Élet-Stílus

Gyorsan tágul a digitális univerzum

A digitális eszközök (fényképezőgépek, televíziók, biztonsági kamerák) számának nagy arányú terjedése a fő oka annak, hogy a digitális univerzum mérete 2007-ben elérte a 281 exabájtot (281 milliárd gigabájtot).

A fejlődés egyáltalán nem is lassul, 2011-re hatszorosára nőhet ez az adatmennyiség, vagyis a világon fellelhető digitális információ nagysága elérheti a 1800 exabájtot – mondta Ákos György, az információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó EMC Magyarország ügyvezető igazgatója csütörtökön egy informatikai sajtótájékoztatón.

Az emberek úgynevezett “digitális árnyéka”, vagyis az egy személyről – spontán – létrejövő digitális információ mennyisége felülmúlta az egyének által magukról létrehozott adatok mennyiségét. Amíg a digitális adatmennyiség 70 százalékát egyének hozzák létre, a biztonságért, adatvédelemért és megbízhatóságért 85 százalékban cégek a felelősek.

Ákos György szerint az információ létrejötte és az informatikai befektetések ágazati megoszlása nem elsősorban a GDP vagy az informatikai költségek függvénye. Amíg a pénzügyi szektor a világ informatikai befektetésinek 20 százalékát adja, addig a digitális adatok növekedéséhez 6 százalékban járul hozzá. Ugyanakkor a média, a szórakoztatási és kommunikációs ágazat 2011-ben tízszer akkora részt fog jelenteni a digitális univerzumban, mint most – tett hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik