Élet-Stílus

Nani az Arsenal ellen mestervizsgázott

Az FA-kupa nyolcaddöntőjében a Manchester United a vártnál könnyebben kerekedett a bajnoki listavezető Arsenal fölé, a hazai pályán vitézkedő bajnoki címvédő négyet számolt a londoniakra.

Már a Barnsley Liverpool elleni délutáni fegyverténye is mutatta, hogy különös nap lesz a szombat, ám a legnagyobb szenzáció az Old Traffordon született, hisz a papírforma lényegesen nagyobb küzdelmet ígért.

A meccs előtt Arséne Wenger ugyanakkor óvatosságra intett, hisz a londoniak mindössze 14 (!) épkézláb játékossal rendelkeztek, így – pláne a Milan elleni jövő heti BL-összecsapás tükrében – az Arsenal nehéz helyzetben volt.

S nem is kászálódott ki belőle. Az offenzívában jobbára tartalékokkal kiálló vendégek nem sok veszélyt jelentettek Van der Sar kapujára – annál inkább a hazai támadók Lehmann területére.

Nani remekül vezényelt

A gólcsend már a 17. percben megtört. Ekkor Nani baloldali szögletét Anderson tálalta Rooney elé, s a rövid oldalon érkező támadó 5 méterről a hálóba fejelt.

Rooney kezdte el a gólgyártást (AP)

Rooney kezdte el a gólgyártást (AP)

Két perccel később már kettő volt közte. Ekkor a rendkívül aktív Nani a tizenhatos bal oldaláról kanyarintott befele, s ezúttal Fletcher volt jó helyen – s ő is fejjel keserítette Lehmannt.

Az első félidő hajrájában eldőlt a továbbjutás. Ezúttal is az Arsenal védelmének jobb oldala volt a ludas. A balszélen elfutó Carrick ívelt középre, Nani miután megszelídítette a labdát, a tizenegyespont közeléből ballal a kapuba lőtt.

Nani találata: a fiatal portugál volt a nap hőse (Getty)

Nani találata: a fiatal portugál volt a nap hőse (Getty)

Szünet után az Arsenal utolsó reményét is elvesztette, hisz az Evra ellen durván szabálytalankodó Ebouét kiállította Wiley játékvezető.

A Lyon ellen hétközben szintén BL-érdekelt United ekkortól már nem erőltette annyira a támadásokat, a meccs hajrájában azonban Fletcher ismét a kapuba bólintott – természetesen a skysports.com olvasói által is a mérkőzés legjobbjának választott Nani volt az előkészítő.

A nagy napot kifogó United magabiztosan masírozott a nyolc közé.

Magyar nap az FA-kupában

Az Arsenal mellett egy másik nagyágyú, a Liverpool is hoppon maradt. A vörösök ráadásul az Anfield Roadon maradtak alul a második vonalban szereplő Barnsley ellenében (a vendégeknél Ferenczi István végigjátszotta a találkozót).

A Fernando Torres és Gerrard kivételével gyakorlatilag standard kezdőcsapattal kiálló hazaiak Kuyt révén szereztek vezetést a 32. percben, s előnnyel zárták az első félidőt. Az 57. percben Steve Foster felhőfejessel egyenlített, ám a meglepetés a hosszabbítás perceiben következett.

Előbb Harry Kewell lőtt a felső lécre (nem sokkal korábban a vendégek legjobbja, Luke Steele kapus tolta a lécre a Gerrard helyén szereplő Lucas fejesét), majd egy ellentámadás során Brian Howardot hiába rántotta le büntetőt érően Hyppia, a vendégek csapatkapitánya feltápászkodott, s Itandje mellett a hálóba lőtt.
A Liverpool kiesett.

Brian Howard (jobbról) öröme: továbblépett a Barnsley (Getty)

Brian Howard öröme: továbblépett a Barnsley (Getty)

Ferenczihez hasonlóan Gera Zoltán is továbbjutásnak örülhetett. A magyar válogatott csapatkapitánya együttese, a West Bromwich Albion utolsó gólját szerezte a Coventry elleni idegenbeli mérkőzésen.

FA-kupa, nyolcaddöntő

Manchester United-Arsenal 4-0 (3-0)
Manchester, Old Trafford, 76 ezer néző. Vezette: Wiley
Gól: Rooney (17.), Fletcher (19., 75.), Nani (38.)
Kiállítva: Eboue (49.)
Man Utd: Van der Sar – Brown, Ferdinand, Vidics, Evra – Fletcher, Carrick, Anderson (Scholes, 72.), Pak – Rooney (Saha, 71.), Nani. Szakvezető: Alex Ferguson
Arsenal: Lehmann – Hoyte, Gallas, Toure, Traore – Eboue – Fabregas (Flamini, 70.), Silva (Senderos, 71.), Hleb (Adebayor, 70.), Eduardo – Bendtner. Szakvezető: Arséne Wenger

További mérkőzések:
Bristol (III.)-Southampton (II.) 1-0
Cardiff (II.)-Wolverhampton (II.) 2-0
Liverpool-Barnsley (II.) 1-2
Coventry (II.)-West Bromwich (II.) 0-5
Chelsea-Huddersfield (III.) 3-1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik