Élet-Stílus

Gyorsan tágul a digitális univerzum

admin
admin

2008. 03. 20. 13:28

A digitális eszközök (fényképezőgépek, televíziók, biztonsági kamerák) számának nagy arányú terjedése a fő oka annak, hogy a digitális univerzum mérete 2007-ben elérte a 281 exabájtot (281 milliárd gigabájtot).

A fejlődés egyáltalán nem is lassul, 2011-re hatszorosára nőhet ez az adatmennyiség, vagyis a világon fellelhető digitális információ nagysága elérheti a 1800 exabájtot – mondta Ákos György, az információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó EMC Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön egy informatikai sajtótájékoztatón.

Az emberek úgynevezett “digitális árnyéka”, vagyis az egy személyről – spontán – létrejövő digitális információ mennyisége felülmúlta az egyének által magukról létrehozott adatok mennyiségét. Amíg a digitális adatmennyiség 70 százalékát egyének hozzák létre, a biztonságért, adatvédelemért és megbízhatóságért 85 százalékban cégek a felelősek.

Ákos György szerint az információ létrejötte és az informatikai befektetések ágazati megoszlása nem elsősorban a GDP vagy az informatikai költségek függvénye. Amíg a pénzügyi szektor a világ informatikai befektetésinek 20 százalékát adja, addig a digitális adatok növekedéséhez 6 százalékban járul hozzá. Ugyanakkor a média, a szórakoztatási és kommunikációs ágazat 2011-ben tízszer akkora részt fog jelenteni a digitális univerzumban, mint most – tett hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.