Élet-Stílus

1996 – az akarat diadala (videó)

A „futball hazatér” hirdette az angliai Európa-bajnokság szlogenje, s a jubileumi torna alkalmából az UEFA tizenhat csapatosra emelte a torna mezőnyét. Az angol eufóriába - nem először - belerandítottak a németek.

A 16-os mezőny azt eredményezte, hogy a kontinentális nagyhatalmak egytől egyig biztosították részvételüket – a veretes Eb-múlttal rendelkezők közül csupán Belgium és Magyarország nem tudta kivívni a szereplést, hozzájuk csatlakozott a vb-bronzérem után kissé leeresztő svéd válogatott.

A csoportok során sem borult a papírforma. Az első négyesből az angolok és a hollandok léptek tovább – ám a németalföldiek két szempontból is visszaestek. Guus Hiddink irányítása alatt odalett a csapategység; a válogatott színes bőrű játékosai Davids vezetésével kisebb palotaforradalmat robbantottak ki, s a feszült légkör miatt (is) a ’88-as győztes jókora pofonba (1-4) szaladt bele a házigazdák ellen.

Gascoigne csodagólja Skócia ellen (AP)

Gascoigne lő, Hendry már rezignált: Anglia-Skócia 2-0 (AP)

A II. csoportban a két évvel korábban korszerű, látványos labdarúgással előrukkoló románok ezúttal kilógtak a sorból. Egy pontot sem szereztek, így a francia-spanyol-bolgár hármas döntött a két továbbjutó helyről, s ebben a bírócserével fűszerezett (a megsérülő angol Gallaghert honfitársa, Durkin váltotta) Franciaország-Bulgária csata illetve Penev öngólja döntőnek bizonyult. A két balkáni csapat búcsúzott a további küzdelmektől.

Gascoigne gólja a skótok ellen:

Olasz blamázs

A harmadik négyesben Németország már az első találkozón is tudatosította, hogy harmadik címére tör. Két távoli lövéssel az első félidőben eldöntötte a csehek elleni találkozót, s az első nap után úgy tűnt, a német-olasz páros lép tovább. A csehek azonban magukra találtak. Nem utolsó sorban a pármai Apolloni buta kiállítása miatt is Nedved és Bejbl találataival legyőzték a délieket, míg a németek Klinsmann remeklésének, no meg Kovtun kiállításának is köszönhetően hárommal lépték le az oroszokat.

A cseh-orosz rangadón potyogtak a gólok, s Dusan Uhrin tanítványai mellé szegődött a szerencse: a hajrában Smicer begyötörte az egyenlítő találatot. Mivel a német-olasz derbin annak ellenére sem született gól, hogy az azúrkékek bő félórát emberelőnyben játszottak, a cseh-olasz pontegyenlőség miatt az egymás elleni találkozó döntött – a csehek javára.

Cseh mámor: Olaszország kipipálva (Getty)

Cseh mámor: Olaszország kipipálva (Getty)

Dánia Angliába jött, látott, majd szépen összecsomagolt, mégis az északiaké volt a morális győzelem. A portugálok elleni 1-1 nyomán az Eb-debütáns törököket egy góllal legyőző horvátok kerültek a 4. csoport élére, majd a déliek mozgalmas találkozón 3-0-ra legyőzték a regnáló bajnokot. Portugália is teljesítette a kötelezőt az anatóliaiak ellen, az utolsó fordulóra a dánoknak egy lehetőség kínálkozott: minél több góllal megverni a törököket, és bízni abban, hogy a horvátok a portugálokat is megszorítják.

Csak az első feltétel teljesült. Dánia Brian Laudrup vezérletével 3-0-ra lelépte a törököket, ám Ciro Blazevic fogadkozásai ellenére a B-csapatát szerepeltette az ibériaiak ellen, a találkozó sima portugál diadallal (3-0) zárult. Dánia kiesett, ám tanult: nyolc évvel később már a piros-fehérek játszottak „eredményre” egy hasonlóan vitatott találkozón.

A büntetők jegyében

A nyolcaddöntők következtek. A csoportjukban a skótok és a hollandok ellen is remek játékkal előrukkoló – különösen Gascoigne skótok elleni átemelős-bombázós gólja maradt emlékezetes – angolok a masszív spanyol védelmet nem tudták megbontani, sőt, Javier Clemente tanítványai joggal kiáltottak büntetőt; de a házigazda ellen, hajrában ilyet ritkán fújnak be. Végül mégis büntetők döntöttek, s ebben a spanyolok – Hierro és Nadal is rontott – alulmaradtak.

A francia-holland összecsapás is gól nélkül csordogált 120 percen át, a tizenegyesek a galloknak kedveztek, akik amiatt is dörzsölhették tenyerüket, hogy elkerülték a bombaerős horvát-német párosítás győztesét, valamint a vehemenciát jó játékkal társító házigazdákat is.

A Horvátország-Németország csatában megdőlt a tizenegyesek „egyeduralma”. Bár az addig sokat „faragott” Klinsmann az első félidőben az ellene elkövetett szabálytalanságért befújt büntetőből szerzett vezetést, a folytatásban Suker és Sammer is akcióból talált be.

Mladenovic keni a palánkra Möllert (Getty)

Mladenovic tessékeli palánkra Möllert (Getty)

A német középhátvéd találata külön történet: a gól előtti passzt ugyanis szabálytalanság előzte meg, Babbel hatalmasat taszított ellenfelén. Ekkor a Schollt csúnyán elkaszáló Stimac kiállítása miatt már egy emberrel kevesebbel játszott a Blazevic-legénység. A párharcot amúgy is jellemezte a durvaság, s ebben a csipkelődő horvátok jártak élen (Mölleren egy jégkoronghoz is idomuló reklámtáblára-kenéssel álltak bosszút a déliek),

A portugál aranygeneráció tagjai a torna előtt fogadkoztak, hogy a két junior-vb után immár egy nagy tornán is élre jutnak. A kezdet ennek megfelelt, a folytatás kevésbé. A sokpasszos játékukkal fölénybe kerülő csehek ellen ugyanis elvétve sorjáztak a portugál lehetőségek, míg Poborsky almanachokba illő találattal szerzett vezetést. Egy többpasszos támadás nyomán előbb tisztára játszotta magát, majd bokából finoman átemelt a kifutó Vitor Baia fölött.

Poborsky gólja Portugália ellen:

A hajrában Latal kiállítása után ugyan feléledt a portugál remény, Joao Pinto azonban a legjobb helyzetet is képes volt eltékozolni.

Dráma a Wembley-ben

Terry Venables Angliája ekkor már az elődöntőre készült. Az egyik, „Lets’s blitz fritz!” (n.n.: üssük ki a németeket) szalagcímmel megjelenő angol bulvárlap címoldalán Gascoigne és Pearce feszített világháborús sisakban, ezzel is jelezve a sérült Kohlerre, Baslerre és főleg Klinsmannra sem számítható németeknek, hogy kíméletlen harcra számíthatnak az ellenséges Wembley-ben. A bornírt felvezetést kirobbanó kezdés követte: Anglia Shearer révén már a 3. percben előnybe került. Gascoigne szöglete után Adams csúsztatott, s az első számú angol csatár a kapuba továbbított.

Az első negyedóra után ellenben elcsendesült a Wembley. A Klinsmannt pótló Kuntz Helmer passzából egyenlített, s onnantól felváltva forogtak veszélybe a kapuk – rengeteg helyzet jelezte, hogy a torna talán legnagyobb csatája zajlik a gyepen. A hosszabbításban sem unatkoztak a felek. Möller távoli lövését a léc alól piszkálta ki Seaman, majd egy lökésért érvénytelenített Kuntz-találat után Gascoigne lábában volt az aranygól, az üres kapuval szemben a középpályás azonban centikkel lemaradt Shearer átadásáról.

Anglia-Németország (a hosszabbítás):

Egy-egy kapufa után büntetők következtek, akárcsak az 1990-es vb-elődöntőben, s ezúttal is a németek nyertek.

Öt-öt kiváló büntető után Southgate hibázott, s a sárgalapja miatt a döntőről lemaradó Möller bevágta a hatodik német tizenegyest. Németország az ötödik Eb-döntőjére készülhetett, míg Anglia ezúttal is a finisben mondott csődöt.

A másik ágon már egy nappal korábban kiderült a győztes kiléte. Az egyenes kiesési fázisban gólképtelen franciák és a csehek 0-0-át játszottak, a büntetőket azonban utóbbiak nyerték. Érdekesség, hogy a nyolcaddöntőkből tizenegyesekkel továbbjutó két csapat, Anglia és Franciaország, az elődöntőben pont a pontrúgások miatt búslakodhatott.

Bierhoff félórás magánszáma

A 10. Európa-bajnokság fináléját a korábban már találkozó Németország és Csehország vívta. Dusan Uhrin tanult a leckéből, a német lövőket megpróbálták kikapcsolni a játékból a cseh középpályások, s az óvatosság rányomta bélyegét az első félidőre. A német sérültlista oly hosszúra nyúlt, hogy a szövetség két játékos pótlólagos behívását is engedélyezte, míg a combját fájlaló Klinsmannt minden mindegy alapon nevezte Berti Vogts.

Térfélcsere után a csehek szerzetek vezetést. Poborsky lódult meg, Sammer a tizenhatos előterében szerelte, ám Pierluigi Pairetto a büntetőpontra mutatott; Berger értékesítette a tizenegyest. Akárcsak a húsz évvel korábbi Csehszlovákia-NSZK döntőben, ezúttal a csehek kerültek előnybe. A németek nem találták a ritmust, s ezt Vogts is érezte. Lehozta a nem sokat mutató Schollt és Bierhoffot küldte be a helyére.

Bierhoff fejét már elhagyta az egyenlítő találat (Getty)

Bierhoff fejét már elhagyta az egyenlítő találat (Getty)

Az Udinese támadója négy perccel később, első labdaérintéséből egyenlített. Ziege jobboldali szabadrúgásból ívelt középre, a hezitáló Kouba nem lépett ki, így a támadó könnyedén fejelt a hálóba. A hajrában az oroszok ellen is eredményes, házasságát követően Angliába visszatért Smicer dönthette volna el a találkozót, Köpke azonban védett.

A hosszabbítás mindössze négy percig tartott. Egy ártalmatlan szituációban Bierhoff kapura fordult, és a cseh lábak között pattogó labdája meglepte a cseh kapust. A gól után Pairetto lefújta a találkozót – Németország aranygóllal vívta ki harmadik Eb-elsőségét. Megérdemelten.

Németország-Csehország (gólok):

A németek remekül alkalmazkodtak ellenfeleik taktikájához, ráadásul Vogts Eilts személyében egy új védekezési „szerepkört” honosított meg: a szigorúan csak a védekezéssel törődő „szűrő” középpályás, a „pit bull” első megszemélyesítője a Bremen gyér hajú játékosa végigrobotolta a tornát.

Biztosította, hogy a játékosabb beállítottságú védők – elsősorban Sammer – fel tudjanak lépni a támadások segítésére. Az UEFA edzőbizottsága a torna csapatába is beválasztotta a csupaszív futballistát.

1996 legjobbjai: a német válogatott (DPA)

1996 legjobbjai: a német válogatott (DPA)

Másfelől a német csapat abban is kiemelkedett a mezőnyből, hogy a legjobb cserejátékosokkal rendelkezett. Möller, avagy Klinsmann hiánya meg sem kottyant a fehérmezeseknek, akik az elődöntőtől elsősorban a korábban a padot koptató játékosaiknak, Kuntznak és Bierhoffnak köszönhették a torna-győzelmet.

A torna hőse:

—-Eb-torna, Anglia—-

I. csoport

1996. június 8.
Anglia-Svájc 1-1 (0-0)
London, Wembley, 77 ezer néző. Vezette: Diaz Vega (spanyol)
Gól: Shearer (23.) illetve Türkyilmaz (84. 11-esből)

1996. június 10.
Hollandia-Skócia 0-0
Birmingham, Villa Park, 35 ezer néző. Vezette: Sundell (svéd)

1996. június 13.
Hollandia-Svájc 2-0 (0-0)
Birmingham, Villa Park, 37 ezer néző. Vezette: Uzunov (bolgár)
Gól: Cruyff (66.), Bergkamp (79.)

1996. június 15.
Anglia-Skócia 2-0 (0-0)
London, Wembley, 77 ezer néző. Vezette: Pairetto (olasz)
Gól: Shearer (53.), Gascoigne (79.)

1996. június 18.
Skócia-Svájc 1-0 (1-0)
Birmingham, Villa Park, 35 ezer néző. Vezette: Krondl (cseh)
Gól: McCoist (36.)

1996. június 18.
Anglia-Hollandia 4-1 (1-0)
London, Wembley, 73 ezer néző. Vezette: Grabber (osztrák)
Gól: Shearer (23., 57. – az első 11-esből), Sheringham (51., 62.) illetve Kluivert (78.)

Végeredmény:
1. ANGLIA 7 pont (7-2), 2. HOLLANDIA 4 (3-4), 3. Skócia 4 (1-2), 4. Svájc 1 (1-4)

II. csoport

1996. június 8.
Bulgária-Spanyolország 1-1 (0-0)
Leeds, Elland Road, 26 ezer néző. Vezette: Ceccarini (olasz)
Gól: Sztoicskov (65. 11-esből) illetve Alfonso (74.)
Kiállítva: Hubcsev (72.) illetve Pizzi (75.)

1996. június 10.
Franciaország-Románia 1-0 (0-0)
Newcastle, St.James’ Park, 27 ezer néző. Vezette: Krug (német)
Gól: Dugarry (25.)

1996. június 13.
Bulgária-Románia 1-0 (0-0)
Newcastle, St. James’ Park, 20 ezer néző. Vezette: Mikkelsen (dán)
Gól: Szoicskov (3.)

1996. június 15.
Franciaország-Spanyolország 1-1 (0-0)
Leeds, Elland Road, 38 ezer néző. Vezette: Zsuk (fehérorosz)
Gól: Djorkaeff (49.) illetve Caminero (86.)

1996. június 18.
Franciaország-Bulgária 3-1 (1-0)
Newcastle, St. James’ Park, 27 ezer néző. Vezette: Gallagher (angol)/Durkin (angol)
Gól: Blanc (20.), Penev (öngól, 63.), Loko (90.) illetve Sztoicskov (69.)

1996. június 18.
Spanyolország-Románia 2-1 (1-1)
Leeds, Elland Road, 23 ezer néző. Vezette: Çakar (török)
Gól: Manjarin (11.), Amor (84.) illetve Răducioiu (29.)

Végeredmény:
1. FRANCIAORSZÁG 7 (5-2), 2. SPANYOLORSZÁG 5 (4-3), 3. Bulgária 4 (3-4), 4. Románia 0 (1-4)

III. csoport

1996. június 9.
Németország-Csehország 2-0 (2-0)
Manchester, Old Trafford, 38 ezer néző. Vezette: Elleray (angol)
Gól: Ziege (26.), Möller (32.)

1996. június 11.
Olaszország-Oroszország 2-1 (1-1)
Liverpool, Anfield Road, 36 ezer néző. Vezette: Mottram (skót)
Gól: Casiraghi (5., 52.) illetve Cimbalar (21.)

1996. június 14.
Csehország-Olaszország 2-1 (2-1)
Liverpool, Anfield Road, 38 ezer néző. Vezette: López Nieto (spanyol)
Gól: Nedved (4.), Bejbl (35.) illetve Chiesa (18.)
Kiállítva: Apolloni (28., Olaszország)

1996. június 16.
Németország-Oroszország 3-0 (0-0)
Manchester, Old Trafford, 51 ezer néző. Vezette: Nielsen (dán)
Gól: Sammer (56.), Klinsmann (77., 90.)
Kiállítva: Kovtun (71., Oroszország)

1996. június 19.
Csehország-Oroszország 3-3 (2-0)
Liverpool, Anfield Road, 22 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Suchopárek (6.), Kuka (19.), Šmicer (89.) illetve Mosztovoj (19.), Tetradze (54.), Beszcsasztnih (85.)

1996. június 19.
Németország-Olaszország 0-0
Manchester, Old Trafford, 54 ezer néző. Vezette: Goethals (belga)
Kiállítva: Strunz (60., Németország)

Végeredmény:
1. NÉMETORSZÁG 7 (5-0), 2. CSEHORSZÁG 4* (5-6), 3. Olaszország 4 (3-3), 4. Oroszország 1 (4-8)
* a cseh csapat az olaszok elleni győzelmével lépett tovább.

IV. csoport

1996. június 9.
Dánia-Portugália 1-1 (1-0)
Sheffield, Hillsborough, 35 ezer néző. Vezette: Van der Ende (holland)
Gól: B.Laudrup (22.) illetve Sa Pinto (53.)

1996. június 11.
Horvátország-Törökország 1-0 (0-0)
Nottingham, City Ground, 23 ezer néző. Vezette: Muhmenthaler (svájci)
Gól: Vlaovic (86.)

1996. június 14.
Portugália-Törökország 1-0 (0-0)
Nottingham, City Ground, 23 ezer néző. Vezette: Puhl (magyar)
Gól: F.Couto (66.)

1996. június 16.
Horvátország-Dánia 3-0 (0-0)
Sheffield, Hillsborough, 31 ezer néző. Vezette: Batta (francia)
Gól: Suker (53., 88. – az első 11-esből), Boban (81.)

1996. június 19.
Portugália-Horvátország 3-0 (2-0)
Nottingham, City Ground, 20 ezer néző. Vezette: Heynemann (német)
Gól: Figo (4.), Joao Pinto (33.), Domingos (83.)

1996. június 19.
Dánia-Törökország 3-0 (0-0)
Sheffield, Hillsborough, 29 ezer néző. Vezette: Levnyikov (orosz)
Gól: B. Laudrup (50., 84.), B. Nielsen (69.)

Végeredmény:
1. PORTUGÁLIA 7 (5-1), 2. HORVÁTORSZÁG 6 (4-3), 3. Dánia 4 (4-4), 4. Törökország 0 (0-5)

Negyeddöntők

1996. június 22.
Anglia-Spanyolország 0-0, 11-esekkel 4-2
London, Wembley 78 ezer néző. Vezette: Batta (francia)
11-esek: Shearer (1-0) és Hierro (1-0, mellé); Platt (2-0) és Amor (2-1); Pearce (3-1) és Belsué (3-2); Gascoigne (4-2) és Nadal (4-2, Seaman védett)

1996. június 22.
Franciaország-Hollandia 0-0, 11-esekkel 5-4
Liverpool, Anfield Road, 38 ezer néző. Vezette: López Nieto (spanyol)
11-esek: De Kock (0-1) és Zidane (1-1); R..de Boer (1-2) és Djorkaeff (2-2); Kluivert (2-3) és Lizarazu (3-3); Seedorf (3-3, Lama védett) és Guérin (3-4); Blind (4-4) és Blanc (4-5)

1996. június 23.
Németország-Horvátország 2-1 (1-0)
Manchester, Old Trafford, 44 ezer néző. Vezette: Sundell (svéd)
Gól: Klinsmann (21. 11-esből), Sammer (58.) illetve Suker (51.)
Kiállítva: Stimac (85.)

1996. június 23.
Csehország-Portugália 1-0 (0-0)
Birmingham, Villa Park, 37 ezer néző. Vezette: Krug (német)
Gól: Poborsky (53.)
Kiállítva: Latal (82.)

Elődöntők

1996. június 26.
Csehország-Franciaország 0-0, 11-esekkel 6-5
Manchester, Old Trafford, 44 ezer néző. Vezette: Mottram (skót)
11-esek: Zidane (0-1) és Kubik (1-1); Djorkaeff (1-2) és Nedved (2-2); Lizarazu (2-3) és Berger (3-3); Guérin (3-4) és Poborsky (4-4); Blanc (4-5) és Rada (5-5); Pedros (5-5, Kouba védett) és Kadlec (6-5)
Csehország: Kouba – Rada, Hornák, Kadlec, Novotny – Poborsky, Nemec (Kubik, 8.),
Némecék, Nedved – Drulák (Kotulek, 70.), Smicer (Berger, 46.)
Franciaország: Lama – Lizarazu, Blanc, Roche, Thuram (Angloma, 82.) – Zidane, Guérin,
Desailly, Lamouchi (Pedros, 62.) – Loko, Djorkaeff

1996. június 26.
Németország-Anglia 1-1 (1-1, 1-1, 1-1), 11-esekkel 6-5
London, Wembley, 77 ezer néző. Vezette: Puhl (magyar)
Gól: Kuntz (16.) illetve Shearer (3.)
11-esek: Shearer (0-1) és Hässler (1-1); Platt (1-2) és Strunz (2-2); Pearce (2-3) és Reuter (3-3); Gascoigne (3-4) és Ziege (4-4); Sheringham (4-5) és Kuntz (5-5); Southgate (5-5, Köpke védett) és Möller (6-5)
Németország: Köpke – Sammer, Helmer (Bode, 110.), Babbel, Reuter – Freund (Strunz, 119.),
Eilts, Ziege, Möller – Scholl (Hässler, 77.), Kuntz
Anglia: Seaman – Pearce, Adams, Southgate, Platt – Ince, Anderton, Gascoigne, McManaman – Shearer, Sheringham

Döntő

1996. június 30.
Németország-Csehszlovákia 2-1 (0-0, 1-1) – aranygóllal
London, Wembley, 78 ezer néző. Vezette: Pairetto (olasz)
Gól: Bierhoff (73., 95.) illetve Berger (59. 11-esből)
Németország: Köpke – Sammer, Helmer, Babbel, Strunz – Scholl (Bierhoff, 68.), Eilts
(Bode, 46.), Hässler, Ziege – Kuntz, Klinsmann
Csehország: Kouba – Rada, Kadlec, Suchoparek, Hornák – Nedved, Bejbl, Nemec – Poborsky (Šmicer, 86.), Berger, Kuka

A torna gólkirálya: Shearer (angol) 5 gól
A sorozat gólkirálya: Suker (horvát) 15 gól
A torna csapata: Köpke (német) – Blanc (francia), Desailly (francia), Sammer (német), Maldini (olasz) – Gascoigne (angol), Eilts (német), Poborsky (cseh), – Shearer (angol), Sztoicskov (bolgár), Suker (horvát).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik