Élet-Stílus

Véget ér egy korszak az internetcímekben

Gyökeresen átalakulhat az internetcímek rendszere azt követően, hogy kezdeményezték a legfelsőbb szintű doménnevek végződéseinek liberalizálását, így akár mindenkinek saját, .xy végződése is lehet a jövőben.

Az internet történetének legnagyobb szabású reformját indíthatja el a hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az ICANN, az internetcímeket és végződéseket felügyelő nemzetközi szervezet.

A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű doménnevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés – például .com, .org vagy egy országdomén, mint a .hu – szerepelhet. A három év alatt előkészített javaslat szerint 2009-től egészen hétköznapi szavak, helységnevek vagy éppen tulajdonnevek is állhatnak majd az eddigi végződések helyett (például .bank, .etterem, .budapest vagy .kossuthlajos).

A legkaposabbak

Rendszeres frissítéssel közöl listát a data.iana.org oldal a világon lefoglalt legnépszeűbb domainnevekről.

A reformterv kidolgozói a latin ábécé dominanciáját is megszüntetnék; jövőre szabadon lehet majd használni a cirill vagy éppen a héber ábécé betűit az internetcímekben, ha a javaslatot elfogadja a kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet éves közgyűlése, amelyre 130 országból összesen 1300 küldött érkezett Párizsba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik