Élet-Stílus

Ötgólos előnyt szerzett a Veszprém a KEK-döntőben

Saját közönsége előtt ötgólos előnyt szerzett MKB Veszprém a német Rhein-Neckar Löwen ellen a férfi kézilabda KEK-döntő első mérkőzésén.

A Veszprém 1992-ben már megnyerte ez a sorozatott, azonban 1993-as és 1997-es KEK-, illetve a 2002-es BL-döntőt elbukta. A nyolc vb-finalistával, illetve az ex-veszprémi Buday Dániellel kiálló németek még semmilyen trófeát nem gyűjtöttek be.

Két vendéggóllal indult a döntő első mérkőzése, amely iramában fantasztikus volt. A védelmeket gyorsan átjátszották, és potyogtak a találatok. A nagy rohanásban a 7. perc hozott egyenlítést (5-5), ugyanakkor fordítani nem sikerült.

A vendégek fokozták a sebességet, de elhúzni ők sem tudtak. A tempó sok cserét követelt, és ebből a hazaiak jöttek ki jobban, mert veszprémiak kapusa, Peric a kispadról jövők kísérleteit megfogta. A 12. percben vezetett először a magyar együttes (10-9), ámbátor a rivális magyarja sem maradt adós.

Váltott vezetéssel folytatódott az ütközet, miközben 17-17-nél Mocsai Lajos időt kért, és kapust cserélt: Peric helyett Tatai állt be, aki még büntetőt is fogott. Perez magára talált, gyorsan triplázott, a németek is megpróbálták rendezni soraikat, de még kettős emberelőnyben sem tudták megfordítani az állást.

Kiváló mérkőzést vívott a két csapat (MTI)

Kiváló mérkőzést vívott a két csapat (MTI)

A szünetben eldőlt, hogy a sérült Eklemovics nem tudja folytatni a játékot. A második félidőben Gensheimer, Perez és Vujin is folytatta a gólgyártást, létszámfölényben pedig 25-22 lett az állás. Változatlanul nagy volt az iram, alig akadt kivédekezett támadás. A veszprémi lendület tovább tartott, és fokozatosan nőtt a különbség. A visszaálló Peric két ziccert fogott, a 43. percben, 30-24-nél a Löwen időt kért, és felzárkózott.

Veszprémi oldalon sikerült javítani a védekezésen, ezért a vendégeknek egyre több energiára volt szükségük a gólszerzéshez. Felváltva estek a találatok, és az utolsó öt perc 35-32-nél kezdődött. A hajrát Vujin ejtett büntetője vezette be, majd a veszprémi játékos labdát lopott. Mocsai még egy utolsó roham miatt időt kért.

A végén Iváncsik Gergő is betalált még, és így alakult ki az ötgólos, megnyugvásra kevés okot adó előny. A visszavágót jövő szombaton – 16 órakor – rendezik a 13 200 néző befogadására alkalmas mannheimi SAP-Arénában.

„Örülök az ötgólos előnynek, remélem, nem lesz kevés. Komoly, férfias kemény csata volt. A németek nagy iramot próbáltak diktálni, hogy sok hibára kényszerítsenek bennünket. Addig esett sok gól, amíg a két elsőszámú kapus állt bent, mert őket sikerült jól kielemezni” – így Mocsai Lajos, a Veszprém edzője.

Buday Dániel, az ellenfél magyar légiósa így értékelt: „Ez az első idegenbeli vereségünk a sorozatban, a szünetig még jól játszottunk, de a folytatásban sem a támadás sem a védekezés nem volt megfelelő. Az öt gól egyfajta határ, otthon jobbnak kell lennünk, hogy megszerezhessük a trófeát.”

Férfi KEK-döntő, 1. mérkőzés:
MKB Veszprém – Rhein-Neckar Löwen (német) 37-32 (20-20)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik