Élet-Stílus

Mobilos állegendák

A hülyeség határtalan. Ezt bizonyítja az a levelező rendszerekben keringő mail is, ami szerint mobilunkkal az autót is ki tudjuk nyitni, s ha lemerült az aksi, akkor pótenergiát tudunk bevetni.

Mindezek csak legendák vagy van bennük némi igazság, de érdemesebb kerülni a gombokon keresztül küldött fifikás parnacsokat. A kockázatok és mellékhatások „tekintetében” inkább megkérdeztünk előtte egy szakértőt.

Legenda 1. Vészhelyzetben

Viszonylag ismert dolog, hogy az általános segélyhívó száma világszerte 112. Ezt bármilyen körzetben hívhatjuk. Még akkor is ha a gombok zárolva vannak. A mobil ilyenkor automatikusan keres egy elérhető hálózatot. Fontos és hasznos igazság.

Legenda 2. Kocsiba zárt kulcs

Benne felejtettük a kocsiban a slusszkulcsot és a pótkulcs természetesen otthon van? Ilyenkor az a teendő, hogy hazatelefonálunk és megkérjük a családtagot, hogy tartsa közel a pótkulcs jeladóját a telefonhoz. Nekünk is közel, mintegy 20 cm-re kell tartani a saját mobilunkat a kocsiajtóhoz és máris nyitható az ajtó. Vagy ha valakit elküldtünk a kulcsért, annak nem kell azt elhoznia, sőt lehet az tőlünk több száz kilométerre is. Ugye milyen jól hangzik? A gond csupán annyi, hogy ez teljes mértékben butaság.

A mobiltelefonok mikrofonja nem képes a távirányító frekvenciáját átvinni, nem is beszélve az infrás megoldásokról. Inkább hívjunk egy szerelőt, aki kinyitja az autónkat – kommentálja mindezt Ruschel Zoltán a Mobilport.hu szakértője.

Legenda 3. Ha lemerültünk

Minden mobilnak van tartalék töltés az akkujában, amely a *3370# megnyomására önmagától aktivizálódik és 50 százalék póttöltést ad lemerült mobilunknak. Amikor újratöltjük a telefont, automatikusan ez is feltöltődik, így a következő alkalomra is lesz tartalék.

A cella ajtót is viszi?

A cellaajtót is viszi?

Akárcsak a távirányítós sztori, ez sem igaz. Némely Nokia készüléken ezzel a kóddal a hanghívások kódolását lehetett egy gyengébb minőségű, de kevesebbet fogyasztó módba kapcsolni. Minimális energiát lehetett vele megtakarítani, de ha egyszer lemerült az akku, akkor inkább a töltőt vegyük elő, ne a kódokat.

Legenda 4. Ha ellopták

Ehhez meg kell néznünk a mobilunk sorozatszámát, amit *#06# beütésével tehetünk meg. Ekkor megjelenik a képernyőn az úgynevezett IMEI-szám, amit érdemes biztonságos helyen tartva, felírva őrizni. Amennyiben ellopták a készüléket, ezt a számot a szolgáltatónk ügyfélszolgálatán bediktálva le tudják tiltani a telefont is, nemcsak a SIM-kártyát, így feleslegessé téve a telefonok lopkodását. Érdemes első lépésként megfigyelést kérni a rendőrségtől, mivel a készülék helye viszonylag jó pontossággal bemérhető, ha azt használják.

Ha rögtön letiltjuk, akkor könnyen lehet, hogy sosem látjuk viszont szeretett telefonunkat, igaz, más se fogja használni. És mindez legalább igaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik