Élet-Stílus

Ezer ember rekedt a Balti-tengeren

Négy vontatóhajóval folytatták a mentési munkálatokat a Lettország partjainál vasárnap zátonyra futott kirándulóhajó kiszabadításáért. A hajó – ezer emberrel a fedélzetén – nem mozdul a homokpadról.

A mentés annak ellenére nem hozott eddig sikert, hogy már az üzemanyagot is kiszivattyúzták a tartályokból a vontatás megkönnyítésére. A lett parti őrség vezetője azt javasolta, hogy kezdjék meg a – többségükben német állampolgárságú – utasok kimenekítését, de a hajó kiürítéséről a kapitánynak kell meghoznia a végső döntést.

A bahamai bejegyzésű, Mona Lisa nevű hajó a németországi Kielből tartott Rigába, és az Irbeni-szorosban feneklett meg vasárnap 651 utassal és 320 főnyi legénységgel a fedélzetén, 18 kilométerre a lett partoktól. A hajótest nem sérült meg, az üzemanyagtartályok is épek maradtak, és víz sem szivárgott be a hajóba. Az utasokat a baleset után egyelőre nem menekítették ki.

Vinets Veldre lett védelmi miniszter szerint még nem tisztázott a baleset oka, de az kiderült, hogy a hajó nem az időjárási viszonyok miatt futott zátonyra. A miniszter szerint az utasoknak és a legénységnek van elegendő vize és élelme, s szükség esetén kaphatnak orvosi ellátást is, mert a hajón van hajóorvosi szolgálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik