Élet-Stílus

Pénzbe kerül

A stresszkezelés és a hatékonyság összefügg. Nincs szükség nagy anyagi áldozatot kívánó megoldásokra ahhoz, hogy a vezetők és a beosztottak is jól érezzék magukat, „csak” kreatív ötletekre.

Még a heti két-három alkalommal sportolni járó egészségtudatosak se gondolják át, mi fontos számukra a munkahelyükön, és mi nem. Szorosak a határidők, a megbeszélések, az elvégzendő feladatok egymást érik. Ebédidőben egy fél pizzával a kezükben intézik elmaradt ügyeiket, a munka befejezéséig pár perc pihenőjük sincs. Észre sem veszik, és napok, hetek, hónapok telnek el anélkül, hogy munkaidőben akár csak néhány percet is szánnának önmagukra.

Pénzbe kerül 1

Gondoljon magára!
Természetesen minden cég életében vannak elkerülhetetlenül stresszterhes időszakok, szorító határidők vagy időszakonként szükségessé váló átszervezések. De nem is maga a stressz ártalmas, hanem az, hogy nem tudunk megbirkózni vele. Gazdasági, pénzben is kifejezhető kár a stresszel összefüggő betegségek miatt kifizetett táppénz és a munkaidőkiesés. Ha a dolgozók átlagos munkahatékonysága csökken, és nagy a fluktuáció, akkor sincs még minden veszve, mert a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható.

A Szívbarát Munkahely-pályázat többek között arra hívja fel a figyelmet, hogyan próbáljuk meg kezelni a stresszt.
A hr rengeteget tehet ennek érdekében, például ha arra bátorítaná a dolgozókat, hogy gondoljanak magukra is, ne csak a teljesítményorientáltság jelenjen meg a munkahelyeken. „Nem feltétlenül nagy anyagi áldozatokat kívánó megoldásokra van szükség, hiszen az is sokat számít, ha egy cégnél gerinckímélők a székek, egészséges a büfé választéka” – mondja Hendrik Nikoletta, az Unilever Magyarország Kft. Flora brand buildere.

A stressz jelei

– a szívbetegségek,
– a vérnyomás- és ritmusproblémák,
– a fekélybetegségek,
– az immunrendszer vészjelzései,
– a fejfájás,
– az álmatlanság,
– a szorongás.

Közös reggeli
A munkahelyi stressz többek között jól kezelhető az inspiráló munkakörnyezettel. A Szívbarát Munkahely-pályázat egyik tavalyi díjazottja, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (Követ) irodájában környezetbarát anyagokat használnak, amelyek természetességet sugallnak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az ott dolgozók ne érezzék sivárnak a hétköznapokat.

A szív egészségéért tett lépések részét alkothatják összetettebb elemek is, így rugalmas munkaidő bevezetése vagy egy „stresszmentes” szoba kialakítása. Az ugyancsak tavaly díjazott Mediaedge:cia Hungary Médiaügynökség Kft.-nél 2005 óta tudatosan foglalkoznak a munkavállalók egészségével és a munkakörülmények javításával, többek között azért, hogy csökkentsék a stresszhelyzeteket. Az évek során az intézkedések kibővültek például a mindennapos céges reggelivel is. Minden olyan lépés számít, amivel a munkáltató hozzájárul a munkavállaló testi-lelki egészségéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik