Élet-Stílus

A magyar Suzuki a harmadik legnagyobb szlovák autógyár

A szlovák munkaerő nagy számának köszönhetően az esztergomi Suzuki a harmadik legnagyobb szlovákiai munkaadó az autópiarban.

A gyár jelenlegi 6500 dolgozójából ugyanis 2700 szlovák állampolgár, ami annyit jelent, hogy a pozsonyi Volkswagen és a nagyszombati Peugeot-Citroen után a harmadik legnagyobb autóipari foglalkoztatónak számít. A munkaerőmegtartás is tartósnak tűnik, hiszen sorra jelennek meg Dél-Szlovákiában az újabb beruházók, amíg két éve még csak 1300-an dolgoztak a Suzukinál, jelenleg már jóval több mint kétezren. Beszállítókból is egyre több érkezik a szomszédos országból.

A kelet-európai autógyártást vizsgáló cikkében a Napi Gazdaság a fentiek mellett arról ír, hogy a elkövetkező három évben mintegy 70 százalékkal növelik gyártásikapacitásukat a régió autógyárai.

A növekedési ütemet Szlovákia diktálja, de abszolút számokban kifejezve Csehország növekménye a legnagyobb. A visegrádi régió Szlovéniával együtt jelnleg mintegy 2 millió gépkocsit állít elő. Ez a szám 2010 elérheti a 3,5 milliót.

A lap szerint jórészt a 2014-ig várható újabb 6 milliárd dollár értékű működőtőke-beruházásnak köszönhető. Ezzel régiónkban továbbra is az autóipar marad a húzóágazat – a PricewaterhouseCoopers elemzése szerint. Ezzel például Szlovákiában az ipari termelés több, mint harmadát jelentik az autógyárak. A beszállítok csak Szlovákiában mintegy 75 ezer embernek adnak munkát, Csehországban pedig ennek a dupláját foglalkoztatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik