Élet-Stílus

Nem kizárt a terrorcselekmény az olimpián

Az Interpol főtitkára „reális lehetőségnek" tartja, hogy a pekingi olimpia terroristák célpontjává válik, illetve hogy Kína-ellenes csoportok vagy egyének sportolókra támadnak.

„Egy terrorcselekmény kísérlete reális lehetőség, és valós ez az aggodalom, amelyet minden olimpiarendező ország érzékelt az utóbbi években – mondta Ronald Noble, megnyitva a kínai fővárosban pénteken a biztonsági együttműködésről szóló nemzetközi értekezletet. A közelmúlt Tibettel kapcsolatos tiltakozó akciói jelentősen bonyolították egy olyan fontos nemzetközi esemény szokásos biztonsági szempontjait, mint az olimpia – hangsúlyozta.

Fel kell készülnie annak lehetőségére, hogy a világ körüli fáklyaváltó idején erőszakos cselekményeket elkövető csoportok vagy egyének magán az olimpián is végrehajtanak majd tiltakozó akciókat – mondta a főtitkár. Állítása szerint ezek a cselekmények bomlasztó akcióktól, például nagyobb közlekedési útvonalak elzárásától, az infrastruktúra blokkolásától vagy a versenyek megzavarásától erőszakosabb tettekig, így olimpiai tisztviselők, sportolók megtámadásáig vagy tulajdonrongálásig terjedhetnek.”

“Ami még rosszabb, fel kell készülnünk arra is, hogy az al-Kaida vagy valamely más terrorszervezet megpróbálhat halálos támadást indítani az olimpia ellen. A 2008-as nyári olimpia nagy publicitást kínál a terroristáknak, biztosítja, hogy egy merényletnek az olimpia idején azonnal világméretű hatása lehet” – figyelmeztetett a pekingi konferencián felszólaló Interpol-vezető.

Az Interpol tavaly óta készít Kínára vonatkozó kockázati felméréseket az olimpia idejére, s tanfolyamokat szervez válsághelyzetek kezelésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik