Élet-Stílus

Kínkeserves svéd győzelem a hokivébén

Az első fordulóban könnyű ellenfeleket kaptak a nagycsapatok a kanadai jégkorong-világbajnokságon, és ha kisebb-nagyobb nehézségek árán is, de hozták a kötelezőt. A következő körökben már igazi rangadók várnak a sport szerelmeseire.

A nyitónapon a házigazda kanadaiak mellett az oroszok, csehek és az amerikaiak is fölényes győzelmeket arattak, akárcsak a folytatásban a szlovákok és a finnek. Egyedül a svédeknek kellett megszenvedniük, az egyre erősebb fehéroroszok ellen, akik 2002-ben a Salt Lake City-ben már megtréfálták egyszer a skandinávokat.

Kenny Jonssonék szerették volna ezt mindenképpen elkerülni, és a meccs elején rögtön beszorították a fehéroroszokat, akik csak a nyitóharmad végére szabadultak ki a szorításukból (2-1). A második játékrészben is fölényben voltak a svédek, a helyzeteikkel azonban fecsérlően bántak, míg a fehéroroszok, remekül bántak a ziccereikkel: 0-2-ról 3-2-re megfordították a meccset, és 5-5-ig akárhányszor egyenlítettek a svédek, mindig volt válaszuk.

A legerősebb csoportellenfelet megverték a svédek (iihf.com)

A legerősebb csoportellenfelet megverték a svédek (iihf.com)

A mérkőzést eldöntő találatot, 10 perccel a játékidő vége előtt Rickard Wallin pattintotta a hálóba. Az ellenfelüket a lövések tekintetében 46-24-re legyőző svédek trénere elsősorban a védelemmel nem volt elégedett. „Annak örülök, hogy hat gólt szereztünk, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátul még ötöt beszedünk. A következő meccseken jobban kell koncentrálnunk” – nyilatkozta a meccs után Bengt-Ake Gustafsson, a háromkoronások edzője.

A svédeknek szerencséjük van, hiszen a legerősebb ellenfelüket már legyőzték a csoportjukban, így lesz még két lazább meccsük, amelyeken felkészülhetnek s a következő feladatokra. Az A jelű kvartett másik meccsén a svájciak meglepően simán, 4-1-re elintézték a francia válogatottat.

Szombaton még két mérkőzést rendeztek a világbajnokság C csoportjában. A szlovák és a finn válogatott lemásolta egymás produkcióját, az északi szomszédaink a norvégokat intézték el 5-1-re, míg a skandinávok Németország legjobbjait verték ugyanilyen arányban.

Quebec/Halifax, világbajnokság, 1. forduló
A csoport:
Svájc-Franciaország 4-1
Svédország-Fehéroroszország 6-5
C csoport:
Szlovákia-Norvégia 5-1
Finnország-Németország 5-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik