Élet-Stílus

Hogyan válasszunk?

Egyre többen magánhasználatra is a noteszgépet választják az asztali komputer helyett, mert ára az elmúlt évben abba a tartományba süllyedt, amely ezt lehetővé teszi.

Az árcsökkenés hatására idén már a magyar piacon is több noteszgép talál gazdára, mint asztali PC. Az utóbbiak értékesítése az előrejelzések szerint fokozatosan csökkenni fog. Ma a különböző akciókban 100-130 ezer forintos bruttó áron is vehetünk noteszgépet, de csodák nincsenek, az alacsony ár mögött nyilván nem a legjobb minőség áll.

Mint minden vásárlásnál, a noteszgép választásakor is azt kell figyelembe vennünk, hogy mire és hogyan akarjuk használni, mit várunk el tőle. A noteszgépek bővíthetősége korlátozottabb, mint az asztali PC-é, ezért nem biztos, hogy utólag a céljainknak megfelelővé tudjuk alakítani a konfigurációt. A következő kérdéseket kell végiggondolnunk:


Hogyan válasszunk? 1

• Mekkora teljesítményre van szükségünk? Csak a szokásos Office-alkalmazásokat futtatjuk, levelezünk és böngészünk, vagy nagyméretű fotókat, mozgóképet akarunk szerkeszteni, videofilmeket nézni, esetleg a legújabb, háromdimenziós játékokkal játszani?

• Munkára akarjuk használni, szórakozásra, tanulásra? A munkára szolgáló géptől nyilván nagyobb megbízhatóságot, meghibásodás esetén jobb garanciális szolgáltatást várunk el.

• Amennyiben munkára használjuk a gépet, a rajta tárolt adatok védelméről érdemes-e speciális eszközökkel is gondoskodni?

• Csak azért veszünk noteszgépet, hogy hét végén az irodából hazavihessük, hogy otthon a kanapén is dolgozhassunk, vagy egy valódi mobil használatra alkalmas, strapabíró gépre van szükségünk?

• Az utóbbi esetben mennyi ideig kell akkumulátorról működnie a gépnek, és mekkora súlyt tartunk elfogadhatónak? Az olcsóbb gépek műszaki leírásai sokszor az akkumulátor nélküli súlyt adják meg, arra hivatkozva, hogy többféle energiaforrás közül választhat a vásárló. A gép súlyához adjuk hozzá a hálózati adapter, a kábel és a táska súlyát, ennyit fogunk cipelni.

Áttekintésünkben csupán példaként említünk típusokat, nem ajánlatként. Arra szinte minden gyártónál figyelnünk kell, hogy a típusjelzések általában nem „felhasználóbarátak”, egy-egy szám- vagy betűeltérés sokszor lényegesen különböző konfigurációt jelent.

ALAPGÉPEK OTTHONRA. A legalsó árkategóriájú, a hipermarketekben 100-150 ezer forint között kapható gépek inkább csak otthoni használatra, irodai alkalmazások futtatására, webböngészésre ajánlhatók. Ezek a konfigurációk általában Celeron típusú processzorral, 512 MB vagy 1 GB memóriával, 80 GB-os merevlemezzel, DVD-íróval vannak ellátva, van LAN hálózati portjuk. Súlyuk 2-3 kg, garanciaidejük egy év, akkumulátorról való működési idejük 1-1,5 óra. Kialakításuk és a felhasznált anyagok minősége miatt valódi mobil használatra nem alkalmasak, inkább csak hordozhatók.

Közéjük tartozik például a Fujitsu-Siemens választékában az Amilo Li1705, 1,73 GHz-es Celeron M430 processzorral, 1 GB DDRII memóriával és 80 GB-os merevlemezzel. Kijelzője 15,4 hüvelyk átlójú, LAN-, WLAN- és modemes kapcsolattal rendelkezik. Súlya 2,8 kg, gyenge pontja a csupán 3 cellás akkumulátora.

Az Acer alapmodellje az Aspire 5315 ugyanilyen órajelű Celeron M 530SR processzorral működik, de a memóriája csak 512 MB, viszont van beépített webkamerája. Hatcellás akkumulátora két óra mobil üzemidőt tesz lehetővé, és a súlya csak 2 kg. Ezt is Linux operációs rendszerrel árulják, akárcsak az Amilo Li1705-öt, mert az OEM Windows költsége a legalsó árkategóriába rendszerint nem fér bele, vagy ha igen, akkor az árát a konfigurációból kell lefaragni. Mint például a Windows XP Home operációs rendszerrel kínált Toshiba Satellite L30-114 notesz esetében, amelynek memóriája csak 256 MB, merevlemeze pedig csupán 60 GB-os.

Egy kategóriával feljebb, a 150-200 ezer forintba kerülő, otthoni használatra szánt gépek erősebb processzoruk és nagyobb memóriájuk révén komolyabb feladatokra alkalmasak, például nagyméretű digitális fotók szerkesztésére is. Az Amilo Pa2510 már kétmagos processzorral működik, merevlemeze konfigurációtól függően 120 GB-os vagy nagyobb, és van beépített memóriakártya-olvasója. Windows Vista operációs rendszer jár hozzá, hatcellás akkumulátora 3-3,5 órás működést tesz lehetővé.

Hasonló konfigurációjú ebben a kategóriában a Toshiba Satellite A100-784, amely a már említetteken kívül Bluetooth-kapcsolattal és tévékimenettel is el van látva. Memóriája az Amilo Pa2510-hez hasonlóan 1 GB, de 4 GB-ig bővíthető.


Hogyan válasszunk? 2

JÁTÉKRA IS NOTESZGÉPET. 200-270 ezer forint között már igényes, otthoni használatra tervezett, de üzleti célra is használható noteszgépet kapunk. Az 1,8 GHz Centrino 2 Duo processzorral, 2 GB memóriával, 160 GB-os merevlemezzel működő Acer Aspire 5920 az eddig említett kategóriákban megszokott, a lapkakészletbe integrált videovezérlő helyett, önálló NVidia GeForce 8600M-GT grafikus vezérlővel és 256MB-nyi videomemóriával szolgálja gazdáját. Ugyanilyen videokonfigurációja van a Fujitsu-Siemens Amilo Xi 2528 notesznek, de a képernyője a megszokott 15,4 hüvelyk átló helyett már 17 hüvelykes, 1440×900 képpont felbontású, azaz számítógépes játékokhoz, filmnézéshez is ajánlható.

Azoknak az elszánt játékosoknak is kínálnak a gyártók speciális noteszgépeket, akik a legjobb asztali PC-knek megfelelő grafikus teljesítményt és multimédia-képességeket szeretnének. Ilyen például a Toshiba Qoismio G30 és G40 típus. Súlyuk 4 kg felett van, de 17 hüvelykes képernyőjük, beépített analóg és digitális tévétunerjük és egy vagy két, egyenként 200 GB-os merevlemezük van. Áruk jóval 600 ezer forint feletti.

ÜZLETI CÉLRA. Az üzleti célú gépeket elsősorban nem a teljesítmény, hanem a megbízhatóság, a strapabírás különbözteti meg az otthoni gépektől, és azok a funkciók, amelyekre inkább az üzleti környezetben van szükség. Az árak csökkenésével eltűnőben van az a korábban népszerű, az asztali üzleti PC-t kiváltó kategória, amellyel szemben az asztali gépekhez közeli teljesítmény és a jó ár volt a követelmény, a súly és az akkumulátoros üzemidő kevésbé számított, mivel csak a hordozhatóság és nem a mobil használat volt az elvárás velük szemben.

Az üzleti célra szánt noteszgépekhez általában többféle konfigurációs lehetőséget kínálnak, többféle memória-, merevlemez- és akkumulátorkapacitást, dokkolóegységet stb. Míg az üzleti célú noteszek kiválasztásában általában informatikus szakember segít, az otthoni gépeknél az átlagos felhasználót valószínűleg megzavarná a választék bősége.

A többféle konfigurációs lehetőség egyben azt is jelenti, hogy az árak a konfigurációtól függően egy-egy típuson belül több tízezer forinttal is eltérhetnek egymástól. Itt is érvényes az általános szabály: a 20 százalékkal többet tudó gép legalább 30-35 százalékkal többe kerül.

Az alsó árkategória az otthoni gépekhez hasonlóan itt is a 120-150 ezres tartományba esik. Példaként említhető többek között az Acer választékából az Extensa 5204 típus 1,8 GHz-es Celeron M processzorral, 512 MB memóriával és 80 GB-os merevlemezzel. A 2,65 kg-os konfigurációt lényegé­ben 6 cellás akkumulátora különbözteti meg az otthoni használatra szánt, hasonló kategóriájú, Linux operációs rendszerrel szállított gépektől.

Ezt gondolja végig vásárlás előtt:

Mekkora teljesítményre van szüksége? Akar nagyméretű fotókat, mozgóképet szerkeszteni, videofilmeket nézni, háromdimenziós játékokkal játszani?

Munkára akarja használni a gépet? Szórakozásra? Tanulásra?

Amennyiben munkára használja, a rajta tárolt adatok védelméről érdemes-e speciális eszközökkel is gondoskodni?

Csak hordozható vagy valódi mobil használatra alkalmas, strapabíró gépre van szüksége?

Az utóbbi esetben mennyi ideig kell akkumulátorról működnie a gépnek? És mekkora súlyt tart elfogadhatónak?

Szintén Celeron M processzoros a Lenovo 3000 N200 sorozatának legolcsóbb tagja. Alacsony ára ellenére minden szükséges kapcsolattal (LAN, WLAN, Bluetooth, FireWire, modem) fel van szerelve, és olyan funkciót is kínál, mint a beépített ujjlenyomat-olvasó, amely a belépési jelszó megjegyzésétől mentesíti a tulajdonost. Memóriája lehetne egy kicsit több (512 MB), a súlya a kategóriában átlagos, 2,7 kg. Alacsony árába természetesen csak a Linux vagy a DOS fér bele.

A Lenovo ugyanezzel a típusjelzéssel (3000 N200), de jóval nagyobb teljesítményű Core Duo processzorral kínált, a CPU-t leszámítva azonos konfigurációjú gépe már a 150-200 ezer forintos alsó középkategóriába esik. Amennyiben ezt a konfigurációt 1 GB memóriával és Windows operációs rendszerrel kérjük, 200 ezer forint felett lesz a számla.

A MOBIL HASZNÁLAT ÁRA. A strapabíró, mindennapos mobil használatra alkalmas, középkategóriájú üzleti noteszgépek ára 250-400 ezer forint, a kiviteltől és a felszereltségtől függően. Ebben az árban már benne lehet a könynyűfém merevítőkeret, amely az asztalról való leeséskor is megvédi a képernyőt és a gépházat.

A 3-3,5 órás akkumulátorról való üzemidő az optikai meghajtó helyére illeszthető pótakkumulátorral megduplázható. Kapható hozzájuk asztali dokkoló, amely megnöveli a portok számát, és tartalmazhat egy pluszmerevlemezt is. Súlyuk 2,5 kg alatt van, a garancia legalább 2 év, sok típusnál 3 évre kiterjeszthető.

Az adatvédelemhez olyan szolgáltatásokat kínálnak, mint a gyorsulásérzékelő, amely automatikusan parkolja a merevlemez író-olvasó fejét, ha működés közben leejtjük a gépet – megelőzve az adatvesztést és a meghibásodást. Választhatunk titkosítólapkával ellátott típust, amely minden adatot automatikusan titkosítva ír a lemezre, így azokhoz akkor sem férhet hozzá más, ha ellopják a gépünket.

A ThinkPad T61 7659-12G típus 360 ezer forintért 2 GHz-es Core 2 Duo processzoros, önálló grafikus vezérlővel működő, azaz jó 3D grafikus teljesítményű konfigurációt nyújt. Súlya 2,13 kg, négycellás akkumulátorával 3,6 órán át működik, és az akkumulátort leszámítva 3 év a garanciaideje.

A Fujitsu-Siemens Lifebook S 6410 gépénél magnéziumötvözetből készült fedél védi a képernyőt. Van gyorsulásérzékelő szenzora. A már említett kommunikációs lehetőségeken felül rendelkezik a GSM-hálózatot használó UMTS/HSUPA modemmel, és csatlakoztatható hozzá SmarCard kártyaolvasó. Súlya csupán 1,7 kg, és 8 órán át használható az akkumulátorról, ezt a szokásosnál kisebb, így alacsonyabb energiafogyasztású, 13,3 hüvelyk átlójú képernyő teszi lehetővé. A 400 ezer forintos árért még egy beépített, 1,3 megapixeles webkamerát is kapunk.

Nyolcórás akkumulátoros üzemidejével ez a típus az üzleti noteszgépek felsőházát jelentő ultrahordozható kategóriába is sorolható. Itt nem a teljesítmény és az extra funkciók a fontosak, hanem a kis súly és a hosszú mobil használati idő. Mivel az akkumulátor a noteszgépek egyik legnehezebb komponense, a konfigurációk a kettő közül az egyiket részesítik előnyben a másik rovására. Például a Fujitsu-Siemens 500 ezer forintos Lifebook P7230 gépének súlya csupán 1,3 kg, de akkumulátorról „csak” 5 órán át működik.

A felsőkategóriában sok típusnál többféle akkumulátorral is válaszható a notesz, és az optikai meghajtó helyére is beilleszthető egy kiegészítő akkumulátor. Például a ThinkPad X61 súlya 4 cellás akkumulátorral 1,4 kg, 4 órán át működik vele, ugyanez a típus választható 8 cellás akkumulátorral is, amellyel a súlya 1,6 kg-ra nő, az üzemidő pedig 8 órára. A kiegészítő akkumulátorral 10 órás akkumulátorról való működés érhető el vele. Érdemes megemlíteni, hogy 15-20 ezer forinttal drágábban tábla-PC változatban is kapható, azaz a teljes képernyőjére írhatunk a megfelelő tollal.

A „csúcstartók” közül a Toshiba Portege R500-at említjük meg. 1,08 kg-os, és több mint 11 órán át bírja. Ennek megfelelő 600 ezer forint körüli ára is.

MILYEN A SZERVIZ? A műszaki paraméterek mellet érdemes tájékozódnunk az adott márkához járó garanciális szolgáltatásokról is. Bár a mai típusok elég megbízhatóak, de a munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges noteszgépnél nem mindegy, hogy napok, hetek, esetleg hónapok alatt javítja-e meg a garanciá­lis szerviz. Erről sajnos csak úgy szerezhetünk hiteles információt, ha ismerünk valakit, aki kipróbálta már a garanciális szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik