Élet-Stílus

Súlyos átverésre is jó az új “autópálya-matrica”

Egy olvasónk esete hívta fel a figyelmünket arra, nem minden fenékig tejfel az elektronikus autópálya-matricával kapcsolatban. Miközben a legjobb hiszemben járunk el, büntetést kaphatunk jogosulatlan sztrádahasználatért. Mint ahogy ő is.

Pórul járt alanyunk – a történet folyamán Adélként fogunk rá hivatkozni – sokat autózik, gyakran autópályán, ezért éves matricát vesz. Idén januárban is kifizetette az éves, immár elektronikus matricáért a 37 200 forintot, amiről számlát is kapott, és a jogosultság tudatában autózott szerte az országban.

A történet attól hírértékű, hogy április végén büntetési csekk érkezett: díjfizetés nélkül vette igénybe a sztrádát. A büntetés 15 300 forint, ami 15 napon túl több mint a négyszeresére, 63 750-re ugrik.

Azonnal hívta az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálatát, mire fel a büntetés, hiszen éves matricája van! Az ügyfélszolgálatos kolléga az ellenőrző szelvény azonosítóját kérte, mely alapján meg is állapította, hogy éves matricának hitt szelvénye csak négynapos volt.

Sok a tévedés miatti büntetés

Adél alig látott a pipától, de arra hamar ráeszmélt, valaki átverte. Ekkor vette csak észre, hogy a számlán hiába szerepelt éves matrica és annak 37 200 forintos ára, az elektronikus matrica igazolószelvénye már csak négynapos vignettáról szólt.

A vonal végén a munkatárs széttárta a kezét: a számla a sztráda kezelőjénél akkor sem bizonyító erejű, ha a rendszám is szerepel rajta. Az autópályás ellenőrző rendszer a bizonylat adatai alapján működik, ami ott van, az dönt. Ha az ügyfél a négynapos matrica ellenőrzőszelvényét írta alá, akkor sajnálják, de nem tudnak mit tenni.

Ez a lényeg, aláírta

Minden benzinkút az Állami Autópálya Kezelő Zrt. viszonteladója – vázolja a helyzetet már a mi kérdésünkre Winkler-Virág András, az ÁAK kommunikációs vezetője. A viszonteladók saját kasszarendszert használnak, ennek hibájával kapcsolatban az állami cég nem tud mit mondani.

Ebben a konkrét esetben az álláspontjuk ugyanaz, mint a temérdek rendszámelírásos ügyben: a bizonylaton nemcsak a rendszámot, de az összeget, a dátumot és az elektronikus matrica fajtáját is ellenőrizni kell. Ők azt garantálják, hogy nem különböznek a bizonylatra nyomtatott és az ellenőrző rendszerbe továbbított adatok.

Mi ugyanezt tudjuk tanácsolni: nézzék meg, mit írnak alá! Mint ahogy bankkártyás vásárlásnál is megmutatják, milyen összeget emelnek le a számlánkról, és ezt határozott zöld gombnyomással el is kell ismernünk, ugyanígy a matricavásárláskor is körültekintően kell eljárnunk. Nem elég a rendszám ellenőrzése, az érvényesség időszakát is feltétlenül nézzük meg!

A konkrét esetben az eladó terminálhibát említett, ami azért valószínű, mert a legtöbb olajtársaság ma már azonos rendszert használ számlázásra és matricaértékesítésre.

Nem elég a rendszámot lecsekkolni

Saját tapasztalat alapján egy Mol-töltőállomáson a PIN kódot bekérő masinán kell autónk rendszámára OK-t nyomni.

A rendszer hibája, hogy elrejti előlünk a matrica érvényességi idejét, ezért ezeknél a társaságnál is érdemes a kinyomtatott papírt aláírás előtt alaposan áttanulmányozni, akármennyire is sietünk.

Adél végül jól járt, bár többször megjáratták az ügyfélszolgálat és a jogi osztály között a panaszát. Az érintett cég a teljes kártalanítás mellett döntött, az éves matrica árával együtt a büntetés összegét is belefoglalták a kárpótlásul adott vásárlási utalvány összegébe.

Mizéria: nemcsak a kutakon

A matricás mizéria nem korlátozódik a benzinkutakra. Ismerősünk Hegyeshalomnál egy bodegában vett 10 napos matricát. 200 kilométerrel arrébb vette észre, hogy a tíznaposról kapott blokkal, de csak négynapos matricával távozott a kasszától. Amikor a fiatalember legközelebb ugyanott járt, az eladó egy 4 napos e-vignettával kárpótolta őt a tévedésért.

Tényleg pórul járhat az autós, ha csupán a rendszámot ellenőrzi, amit a matricát értékesítő ember kér tőle. Mindig nézzük meg azt is, hogy mely időszakra érvényes és milyen kategóriájú e-matricáról kapunk bizonylatot!

Tehát csak akkor írjuk alá a dokumentumot, ha a rendszám, az időtartam, a kategória és a jogosultságért kifizetett összeg is stimmel. Mert az utólagos reklamáció időigényes, és nem is mindig végződik jól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik