Élet-Stílus

Ronaldo a dopping áldozata?

A brazil szövetség (CBF) egyik orvosa szerint Ronaldo sérüléshullámait a karrierje elején alkalmazott dopping-terápia okozza. A szövetség válaszlépésként elbocsátotta az orvost.

A brazil támadó pályafutása véget érhet: a Milan játékosa szerdán ínszalag-szakadást szenvedett, és a legoptimistább becslések szerint is nyolc-tíz hónapot kénytelen kihagyni. Ronaldo korábban két alkalommal is bal térde miatt hagyott ki hosszabb időszakot.

Bernardo Santi szerint a 31 esztendős támadó kálváriája arra vezethető vissza, hogy még tinédzserként a PSV Eindhoven csapatánál – siettetve az akkoriban még vékonydongájú, 17 éves futballista fizikai fejlődését – anabolikus szteroidokkal kezelték. A kúra eredményeként a labdarúgó hatalmas izomzatot növesztett, ám ennek a csontozata és elsősorban az izületei nem feleltek meg.

„Több holland kollegával is beszéltem, és ők árulták el, hogy mi történt a PSV-nél” – nyilatkozta Santi a brazil Folha napilapnak. „Meg kell említenem, hogy a PSV orvosaival nem tárgyaltunk erről. Ám tény, hogy siettették fejlődését, és igen rövid időn belül értek el látványos előrelépést.”

Egy karrier vége? A brazilok szerint igen (AP)

Egy karrier vége? A brazilok szerint igen (AP)

„Csenevész kölyökként érkezett Hollandiába, szervezete ekkor még fejlődőben volt” – folytatta az orvos. „Ám túl hamar lett nagyon izmos, s ezzel a szervezete nem tudott lépést tartani. Ráadásul a szteroidok használatának következményei lassan jelentkeznek, tíz, tizenöt, húsz év elteltével – ennek vagyunk tanúi most.”

A szövetség ugyan nem cáfolta Santi kijelentéseit, ám menesztését mégis a Ronaldóval kapcsolatos szavaival okolták:
„Úgy véljük, meggondolatlanul gerjesztette a hangulatot akkor, amikor a játékos élete talán legnehezebb időszakát éli” – árulta el az UOL Esporte internetes honlapnak Rodrigo Paiva szóvivő.

Az orvos nem maradt egyedül véleményével, a nyolcvanas évek egyik legendája, a szintén orvosi végzettségű Sócrates-kolléga szerint Eindhovenben visszaéltek a tinédzser Ronaldo tapasztalatlanságával.
„Előre kódolt sérülésekkel küzd” – így a Corinthians és a Fiorentina egykori világklasszisa. „Óriási a különbség Ronaldo izomzata, és az annak mozgatásáért felelős ínak és csontok között. Mindannyiunkat ámulatba ejtett Ronaldo fantasztikusan gyors fejlődése. Mindez egy életre tönkretette térdeit.”

A Milannál ugyan nem jelezték, hogy lemondtak volna a játékosról, azonban a hírek szerint a lombardok máris több támadóval kezdtek tapogatózó tárgyalásokat – az olasz sajtóban elsősorban Amauri (Palermo) és Fernando Torres (Liverpool) esetleges érkezésével számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik