Élet-Stílus

Az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet Pekingben

Az Egyesült Államok úszóinak vezetőedzője, Mark Schubert szerint akár az összes úszóvilágcsúcs megdőlhet majd a nyári pekingi ötkarikás játékokon.

Schubert szerint Peingben várható rekordeső a Speedo vadonatúj „csodadresszének” használatával magyarázható. Sportszakmai indokokat a szakember nem hozott fel, viszont emlékeztetett rá, hogy a termék február 19-i megjelenése óta az 50 méteres normálmedencében szinte egymást érik a világcsúcsok, belőlük csaknem kéttucatnyit jegyeztek fel eddig, s négy már született az angliai rövidpályás világbajnokságon is.

Az amerikaiak edzője előrejelzését azt követően adta, hogy az úszósport nemzetközi szövetségének (FINA) a vezérkara a múlt héten úgy határozott, nem állít akadályt az új – űrkorszaki high-tech – módi viselete elé, jóllehet rengeteg ellenzője és hangos kritikusa van a „technológiai doppingnak”.

Íme a Speedo-csoda (dailymail.co.uk)

Íme a Speedo-csoda (dailymail.co.uk)

A magyar nem használják a „Csodafegyvert”

A Magyar Úszó Szövetségnek az Arena sportszergyártóval van szerződése, amely 2012-ig szól. Cseh Lászlóéknak tehát e márkában kell a lehető leggyorsabban úszniuk Pekingben.

„Egyáltalán nem lepődnék meg, ha valamennyi úszószámban megdőlne a világrekord Pekingben. Remélem, ebből mi, amerikaiak vesszük ki a részünket a legnagyobb mértékben” – mondta Schubert, aki már csak azért is lehet az új dressz egyik legfőbb propagálója, mert az időben legutolsó világcsúcsot – csütörtökön – az Egyesült Államok válogatottjának tagja, Jessica Hardy úszta Manchesterben, 50 mellen.

Az LZR típusnévre hallgató Speedo-csoda – amelynek létrehozásában a NASA, az amerikai űrkutatási hivatal is kiemelt szerepet vállalt – állítólag két százalékkal javítja használójának gyorsaságát. Ugyanakkor az új rekordidők mögött egyes bírálók szerint nemcsak az új dressz, hanem az IGF nevű, egyelőre kimutathatatlan, az izomnövekedést serkentő doppingszer áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik