Élet-Stílus

Cseh futball évről évre


1901:
megalakul a Cseh Labdarúgó Szövetség.

1903: az első válogatott találkozó. A budapesti Millenárison Magyarország-Bohémia és Morávia 2-1.

1906: a cseh futball szekció csatlakozik a FIFA-hoz. Ugyanez év április 1-jén a Morávia nélküli „cseh” válogatott Budapesten vívja első mérkőzését: Magyarország-Bohémia 1-1

1920: diadalittas bemutatkozás, a csehszlovák válogatott első tétmérkőzésén 7-0-ra veri Jugoszláviát az olimpián, végül a második helyen zár.

1934: ezüstérmesként végeznek az olaszországi világbajnokságon, a döntőben a házigazdáktól szenvednek vereséget. A római döntőben végül hosszabbítás után 2-1-re nyernek az olaszok, a csehszlovákok találatát a nemzeti színekben 34 találatig jutó, s ezzel sokáig csúcsot tartó Puc szerzi.

1960: a franciaországi első kontinensviadalon Csehszlovákia elődöntőig jut, igaz, ott 3-0-ra kikap a szovjet csapattól. A bronzéremért azonban Bubník és Pavlovic góljaival 2-0-ra legyőzik a vendéglátókat.

1962: a csehszlovák válogatott medáliával távozik a chilei a vb-ről, A döntőben 3-1-re győz Brazília, ám a kelet-európaiaknak is kijár a dicséret. Az esztendő végén első cseh játékosként, a brazilok elleni fináléban vezetést szerző Josef Masopust nyeri a legjobb Európában játszó labdarúgónak járó aranylabdát.

1964: a tokiói olimpián a magyar válogatott ellen elszenvedett 2-1-es vereség után ezüstérmet akasztanak a csehszlovák játékosok nyakába. A 2-1-re végződött döntőben a csehek kétszer is eredményesek – Vladimir Weiss ellenben öngóllal segíti a magyarokat.

1976: révbe ér a csehszlovák válogatott. A vb- és Eb-címvédő NSZK ellen a csehek 2-2-t játszanak a rendes játékidőben (Svehlík és Dobiás a gólszerző), s az eredmény 120 perc után sem változik. A büntetőrúgások során 4-3-ig együtt halad a két csapat, viszont Uli Honess fölé lőtt kísérlete után Panenka pazar, máig emlékezetes pimasz emeléssel Prágába „importálja” az aranyat.

Panenkát azóta sokan utánozták

Panenkát azóta sokan utánozták

1980: az éremgyűjtemény Eb-bronzzal és olimpiai arannyal gazdagodik, utóbbi apró szépséghibája, hogy Moszkvában „csonka” játékokat rendeztek. A csehszlovákok a döntőben az NDK-t verik 1-0-ra Svoboda találatával. Az olaszországi kontinensviadalon az NSZK a csoportküzdelmek során 1-0-s revansot vesz 1976-ért, így a címvédő az olaszokkal mérkőzik a bronzéremért. Ezúttal is tizenegyeslövések döntenek; Collovati hibája, no meg az utolsó büntetőt belövő Barmos kötélidegei dobogót jelentenek a csehszlovákoknak.

1994: Csehszlovákia felbomlását követően a cseh nemzeti csapat első hivatalos találkozóján Isztambulban lép pályára, s a törökök ellen 4-1-re nyer.

1996: az angliai Eb-n döntőbe kerül a torna felfedezettjének számító cseh tizenegy. A csehek egy vitatott tizenegyes után Berger révén a vezetést is megszerzik, ám Bierhoff a cserepadról beállva előbb egyenlít, majd „aranygóllal” a németeknek szerez örömöt.

2003: második cseh játékosként Pavel Nedved veheti át az Aranylabdát.

2004: Portugáliában a Karel Brückner csapata elődöntőt játszhat, Otto rehhagel trükkje azonban a cseheket is becsapja – a párharcot a későbbi győztes görögök nyerik 2-1-re.

2006: a világbajnokságot stílusosan, az Egyesült Államok elleni 3-0-val kezdő csehek már-már titkos favorittá lépnek elő, ám a diadalt két vereség, a Ghána és Olaszország elleni 0-2 követi.

2007: a D-csoportot megnyerő cseh válogatott kijut a 2008-as Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik