Élet-Stílus

Régi rendszert vagy újat?

Döcögős kezdés után az elmúlt időszakban megindult a Vista szekere, a cégek többsége azonban még kivár, mielőtt régi operációs rendszerét az újra cserélné.

A Windows Vista kiadása előtt már több mint öt éve nem foghattak kezükbe a felhasználók új microsoftos operációs rendszert. A 2003-as Office programcsomag utódja is váratott magára. A cég az együttes megjelenés mellett döntött, a széles közönségnek idén január harmincadikán tette elérhetővé új termékeit (magyar nyelven márciustól elérhetők). Az üzleti felhasználók azonban már tavaly november harmincadikán letölthették az új operációs rendszert, ha akarták.

A külső szemlélők az ötéves szünet után joggal várhatták az eddig kényszerűen elnyomott vásárlási láz kitörését. A boom valahogy mégis elmaradt, pedig a szoftver megjelenésének nagy visszhangja azt mutatta, rendkívüli az érdeklődés.


Régi rendszert vagy újat? 1

ÖSSZEFÉRHETETLENKEDIK. A Microsoft Magyarország client üzletágának vezetője, Szelthafner Zoltán szerint már a kezdetekkor is sok céges ügyfél érdeklődött és töltötte le a programot ingyenes kipróbálásra, a teljes átállás azonban komoly megfontolást igényel: „óvatosan kezelik a váltást a cégeknél, hiszen a megszokott alapprogramról áttérni egy újra általában nagy felhasználói ellenállásba ütközik”. A megfontoltságot ezúttal nem pusztán a megszokotthoz való ragaszkodás indokolta, hanem a temérdek szakmai kritika is. Külföldi szaklapok és internetes folyóiratok már a megjelenés előtt erősen bírálták a Microsoft új operációs rendszerét – kompatibilitási és újdonságbeli hiányosságai miatt.

A szakértők vesszőparipája a mai napig az, hogy kiugróan sok gondot okoz a más szoftverekkel való összeférhetetlenség. Ez olyannyira súlyosnak bizonyult, hogy aki akart, sem mindig tudott volna váltani anélkül, hogy akár egész gépparkját le ne kellett volna cserélnie. Voltak azonban olyan felhasználók is, akiknek annyira megtetszett az új operációs rendszer dizájnja, hogy még azt sem bánták, ha többé nem tudják használni alig fél éve vásárolt nyomtatójukat. „Valóban az új szoftver elterjedésének legnagyobb gátja mai napig a kompatibilitás kérdése – vázolja fel a helyzetet Szelthafner Zoltán. – A szoftverfejlesztők folyamatos frissítésekkel igyekeznek orvosolni a bajt. Ma már azért egész jól állunk.”

Vista pró és kontraElőny

Megnövelt hálózati és működési megbízhatóság
Gyors működés
Látványos dizájn az Aero kezelőfelület miatt
A Business és az Ultimate verzió opcionálisan tartalmazza az XP használati jogát (downgrade)

Hátrány
Szoftver- és hardver-inkompatibilitások
Magas gépigény (különösen az Aero felület használatakor)
Magas ár
Túlbiztosítás – nemzetközileg támadták a Microsoftot, hogy a médiacégek nyomására szigorította a digitális tartalmak lejátszásának követelményét (HDCP funkció)

NAGYOK AZ IGÉNYEI. A Microsoft az elmúlt évek során többször is elcsúsztatta a megjelenés határidejét.
A cég vezetése tavaly év elején még 2006 végét ígérte, majd márciusban ez év elejére csúsztatták a premiert, a megfelelő biztonsági funkciók kifejlesztéséhez szükséges hosszabb idő miatt. Jim Allchin, az anyavállalat Microsoft-platformokért felelős vezetője akkor azzal a közhellyel indokolta a késést, hogy a jó munkához idő kell. Megérthető hát, hogy a viszonylag hosszú fejlesztési idő után a felhasználók méltatlankodnak a szoftver hibái miatt.

A kompatibilitás mellett szinte mindig az operációs rendszer magas hardverkövetelményeit emlegetik. Tény, hogy a Vista beharangozásakor a számítógépek nagy része nem állt készen a program megfelelő futtatására, mára azonban egyre ritkább a panasz emiatt. „Nem hiszem, hogy egy gigabájt memória ma kuriózumnak számítana a számítógépekben” – mondja erre Szelthafner Zoltán. Szerinte a céges felhasználóknál jelenthet valóban nehézséget az XP-hez képest viszonylag magas számítógép-követelmény. De a vállalati ügyfelek közül a legtöbben folyamatosan cserélik a gépparkot, ezért egyre több gép lesz a cégeknél is képes a Vista futtatására.

Például a Sanoma Budapest Zrt.-nél sem tértek át egyből az új rendszerre. Felleg Tamás informatikus szerint a cég majdnem ezer PC-ből és laptopból álló gépparkjából mindössze harminc százalék felelne meg a Vista Business Edition változatának. „Tervben van a váltás, de legkorábban csak a jövő év második felétől – mondja. – Egyelőre még bőven megfelelő az XP, a Vista pedig nem nyújt akkora biztonságot, hogy sürgős lenne az átállás.”

FÜRGE KICSIK ELŐNYBEN. A nemzetközi felmérések alátámasztják a vállalatok ráérős hozzáállását. Sokan kivárják, amíg Redmondban kijavítják a hibákat, és csak akkor kezdik meg az átállást, fokozatosan. A Society for Information Management nemzetközi szervezet adatai szerint a cégek 58 százaléka a tavalyi megjelenés idején még egyáltalán nem tudta, hogy mikor szándékozik foglalkozni az átállás egyébként igen körülményes ügyével. Felleg Tamás szerint a bevezetésnek cégénél minimum három fázisa van: „elsőként az informatikusok tesztelik a program megbízhatóságát és használhatóságát, majd egy úgynevezett pilot időszak kezdődik, amikor az alkalmazottak egy kis része kezdi el használni a programot, ezt követheti a folyamatos bevezetés mindenki számára.”


Régi rendszert vagy újat? 2

Minél kisebb egy cég, annál könnyebb az átállás. Ha kevés a gép és a felhasználó, érdemes lehet hamarabb áttérni a Vistára, hiszen megbízhatóbb, és hosszú távon nem alternatíva a jelenlegi XP (esetleg még régebbi operációs rendszer) cseréje. „Magyarországon is a kis- és közepes vállalatok tudnak gyorsan, zökkenőmentesen átállni az új rendszerre, nemritkán mindössze néhány gép cseréjére van szükség, ami esetleg amúgy is tervben volt” – ecseteli Szelthafner Zoltán.

E vállalatok további előnye, hogy általában kevés a saját fejlesztésű szoftverük, vagy éppen semennyi, mert azok okozzák a legtöbb kompatibilitási problémát. „Sok az olyan nagyvállalat, amely nem válthat a Vistára, mert nem fut rajta a napi működéséhez elengedhetetlen saját fejlesztésű program.”

MÉG EGY ÉV EGYÜTT. Hibák ide vagy oda, a Microsoft bizakodóan tekint a jövőbe. A Vista nem terjed lassabban elődjénél, az XP-nél. A legfrissebb adatok szerint a kezdeti kétkedések ellenére ma már több mint 60 millió eladott licencnél jár, és ezt valószínűleg még növeli a PC-eladások karácsonyi megugrása. „Magyarországon körülbelül 80-100 ezer használatban lévő licencről tudunk, ebben természetesen nincs benne az illegális használat” – vázolja fel a hazai képet Szelthafner Zoltán.

Az sem lesz jelentéktelen fejlemény, hogy jövő júliustól az előretelepített operációs rendszerrel vásárolt számítógépeket már csak Vistával engedi forgalmazni a Microsoft. A teljes XP-stop, amikor a bolti szoftvereket is leveszik a polcról, és gyakorlatilag új XP-hez már nem lehet majd hozzájutni, a jelenlegi tervek szerint 2009. január 31-én következik be. Szelthafner Zoltán szerint az időpont indoka a piac várható felkészültsége a cserére.

A Vistára váltott cégek mind nemzetközileg, mind hazai viszonylatban versenyelőnyt remélnek az operációs rendszer bevezetésétől. A leggyakoribb indok a magukat elszánók részéről például a jelentős költségcsökkenés az egyedi installációk rövidülése miatt, vagy a fejlett hálózati és adatmegosztó funkció. Sokan azonban inkább csak a jövőre megjelenő első szervizcsomag tapasztalatai után gondolkodnának a váltáson.

Az mindenképpen látható, hogy a Vista-lavina megállíthatatlanul közeledik. Nem söpört még el mindent, de a legfőbb akadályokat maga a Microsoft telepítette elé.


Vista-verziók

■ Vista Home Basic – Az otthoni, alapszintű felhasználóknak szánt verzió. Ha valaki pusztán e-mailezésre vagy interneten való szörfölésre használja gépét, ez a megfelelő választás. Előnye, hogy alacsonyabb a gépigénye, viszont cserébe a legkevesebbet is nyújtja.

■ Vista Home Premium – Otthoni igényesebb felhasználásra szánt verzió. A Basicen felül sok multimédiás kiegészítéssel – nem mellesleg tartalmazza az Aero kezelőfelületet, amely a Vista leglátványosabb újdonsága az áttetsző, háromdimenziós ablakmegjelenítéssel.

■ Vista Business – A kisvállalkozások igényeinek kielégítésére kitalált kiadás. Szintén megtalálható benne az Aero kezelőfelület, de a multimédiás csomag helyett az üzletmenetet segítő hálózati funkciókra és a biztonságos működésre hegyezték ki.

■ Vista Ultimate – Mindent tartalmazó „delux” verzió. Az otthoni és a Business változat egyesítése, valamint még több plusz. Főleg nagyvállalatok számára találta ki a Microsoft, hálózati és a mobilitást megkönnyítő funkciókkal.

■ Vista Enterprise – Nagyvállalatok és összetett informatikai rendszerrel dolgozó szervezetek számára kitalált kiadás. Az adatvédelmet, a mobilizálást és a hálózati biztonságot helyezi előtérbe, de külön a kompatibilitásra is hangsúlyt fektetnek azzal, hogy ez a verzió a UNIX-alapú programokat is támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik