Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő

A karácsony előtti utolsó hétvégére angol punklegendát, belga táncelőadást, Mitsura- és PASO-koncertet, valamint Bozsik Yvette-ék Varázsfuvoláját ajánljuk. Újra lesz Cinetrip-party. Mozi, kiállítás és televízióműsorok között is szemezgettünk. Programajánló.

A programgazdák felhozatalában mindenki talál magának valót e hétvégén is, legyen az világzene-, jazz-, punk- vagy partyrajongó. Mehetünk moziba vagy kiállításra is a bevásárlás mellett, helyett. A televízióban szintén találtunk érdekes filmeket.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, december 14.

… táncestre a Trafóba

A Trafó táncestjei mindig valami kuriózumot sejtetnek. Ezúttal biztosra mehetünk, hisz a pénteki (és szombati) fellépő, Peeping Tom nem először jár Magyarországon. A Le jardin („kert”) című koreográfiáját 2005-ben, a Le Salont („nappali”) 2006-ban láthattuk. A belga társulat az előbbiben egy negyvenes éveiben járó pár mindennapjain keresztül szembesített bennünket félelmeinkkel, gyengeségünkkel és hibáinkkal, az utóbbi középpontjában az öregség, a haláltól való félelem és az emberi önzés állt. Mindkét előadás fergeteges siker volt.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 1



A trilógia harmadik és egyben utolsó része Le Sous Sol („alagsor”) az előzőleg már megismert szereplők történetét a ház pincéjében zárja le: itt leltek a négygenerációs család tagjai örök nyugalomra, és halálos unalmukat eszmecserével, visszatekintéssel űzik el. A bűnök feloldozást nyernek, a rossz emlékek nem nyomasztanak többé. A tiltás, a félelem, a lelkiismeret-furdalás varázsütésre semmivé válik, és a szereplők először nevetnek jóízűt magukon és társaikon. Az előadás egy külön ehhez a koreográfiához készített vékony, habosított anyagból készült parketten zajlik és egy igazán különleges, önmagában is értelmezhető, zárt világot teremt – azok számára is, akik az első két részt nem látták!

… Mitsoura-koncertre a Marczibányi térre

Az Ando Drom zenekar énekeseként megismert Mitczura Mónika különleges énekhangjával, a roma, ír, egyiptomi, török, bolgár, afrikai és az indiai népzene hangszergazdagságával a világzene hazai művelőinek egyik gyöngyszeme, világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Az autentikus cigányzene világában eltöltött évek után Mitsou úgy döntött, hogy megkeresi a saját zenéjét.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 2



Újonnan alakult zenekarában olyan zenészek veszik körül, akik a tradicionális zene iránti érzékenységükkel izgalmas zenei környezetbe helyezik dalait, és akik ráadásul az elektronika nyújtotta új lehetőségeket is értőn kezelik mind a ritmusokban, mind a látványban. Ez utóbbiban a Marczibányi téren Mandula Éva animációi is segítik Mitsout, akinek koncertje mindig kihagyhatatlan esemény. Most is.

…. punknagyapák koncertjére az A38 hajóra

A GBH a brit punk második hullámának, az úgynevezett UK82-nek egyik legismertebb és mindmáig legdühösebb képviselője. A „Punks not dead” jelszó élő bizonyítékai: 30 éve nyomják ugyanazt a gyors, pörgős, klasszikus punkhangzást. Nagyjából úgy lehet elképzelni, hogy kevesebb akkorddal, mint ahány taggal (4) operálnak.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 3



Az 1978-ban alakult GBH neve – Grievous Bodily Harm, azaz súlyos testi sértés – élénken árulkodik a zenekar társadalomkritikus világnézetéről. Az 1982-ben megjelent első lemez (City Baby Attacked by Rats) világa sajátos abszurditással és morbiditással beszél erőszakról, punk-nihilizmusról, és társadalmi igazságtalanságokról. A GBH mit sem vesztett egykori lendületéből, erről tavaly a Süss Fel Napban is megbizonyosodhattunk. Tehát tarajakat belőni, pogózásra rákészülni, és irány az A38 hajó.


—-Szombat: fürdőparti a Rudasban, PASO lemezbemutató—-

szombat, december 15.

… PASO lemezbemutatóra az A38 Hajóra

A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel. Az orchestra az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból toborozta tagjait, s megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett. Ma már a budapesti klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, miközben egymás után hívják meg Magyarországra a nemzetközi skaélet legjobb előadóit, feltéve ezzel hazánkat a “nemzetközi skatérképre”.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 4



A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is. A most megjelent kiváló albumukon a ska műfajban különlegesnek számító hegedű is előkerült, de Kiss Erzsivel kiegészítve Gershwin Summertime című dalát is „skasították”.

… Fürdőzve partizni újra a Rudasba

Nem kell többé sokéves Cinetrip-élményeinket újra és újra visszakérődzve, szipogva áradoznunk arról, hogy milyen szépek voltak a fények, mennyire jók voltak a zenék és a némafilmek, és egyáltalán: mekkora királyság volt ez az egész, mert – és ez az év híre! – decemberben újraindul a sorozat, méghozzá újult erővel, temérdek új ötlettel és egy teljesen kipihent (mintegy százfős) gárdával (és nem utolsósorban: új támogatóval) – áradozik az exit.hu-ban siráj.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 5



A Rudas fürdő ad otthont a nagy újrakezdésnek, melynek keretében ezúttal kizárólag hazai DJ-k fürdőztetik a népet. Palotai, Waxman, Mango, Marvin, Kaszi, Jácint, Janus, Superman, Negro, Sanyi, Haze, Bodoo, Grasshop lemezeznek, így penderítve új köntösbe a nagyszerű fekete-fehér filmeket, Fine Cut Bodies pedig live acttel készül. A Cinetripeken elmaradhatatlan vizuális varázslatot az Interspace Magic Factoryra (Kiégő Izzók, Skylab, Varga Vince, Monkey Presso) bízták a szervezők, biztosan nem véletlenül.


—-Vasárnap: Bozsik Yvette Társulat, European Mantra—-


vasárnap, december 16.


… Bozsik Yvették Varázsfuvola előadására a Müpába

Életének utolsó évében Mozart csodálatos zenés mesejátékot komponált: A Varázsfuvolát. Tündérmesébe öltöztetett, egyszerre népies és filozófiai emelkedettségű tanító történetet öntött zenébe. A librettót Mozart szabadkőműves páholytestvére, Emanuel Schikaneder írta.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 6



A Varázsfuvola a mélység, a sötétség, a gonosz erők küzdelmét mutatja be a szépség, a jóság és a bölcsesség eszméjével. A koreográfia a tánc nyelvén eleveníti meg a meseoperát, megtartva annak fő epizódjait. A táncjáték tehát az opera modern színpadi feldolgozása, s az expresszionizmus és a mai, kortárs tánc stílusát ötvözve mutatja be az opera meséjét, játékosságát, mélységeit és misztikumát.

… European Mantra-koncertre az A38 Hajóra

Az European Mantra sosem arról volt híres, hogy konzervatív és kiszámítható dzsesszt játszott volna. Ezúttal is meglepő akcióra készül: a szokásos koncertprogram mellett a Tom és Jerry rajzfilmsorozat egynémely epizódjához írt kísérőzenéjét mutatja be.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 7



Az együttest 2001-ben alapította az akkor 23 éves dobos, Borlai Gergő. A semmiféle műfaji skatulyát el nem fogadó zenekar legfőbb céljának az instrumentális zene megújítását tartja. Az European Mantra besorolhatatlan zenéje mégiscsak a dzsesszhez áll a legközelebb, de az alapos hallgató könnyedén felfedezheti benne a trash metál, a funk és a poprock elemeit is.


—-Mozi, kiállítás, könyv—-

… moziba

A hét bemutatói mélyebb tartalmukban a megbocsátás és az önzetlen szeretet felé terelnek bennünket – műfajuktól függetlenül. Mozikban egy fantasy, Az arany iránytű, egy új magyar film, a Töredék és egy amerikai embermese, a Kalifornia királya.

bővebben>>


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 8



… kiállításra

Pajor Tamás szavait szabadon idézve, aki szabadulni akar a karácsonyi vásárlás terrorjától, és nem akar már dodzsemként bolyongani az Ikeában, az menjen kiállításra. A művészet csendjében könnyű felejteni a hisztérikus tömeg zaját.

bővebben>>


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 9


maradjak …

olvasni …


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 10


Beszélgetések nem csak gyerekekről

A hetekben jelent meg egy beszélgetőkönyv Ranschburg Jenővel és Vekerdy Tamással, a két ismert gyermekpszichológussal Beszélgetések nem csak gyerekekről címmel. A letehetetlen kötetben a két „médiasztár” tudós mesél a mindenki életét meghatározó gyerekkor sajátosságairól, valamint a saját életéről és világszemléletéről.



—-Televízió—-



… tévézni

péntek, december 14.
Duna Tv, 22:15

Jelszó: A papír kékre vált

Neagu hadnagy felfegyverzett egységét arra utasítják, hogy a külvárosban cirkáljon. Az egység rádiója nem működik megbízhatóan, úgyhogy amit más egységek kommunikációjából és a rádió és a tv-írekből csípnek el, az alapján tájékozódnak. Ebből azt az információt szűrik ki, hogy terroristák támadták meg a közszolgálati televíziót, amit anti-Ceausescu-erők tartanak. Az egység tagjai – pontos információ hiányában – össze vannak zavarodva.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 11



A román filmen keresztül egy olyan őrült éjszakába pillanthatunk be, amikor a katonák a televízióból, költőktől és színészektől kapják a parancsokat, a rádió hamis üzeneteket közvetít, a fegyvereket civilek osztják szét és romákat tartóztatnak le, mert azt hiszik, hogy arab terroristák.

szombat, december 15.
Duna Tv, 22:15

A gépész

A borzongató spanyol thrillerben főszereplőjét állandó rémálmok gyötrik, amelyekben megdöbbentő paranoiák, bűnök, szorongások kísértik. Éjszakáit vagy a repülőtéri kávézóban tölti Marie-val, a felszolgálólánnyal, vagy egy prostituáltnál, Stevienél, akinek ő a legrendszeresebb kuncsaftja.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 12



Egy ideje azonban Trevorral egyre furcsább dolgok történnek. Ki hagy kódolt üzeneteket a lakásán? Miért kezd Marie egyre inkább hasonlítani az anyjára? Miért nem szólt neki Stevie arról, hogy jól ismeri új munkatársát, Ivánt? És egyáltalán, ki valójában Iván? A férfi egyre zavaróbb és nyugtalanítóbb, mintha állandóan őt figyelné… Mi történik vele tulajdonképpen? Összeesküvés áldozata lett vagy az egész csak meggyötört elméjének képzelgése?


vasárnap, december 16.
RTL Klub, 20:00

Idegölő

Fonyó Gergely tavalyi filmjében egy bérgyilkos meg akarja ölni fogorvosát. Na, nem csak azért, mert fájdalmasan töm vagy húz, hanem konkrét szakmai okokból. Keszeg ugyanis profi bérgyilkos, aki gyökérkezelés alatt rádöbben, hogy a fogorvosa, Jorgosz nem más, mint az a célszemély, akit el kell takarítania az útból.


Menjek vagy maradjak – Fürdőparti vagy Idegölő 13

Ajánlott videó

Olvasói sztorik