Élet-Stílus

Új Munkácsy-kép érkezett haza

Csütörtökön mutatták be Békéscsabán Munkácsy Mihály "A la petite Jeanne" című képét, amely közadakozás eredményeként került a festő nevét viselő helyi múzeum birtokába; a festményt, amelyet eddig még sehol nem állítottak ki, a Jókai Színházban rendezett ünnepségen láthatták elsőként azok, akik a legtöbbet adakoztak.

“Idén augusztusban derült ki, hogy egy svájci gyűjtőnél létezik egy eddig még soha ki nem állított, nem regisztrált festmény, mely vélhetően Munkácsy Mihály műve” – idézte fel a színházi ünnepségen Szatmári Imre, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

A festmény megvásárlására indított közadakozás során Békéscsaba, illetve Békés megye lakosai, cégei különféle akciók keretében juttathatták el adományaikat az erre fenntartott számlaszámra. A csütörtöki bemutatóra, amelyre szigorú biztonsági intézkedések közepette, páncélkocsiban érkezett meg kép, a legtöbbet adakozók kaptak meghívást.

“A rendkívüli összefogás eredményeként két hónap alatt 28 millió 155 ezer forintot sikerült összegyűjteni, több mint ezer adakozónak köszönhetően” – emelte ki a múzeumigazgató.

A 100 ezer euróba kerülő képet november 30-án szállították a békéscsabai múzeumba, s az intézmény felújítását követően jövő év január 17-től tekinthető meg a 9 Munkácsy-képből álló gyűjtemény részeként.

A gyűjtés során az Oktatási és Kulturális Minisztérium 5 millió, a Nemzeti Kulturális Alap 3 millió, a Békés megyei önkormányzati, illetve országgyűlési képviselők pedig összességében 4,5 millió forintot ajánlottak fel a festmény Békéscsabára kerülése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik