Élet-Stílus

Újabb változás a bolygó-nevezéktanban

Úgy tűnik ismét feljön a Plútó csillaga. A Nemzetközi Csillagászati Szövetség a napokban új bolygókategóriát hozott létre. Ezáltal a két évvel ezelőtt törpebolygóvá lefokozott Plútó, immár egy új bolygótípus, a plutoidák névadója lett.


A Nemzetközi Csillagászati Szövetség (IAU – International Astronomical Union) a napokban tartotta ülését Oslóban, melynek egyik jelentős döntése volt az ún. plutoidák bolygótípus fogalmának megalkotása. Ez két éven belül immár a második kategóriaváltást eredményezi a Plútónál.

Az IAU 2006-ban lefokozta a Plútót, így az addig kilencedik bolygóként számon tartott égitest két éve törpebolygóként létezett. Az akkori döntés nem volt meglepő, hiszen a tudósok régóta vitatkoztak arról, hogy a Plútó bolygónak számít-e vagy sem.

A Plútó sorsa akkor pecsételődött meg, amikor 2005-ben felfedezték a tőle távolabb lévő, ám nagyobb UB313 (Xena) nevű bolygót. A csillagászati technológia fejlődése azt vetítette előre, hogy egyre több, a Plútóhoz hasonló méretű égitest felfedezése révén Naprendszerünk bolygóinak száma idővel akár több tucatra is nőhet. Ezt próbálták kiküszöbölni az új osztályozással. A 2006 augusztusában történt lefokozás miatt, a hivatalos meghatározás szerint, egészen mostanáig a Naprendszert nyolc nagybolygó és három törpebolygó – a Mars, a Xena valamint Mars és Jupiter közötti kisbolygó öv legnagyobb képviselője, a Ceres – alkotta.

Még csak két plutoida van (Forrás: BBC News)

Még csak két plutoida van (Forrás: BBC News)

A napokban hozott döntés tovább módosította a helyzetet. Az újonnan bevezetett bolygótípus, a plutoidák, minden olyan bolygóra vonatkozik, amely a Neptunuszon kívüli pályán kering a Nap körül, és tömege valamint tömegvonzó képessége elegendő ahhoz, hogy más égitesteket befogjon. A meghatározás szerint a plutoidák körül keringő égitestek nem minősülnek plutoidának, még a nagy méretűek sem.

„A Plútó most az égitestek egy új csoportjának prototípusa lett” – mondta Catherine Cesarsky, az IAU elnöke. A plutoidákhoz a névadón kívül jelenleg még csak egy égitest, az Eris tartozik. Közös jellemzőjük, hogy habár mindketten a Nap körül keringenek, túl kicsik ahhoz, hogy bolygónak nevezhessük őket. A Plútó a maga mintegy 2300 kilométeres átmérőjével még a holdunknál is kisebb, ez utóbbi átmérője ugyanis mintegy 3500 kilométer. A plutoidák tömege viszont elegendő a megfelelő gravitációs tér kialakulásához, és ezáltal más égitestek befogásához.

A másik plutoida, a 2003-ban felfedezett Eris a Plútótól távolabb, a Kuiper övben található, és nagyobb mint az ex-bolygó. A csillagászok szerint az új felfedezések révén a jövőben várhatóan további tagokkal gyarapodik ez a bolygócsoport. A módosítás következtében viszont a Ceres továbbra is törpebolygó marad, vagyis nem került a plutoidák közé, ugyanis keringési pályája a Neptunuszon belül van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik