitzlsperger jobboldali szabadrúgása után Casillas tisztázott. Úgy tűnik, éledeznek a németek…

34. perc: Iniesta ment el a bal oldalon, keresztbeadott, David Silva azonban csúcsán, vagy tíz méterrel (!) fölé lőtte a labdát.

33. perc: Fernando Torres lépett ki, majd a nem túl határozott Lahm asszisztálása mellett 16 méterről átemelte Lehmann fölött a labdát, amely a jobb alsó sarokban landolt (0-1).

32. perc: Fabregas 22 méterről lőtt, de a német kapus eldőlve könnyen védett, holott Fringsen megpattant a labda.

Szabálytalanság: 6, ill. 4

25. perc: Ballack került lövőhelyzetbe és lőtt is – de
Segio Ramos hona alját találta el. Igaz, kezezést reklamált.

Fölényben a spanyolok, kis szerencsével már vezethetnének is.

23. perc: Sergio Ramos ívelt lágyan középre jobbról, Fernando Torres hét méterről bólintott, s a labda jobb kapufa tövéről jött ki. Ezután Capdevila lőtt egy „pattogóst” a bal kapufa mellé.

20. perc: Xavi ívelt be jobbról a kapu elé egy szabadrúgást, Fernando Torres magasra emelkedett az öt és feles jobb csücskénél, de a fejéről a labda méterekkel fölé szállt.

17. perc: Xavi végzett el egy szabadrúgást 30 méterről, de sem nem lőtt, sem nem ívelt, így a német kapus simán védett.

14. perc: Iniesta cselezgetett a tizenhatoson belül,majd passzolt, a labda megpattant Metzelder lábán és kapura tartott, Lehmann azonban nagyon figyelt és bravúrral védett.

Labdabirtoklás: 53%-47%

8. perc: Hitzlsperger lövését könnyedén védte Casillas.

3. perc: Nem sokat kellett várni az első helyzetre. Kolse csapott le egy rossz átadás után a labdára, betört a büntetőterületen belülre, de hosszan szöktette magát, így oda lett a helyzet.

1. perc: Elkezdődött a döntő.

A sípot az olasz Roberto Rosetti fújja.

Németország: Lehmann – A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Frings, Hitzlsperger – Schweinsteiger, Ballack , Podolski – Kose. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Spanyolország: Iker Casillas – Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Marcos Senna – Iniesta, Xavi, Fabregas, David Silva – Fernando Torres. Szövetségi kapitány: Luis Aragonés.

Szombaton és vasárnap azt találgatta Európa, vajon játszik-e a németek sérült csapatkapitánya – nos, Michael Ballack ott lesz a pályán. A másik oldalon az oroszok ellen megsérült David Villa csak szurkol, helyette Cesc Fabregas került a kezdőbe.

A spanyolok hibátlan teljesítménnyel zárták a csoportkört. Kezdésként 4-1-re páholták el az oroszokat, majd a svédeket győzték le 2-1-re, a záráson pedig a B csapat is jobbnak bizonyult a címvédő görögöknél (2-1). Luis Aragonés legénysége a negyeddöntőben unalmas meccsen, tizenegyesekkel búcsúztatta az olaszokat. Az elődöntőben viszont újfent remekelt, és ismét három góllal intézte el az oroszokat (3-0).

A németek a lengyelek elleni sima győzelemmel rajtoltak az Európa-bajnokságon (2-0), majd rossz játékkal kikaptak a horvátoktól (1-2), és ugyan a társházigazda osztrákok ellen sem villogtak különösebben, 1-0-ás sikerükkel a második helyen továbbjutottak a csoportból. A végső győzelemre is esélyesnek vélt portugálok ellen viszont már kijött a lépés Joachim Löw csapatának, és érett, jó játékkal 3-2-re diadalmaskodott – és ugyanilyen arányban intézte el később a török együttest is. Az elődöntőben azonban igencsak akadozott a gépezett.

A negyedik Eb-győzelmére hajtó németek korábban nyolcszor már legyőzték, s hat döntetlen mellett ötször buktak el az egyszeres kontinenselső spanyolokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik