Élet-Stílus

5 tuti kalandpark gyereknapra

Drótkötélpálya, kalandösvény, függőhíd, mászófal – ijedtségre semmi ok, ezek nem egy katonai tereppálya izgalmas elemei, hanem a kalandparkok attrakciói, amelyekben a kisebbek-nagyobbak egyaránt kipróbálhatják ügyességüket, merészségüket. Május utolsó vasárnapja a gyermekek napja, ilyenkor a hazai „Rambo-terepek” kellemes kikapcsolódást nyújtanak a család minden tagjának.


Nem csak úttörőknek

Nem kell messzire menni, Budapesten a csillebérci gyermektábor területén található az ország legnagyobb – 3 hektáros területen felépített – erdei, drótköteles akadálypályája, a Challengeland Kalandpark, ahol felfüggesztett hordók, kötélcsúszda és egyéb izgalmak várják a kalandot kereső kicsiket-nagyokat (már 3 éves kortól is). A látogatók különböző erősségű pályák közül választhatják ki a számukra leginkább megfelelőt: 5 nagypályán (zöld, lila, kék, piros és barna), valamint 3 kispályán (sárga, narancs és pink) és egy lecsúszó pályán próbálhatják ki magukat, azaz acélsodronyokra erősített görgők segítségével „repülhetnek” önállóan fáról fára, változatos akadályok között. A tavaly augusztusban épített barna pálya különösen az adrenalin szerelmeseit várja, akik 8-10 méter magasságban tehetik próbára bátorságukat.

Függőhíd a bányában

Az Oxygen Adrenalin Park – akárcsak a csillebérci – 2006-ban nyitotta meg kapuit a sástói kőbánya területén Mátrafüred és Mátraháza között. Kezdetben téli-nyári bobpályát és játszóteret kínált, azonban tavaly óta már mini terepjárókkal bejárható gyermekquadpálya, 8 méter magasságig mászható sziklafal, alpesi mintára épített 200 méteres kötélpálya, valamint 183 méter hosszú, 18-28 méter magasságban átívelő függőhíd várja a kikapcsolódásra vágyó családokat a 16 hektáros területen. Sőt, idén májustól új elemmel bővül a park: a kőbányán oda-vissza átívelő Tiroli-csúszdát is kipróbálhatják a bátrabbak. Aki viszont a stabil talajon akar maradni, azoknak a kőkorszaki Frédi-Béni játszótéren a hinták és a libikókák mellett két kőkorszaki jármű is áll a rendelkezésükre. Sőt a kisállat-simogatóban kecskéket, birkákat, nyulakat etethetnek a legkisebbek.

Tarzan és Pókember után szabadon

Tarzan és Pókember után szabadon

Akár több napra is

A szarvaskői kalandparkban is minden korosztály megtalálhatja a kedvére való kihívást. A Bükki Nemzeti Parkban lévő Öko-Park „Rambo-terepe” 4-7 méter magasságban lévő, 10 kalandpályából és a természetes sziklán kialakított 5 különböző nehézségű mászóútból áll. A kalandpályán sziklamászásban, 17 méter magasságban lévő fahídon való átkelésben, 50 méter hosszú élménycsúszásban egyaránt kipróbálhatják magukat az „Indiana Jones-utódok”, hol kötélindába, -hurokba, hol sodronyba kapaszkodva. Az Öko-Parkban akár több napig is maradhatunk (érdemes is a gyalogtúrák miatt), hiszen a vendégek elhelyezéséről hat szálláshely gondoskodik.

Adrenalin pálya a haladóknak

Szilvásváradon, a Szalajka–völgyben kialakított Kalanderdőben – amelyet évről évre bővítenek –, minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. Az odalátogatókat tavaly óta már négyféle erdei kötélpályarendszer – a legkisebbeket (3-8 éves korig) az Ovis pálya – várja. Az 5-6 méter magasságban lévő, 13 féle tevékenységből álló drótkötélpályán karabinerek, csigák segítségével húzhatjuk át magunkat. Többek között egy 6,4 magas mászófalon, két egymás fölött kifeszített kötélből álló hídon (úgynevezett Amazonasi hídon), valamint egy 6 méter hosszú farönkön kell átjutni óvatosan kapaszkodva, ügyesen lépkedve. Ám a java még hátra van: Nepáli híd, Liánhíd, Vietnami híd – mind-mind egyensúlyérzéket és pontosságot követel. A „bevállalósabbak” a 2007-ben átadott, 9 méter magas Adrenalin pályán tesztelhetik bátorságukat.

Robin Hood nyomában

Csúszás, mászás, íjászat – tömören ezeket kínálja az 5 éve üzemelő balatonfűzfői Serpa kalandpark, amelyet a balatoni bobpálya és a Balaton uszoda szomszédságában alakítottak ki. 9 méter magas mászótorony, 80 méter hosszú drótkötélcsúszda, 5 méter magasságban húzódó kalandösvény várja az izgalomra vágyó gyerekeket és a felnőtteket. Ha már sikeresen átjutottunk a 6 részből álló kalandösvényen (többek között a járó- és kapaszkodókötélből álló Vietnami hídon, 7 méter hosszú vékony fagarendán), akár íjászpályán tesztelhetjük célzóképességünket a hagyományos Kassai-féle magyar reflexíjakkal.

nem kell félni!

A kalandparkokban képzett alpinista vagy gyakorlatvezető rövid felkészítő oktatást tart a látogatóknak, akik megismerkednek a beülők, a hevederek és a csigák alkalmazásával. A parkok látogatóit szakemberek kísérik végig az egyes állomásoknál a baleset elkerülése érdekében. A pályák biztonságos használatáról hegymászó heveder, karabineres kötés, biztosító szárak és sisak gondoskodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik