Élet-Stílus

Szávay már az első körben búcsúzott

A 20. helyen kiemelt Szávay Ágnes hatalmas meglepetésre kikapott a világranglista 110. helyén álló orosz Jekatyerina Makarovától az Australian Open első körében, így a magyar játékos máris elbúcsúzott a női egyes további küzdelmeitől.

A magyar tehetség 20. kiemeltként verhetőnek tünő ellenfelet kapott az év első Grand Slam-tornájának első körében, ám a világranglistán 110. helyen álló orosz hölgy „felborította a papírformát”, fordulatos találkozón, három szettben legyőzte esélyesebb ellenfelét.

Szávay Ágnes meglehetősen rosszul kezdte a találkozót, hiszen orosz ellenlábasa 3:1-re elhúzott. A 2007-es esztendő legjobb magyar sportolónője azonban innen még képes volt visszakapaszkodni: zsinórban öt játékot nyerve 6:3-ra nyerte az első szettet. A következő „menet” elején ráadásul rögtön brékelt, ám ezután újra fordult a kocka.

Szétesett a játéka

A 19 éves Makarova válaszként elnyerte Szávay adogatását, majd hozta a sajátját, és következő játékban újra brékelt (dacára annak, hogy Szávay 40-0-nál csak egy labdára volt a gémtől). Az orosz 4:1-es vezetésénél kapcsolt rá újra a Vasas játékosa: saját szervajátékát megnyerve szépített, és noha Makarova is hozta az adogatógémjét, a következő két játékot a magyar nullára nyerte, ekképp 5:4-re alakította az állást a második szetten belül. Csakhogy a 10. játékot – és ezzel együtt a játszmát – Makarova fogadóként nyerte meg.


Szávay már az első körben búcsúzott 1

Szávay Ágnes esélyesként bukott el (szavayagi.hu)


A harmadik szettben az orosz lány 2:1-es vezetésénél újfent brékelt, úgy vette el Szávay Ágnes szervagémjét, hogy a magyar egyetlen labdamenetet sem nyert meg. Ettől lendültet kapott, és elhúzott 4:1-re, majd 5:3-nál már a meccsért adogathatott. Hiába. Szávay ugyanis nem adta könnyen meg magát, fogadóként szépített, és a következő adogatójátékát is hozva 5:5-re módosította az állást.

Izgalmasan alakult a végjáték, hatalmas csata alakult ki a pályán, ám ebből Makarova jött ki győztesen: 6:5-tel lépéselőnybe került, és noha Szávay 40-15-nél a rövidítésért szerválhatott, az orosz kiegyenlített, végül brékelt, ezzel 7:5-tel nyerte a döntő játszmát, így majd ő találkozhat az osztrák Yvonne Meusburgerrel az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes versenyének második fordulójában.

Kevés tétmeccset játszott

“A mérkőzés elején hátrányba kerültem, de aztán sikerült felvennem a ritmust és jól ment a tenisz, a második szettben azonban nem ment az adogatás és ez kihatott a játékomra” – nyilatkozta Szávay a vesztett mérkőzés után. “A döntő játszmában kiütközött, hogy az utóbbi hónapokban kevés tétmeccset játszottam. Nem vagyok elkeseredve, tanulni fogok a hibákból. Különben már nagyon várom, hogy a párosban és a vegyespárosban bizonyíthassak.”

“Érthetetlen számomra, ami történt” – nyilatkozta Kuhárszky Zoltán, Szávay edzője az MTI-nek. “Az első játszmában Ági remekül játszott, aztán a folytatásban mindjárt ütött egy kettőshibát, és szinte egyik pillanatról a másikra szétesett a játéka. Ettől kezdve csak küzdött, és bár volt esélye arra, hogy nyerjen, végül nem sikerült továbbjutnia.”

Kuhárszky elmondta, Szávay a többszörös Grand Slam-győztes indiai Leander Paes oldalán lép majd pályára vegyespárosban.

Szafina is búcsúzott

Szávayhoz hasonlóan szintén az első forduló jelentette a végállomást a tizenhatodik helyen kiemelt Dinara Szafinának, aki a német Sabine Lisickitől kapott ki három szettben. A 21 éves orosz játékos Szávayval párban január elején megnyerte a Gold Coast-i tornát.

Kiesett a huszonkettedikként rangsorolt cseh Lucie Safarova is, miután simán kikapott a kolumbiai Catalina Castanótól. A második fordulóba jutott viszont az egyik esélyes orosz Szvetlana Kuznyecova, továbbá a szintén a legjobbak között számon tartott szerb Ana Ivanovics és ugyancsak orosz Ana Csakvetadze.

Federer parádézott

A címvédő Roger Federer káprázatos játékkal, s ennek nyomán sima győzelemmel mutatkozott be Melbourne-ben. A bázeli klasszis 74 perces (edző)mérkőzésen valósággal lemosta a pályáról ellenfelét, az argentin Diego Hartfieldet. Federer mindössze három gémet bukott, miközben 11 ászt bombázott, s még bevágott 38 nyerőütést is.

Balhé Gonzalez meccsén

A görög Konsztantinosz Ekonomidisz szimpatizánsai sportszerűtlenül viselkedtek a chilei Fernando Gonzalez elleni mérkőzésen, amelyet félbe kellett szakítani. Néhány görög drukker spanyolul is becsmérelte a hetedik helyen kiemelt dél-amerikai klasszist, és folyamatosan zavarták a játékot. Hárman a kiérkező rendőrökre támadtak, akik gázspray-t használtak, és végül előállították a magukról megfeledkezett szurkolókat. A találkozót Gonzalez nyerte.

Kuerten visszavonul



A háromszoros Roland Garros-győztes, korábbi világranglista-vezető Gustavo Kuerten azt mondta: ez a mostani lesz az utolsó éve a teniszcirkuszban. A 31 éves klasszis – aki 1997-ben, 2000-ben, valamint 2001-ben nyert a francia nyílt teniszbajnokságon – 2000-ben vezette a világranglistát, 2002-es és 2004-es csípőműtéte azonban derékba törte a pályafutását, jelenleg csak a 679. helyen áll a rangsorban. Tavaly mindössze 12 meccset játszott és ezek közül csupán négyet nyert meg.


Australian Open, női egyes, 1. forduló:
Makarova (orosz)-Szávay (20.) 3:6, 6:4, 7:5

Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik