Élet-Stílus

A magyarok mindenképpen ott lesznek Pekingben

A magyar olimpiai és paralimpiai csapat nem bojkottálja a pekingi nyári játékokat – jelentették be a MOB képviselői és az MPB képviselői kedden.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója hangsúlyozta: a MOB-nak az az álláspontja, hogy a sportot és a politikát külön kell választani, a tibeti helyzet megoldása nem a versenyzők feladata. „Elképzelhető, hogy lesznek sportolók vagy edzők, akik valamilyen formában tiltakoznak a tibeti események ellen, de a MOB ezeket a kezdeményezéseket nem támogatja.” – tette hozzá Molnár.

Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportszakállamtitkára elmondta, hétfőn találkozott az Amnesty International képviselőivel, akiket arról tájékoztatott, hogy érkezett felkérés a Tibetet támogató szervezetektől a magyar olimpiai bojkottra, de a honi sportvezetés ezt elutasította.

Szekeres Pál (b) szerint a magyar paralimpikonok hátránnyal indulnak (MTI)

Szekeres Pál (b) szerint a magyar paralimpikonok hátránnyal indulnak (MTI)

A paralimpiai felkészülésről Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke elmondta: hétfőn aláírták a pekingi részvételt biztosító támogatói szerződést, rendelkezésre áll az anyagi fedezet a kvótát szerzett paralimpikonok indulásához. „A felkészülésünk pénzügyi hátterének megteremtésén még dolgozunk, hiszek abban, hogy ez csak átmeneti állapot, melyet hamarosan sikerül rendezni” – mondta Gömöri.

Elbert ehhez annyit tett hozzá, hogy minden összeg rendelkezésre áll, melyet az MPB előzetesen igényelt. „Egy tételt másképp értelmezett a szakállamtitkárság és az MPB, a különbség 10 millió forint, ennek az előteremtésén fáradozunk, a többi összeg rendelkezésre áll, és amint megkapjuk azokat a dokumentumokat, igazolásokat, melyeket az állami támogatások kifizetésénél a törvény kötelezően előír, utalunk az MPB-nek” – mondta Elbert.

Szekeres Pál, aki a paralimpián vívásban áll rajthoz, azt mondta, hogy a versenyzők számára a legnagyobb gondot a nem megfelelő felszerelés okozza: „Én persze a magam nevében beszélek csak, de az edzéslehetőségek megfelelőek, a tudásommal sincs baj, a paralimpián viszont óriási szerepe van a kerekes széknek, és ezen a téren komoly lemaradásunk van a külföldiekkel szemben. Ez a különbség döntően befolyásolhatja egy-egy verseny végeredményét.”

A tájékoztató végén az MPB kétéves együttműködési megállapodást írt alá a Coca-Colával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik