Élet-Stílus

Elhunyt egy skót válogatott futballista

A Dundee United elleni mérkőzés hajrájában összeesett, majd a kórházba szállítását követően maghalt Phil O'Donnel a skót élvonalbeli Motherwell egyszeres válogatott labdarúgója.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu


A 35 esztendős csapatkapitány, akit éppen le akartak cserélni, 12 perccel a lefújás előtt esett össze. Öt percig a földön feküdt, majd bevitték az öltözőbe. Ezt követően mentővel azonnal a közeli Wishaw General kórházba szállították, ám az orvosok már nem tudták megmenteni a válogatott futballista életét.

„Egyelőre nem tudjuk, mi okozhatta a tragédiát, ez minden amit mondhatok” – fogalmazott Bill Dickie, a Motherwell elnöke.

Ian Stillie klubigazgató már valamivel beszédesebb volt, bár a hálál lehetséges okáról ő sem tudott beszámolni. „Phil O’Donnel egyedül állt a pályán, senki sem volt a közelben amikor összesett. A klub orvosai a Dundee United egészségügyi stábjával egyetemben nagyon gyorsan a segítségére siettek, majd azonnal kórházba szállították, de sajnos nem lehetett megmenteni az életét. A szurkolókkal, a játékosokkal együtt mi, vezetők is képtelenek vagyunk felfogni azt, ami történt.”


Elhunyt egy skót válogatott futballista 1

35 évet élt (AP)


Néhány órával a tragédia után már napvilágot láttak az elhunyt játékost méltató, könnyel átitatott nyilatkozatok. „Phil igazi profi volt, ha pályára lépett, mindent kiadott magából. Nagyon, nagyon fog hiányozni” – magyarázta Mark McGhee, a Motherwell menedzsere.

„Ő nem csak fontos játékosa és kapitánya volt a csapatunknak, hanem egy olyan ember is, akit mindenki szeretet. Nagy fájdalmat érzek most, és nyilván nem csak én, hanem rajtam kívül mindenki, aki részt vesz a skót futballban” – így John Boyle klubtulajdonos.

„Az egyik legjobb középpályás volt a 90-es évek elején, s nem csak Skóciában, hanem egész Nagy-Britanniában. Olyan játékos volt, mint most Steven Gerrard. Ha nem jönnek közbe a sérülései, sokszoros válogatott lett volna” – mondta Craig Brown egykori skót kapitány, aki lehetőséget adott O’Donnelnek a skót nemzeti csapatban.

Phil O’Donnel a Motherwell együttesében kezdte pályafutását, majd a Celtic Glasgow, valamint az angol Sheffield Wednesday együttesében is szerepelt. 2004-ben tért vissza a Motherwellbe. A skót labdarúgó-válogatottban egy alkalommal szerepelt, négy gyermeke volt.

PHIL O’DONNELL PÁLYAFUTÁSA:
1972: megszületik Hamiltonban
1991: a Motherwellhez igazol
1991: góljának is köszönhetően a Motherwell
megnyeri a Skót Kupát a Dundee Uniteddel szemben
1993: a svájciak elleni találkozón először és utoljára
pályára lép a skót labdarúgó-válogatottban
1994: a Motherwell klubrekordnak megfelelő összegért,
mintegy 1,75 millió fontért eladja a Celtic Glasgownak
1999: az angol Sheffield Wednesdaybe szerződik
2003: sérülése következményeként lemondanak róla Sheffieldben
2004: visszatér a Motherwellhez, kapitánynak választják
2007: a Dundee United ellen élete utolsó meccsét játssza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik