Élet-Stílus

Elvették Hamilton jogosítványát

A francia hatóságok sebességtúllépésért egy hónapra bevonták az angol Lewis Hamiltonnak, a Forma-1 idei felfedezettjének vezetői engedélyét. A Motorsport Világtanács eközben eleget tett az FIA-elnök kérésének, és törölték a McLaren február 14-re kitűzött tárgyalását.

Az autós világbajnokság 2007-es szezonjának második helyezettjét 196 km/órás sebességgel mérték be a francia Laon közelében vasárnap. A megengedett sebesség azon az útszakaszon 130 km/óra.

A rendőrség megállította őt, majd a jogosítvány bevonása mellett elkobozta a Mercedesét, valamint 600 eurós (150 ezer forint) bírságot szabott ki a száguldozó pilótára.

“Hamilton nagyon udvarias és együttműködő volt az intézkedés során, autóját azóta már visszakapta” – mondta a helyi rendőrség szóvivője. A hatóság emberei az intézkedés után elfuvarozták a Forma-1-es sztárt a szállodájáig.

A világbajnoki címről egy ponttal lemaradó Hamilton csapata, a McLaren is természetesen értesült a történtekről, de az ügynek semmilyen következménye nem lesz.

—-Vége a kémügynek—-

A Motorsport Világtanács eleget tett az FIA-elnök kérésének, és törölték a McLaren február 14-re kitűzött tárgyalását. A wokingiak nem kapnak semmilyen büntetést a Ferrari adatainak felhasználásáért.

Az FIA szakemberei által ősszel lefolytatott vizsgálatban fény derült arra, hogy a csapat a korábban feltételezettnél sokkal nagyobb mértékben húzott hasznot a Ferraritól illegálisan megszerzett adatokból, azokat a 2008-as autójuk fejlesztésnél is felhasználták.

A Motorsport Világtanács ezért két hete úgy döntött, hogy az ügyben újabb tárgyalást rendel el február 14-re. A McLaren a múlt héten azonban nyílt levélben ismert be töredelmesen mindent és megkövetett minden érintettet, a szóban forgó fejlesztéseket pedig befagyasztotta.

A levélre gyorsan reagált az FIA, az elnök, Max Mosley a sport érdekeinek figyelembe vételével azt kérte a Motorsport Világtanács tagjaitól, hogy töröljék a februári tárgyalást, és zárják le a kémügyet egyszer, s mindenkorra.

A párizsi testület kedden nyúlfarknyi közleményében jelezte, hogy elfogadja az elnök kérését. “Az FIA elnöke, Max Mosley kérésével egyetértve a Motorsport Világtanács törli a 2008. február 14-re kitűzött meghallgatását.”

Ezzel le is zárult a 2007-es Forma-1-es idény legnagyobb botránya, a McLaren kémkedési ügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik