Élet-Stílus

BL: újabb élet-halál meccs vár a Livelpoolra

A Bajnokok Ligája-csoportkör ötödik fordulójának szerdai játéknapján több nagycsapat, a tavalyi döntős angol Liverpool, a spanyol Valencia és a német Werder Bremen is továbbjutási esélyeinek életben tartásáért küzd majd a szerdai játéknapon.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

Nem adja fel a Liverpool

Esetleges győzelmével az FC Porto biztosan bejut a legjobb tizenhat közé, és ez esetben a Marseille is kényelmes helyzetbe kerül. Ami a Liverpoolt illeti, ha a tavalyi döntős nem győzi le a portugálokat, már „veheti is a kalapját”. Rafa Benítez, a a ‘Pool menedzsere szerint nehéz, de nem reménytelen csapata helyzete.

„Meglehetősen kemény mérkőzés előtt állunk. Ismerjük az FC Portót, tudjuk, hogy minőségi csapat, ugyanakkor képesek vagyunk legyőzni. Nem féltem a játékosaimat, hiszen korábban már többször is bebizonyították, hogy nagy nyomás alatt is képesek jól, valamint eredményesen futballozni” – mondta Benítez, aki vélhetően újra a kezdőcsapat tagjaként számít majd Javier Mascheranóra. A hétvégi bajnokin a kispadon már helyet kapó argentin középpályás mellett a sérüléséből felépült Jossi Benajun is visszatérhet a csapatba, ellenben Daniel Agger, Jermaine Pennant és Xabi Alonso továbbra is maródi.


BL: újabb élet-halál meccs vár a Livelpoolra 1

Gyõzelemre készül a Liverpool (Getty)


Bár az FC Porto számára adott esetben már a döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz, a portugál gárda nem elégszik meg az egy ponttal, a nyolcaddöntős helyet garantáló győzelemre hajt az Anfield Roadon. „A Besiktas kiütése után a Liverpool biztosan nagy elánnal fog majd futballozni ellenünk. Mi olyan stratégiát választunk, amely biztosítéka lehet a remélt győzelmünknek” – magyarázta Jesualdo Ferreira, a 2004-es győztes portugál csapat vezetőedzője. Portói oldalon újra bevethető a hosszú kényszerpihenő után visszatérő Pedro Emanuel.

A Marseille a Besiktas vendégeként lép pályára, és győzelmével megalapozhatja a továbbjutását, de portói diadal esetén a döntetlen is elég ahhoz, hogy bejusson a nyolcaddöntőbe. Az OM jó formában van – bár még mindig csak 14. a francia bajnokság tabelláján -, utóbbi két meccsét megnyerte: a bajnok Lyon után a hétvégén a Metz együttesét is elkalapálta. A Besiktas is győzelemmel, a Genclerbirligi legyőzésével hangolt a soros BL-csatára. A törökök a Marseille ellen feledtetnék a liverpooli 0-8-at, és visszavágás vágya is hajtja őket, az „odavágón” ugyanis a hajrában „benyelt” gólokkal kikaptak az OM-től. A csoport viszonylagos kiegyensúlyozottságát jelzi, hogy nagyobb csoda folytán még a Besiktas is továbbjuthat. A félholdasok azonban már nem mernek nagyot álmodni: bevallottan az UEFA-kupa-szereplést érő harmadik helyet igyekeznek megrohamozni.

Kapusbalhé Valenciában

A B csoportban is van az utolsó szalmaszálba belekapaszkodni kívánó nagycsapat: ha a Valencia nem győzi le otthon a német Schalkét, búcsút inthet nyolcaddöntős álmainak. Bár spanyolok helyzete cseppet sem irigylésre méltó, a két kapus, az egymással rivalizáló Timo Hildebrand és Santiago Canizares leginkább egymást „fúrja”.

A „belháborúról” a német számolt be a sajtónak. „Nem vagyunk barátok, nem sokat beszélünk, csak együtt edzünk. Ha odajön hozzám, s mond valamit, természetesen válaszolok, de nem keressem vele a kontaktust. Amúgy minden rendben” – mondta Hildebrand, aki honfitársai ellen a kispadról nézheti kollégáját, Ronald Koeman ugyanis Canizaresnek szavaz bizalmat. A holland edző véleményét is kikérték Hildebrand kontra Canizares ügyben, ám ő nem sok szót vesztegetett erre. „Minek beszélni erről, az egyiküknek sem lenne jó, ráadásul a csapatnak sem használna. Most amúgy is csak a Schalke elleni meccsre tudok gondolni, s arra, hogy győzzünk. Nem aggódom, pozitívan állok a feladathoz” – magyarázta Koeman. A Valencia vereséggel (Racing Santander 0-1), a Schalke győzelemmel (Hannover 3-2) készült a mindkét fél számára sorsdöntő csatára.


BL: újabb élet-halál meccs vár a Livelpoolra 2

Schalke-edzés a Mestallában (AP)


A Rosenborg és Chelsea sokkalta kényelmesebb helyzetben van, mérkőzésük győztese ugyanis biztosan továbblép a csoportból. Bár a norvégok – nem kis meglepetésre – a Valenciát oda-vissza elverték, a londoniak tűnnek esélyesebbnek. Még úgy is, hogy igencsak zilált csapattal lépnek pályára Trondheimben. Petr Cech, Florent Malouda, Ricardo Carvalho, valamint Paulo Ferreira sem játszhat sérülés miatt, ellenben Didier Drogba térde rendbe jött, és kezdőként rohamozhatja majd a kaput. Igaz, a norvégok nem ijednek meg az elefántcsontparti csatártól… „Drogba fantasztikus játékos, és igazán nagy feladat lesz ellene játszani, de a tervünk már megvan ahhoz, hogyan ‘vegyük’ le a pályáról. Ugye megértik, ha ezt most nem árulom el?” – így Vidar Riseth, a Rosenborg védője. A norvég válogatott játékos bevallotta, szerencséjük volt, hogy Londonban pontot tudtak szerezni a Chelsea ellen (1-1 lett az a mérkőzés), ugyanakkor ehhez hozzátette: azóta sokat javultak, és ezért szerda este már győzni szeretnének.

Metzelder: a Werder veszélyes!

A C csoportban Real Madrid van a legkedvezőbb helyzetben: brémai győzelmével bejut a legjobb 16 gárda közé, méghozzá az így már esélytelenné váló német csapat kárára. Az egyformán ötpontos Lazio és Olimpiakosz összecsapásának győztese is a nyolcaddöntő kapujába kerül. A Real felettébb bizakodóan kelt útra, Christoph Metzelder azonban óva int az elbizakodottságtól. „A Werder Bremen nagyon veszélyes hazai pályán. Kemény mérkőzés vár ránk, de a Real Madrid egy nagycsapat, s nekünk mindig és mindenhol győzelemre kell játszanunk” – mondta a királyiak német védője. Roberto Soldado, Royston Drenthe, Wesley Sneijder, Javier Balboa, Michel Salgado és Gabriel Heinze különböző okok miatt nem tartott a spanyol bajnokkal Brémába, miközben három kapus is bekerült az utazók közé.


BL: újabb élet-halál meccs vár a Livelpoolra 3

Bizakodó a Real Madrid (AP)


A túlélésért küzdő Wedernek jelenleg mindössze három pontja van – csak a Laziót tudta legyőzni hazai pályán -, ennek ellenére a német csapat bizakodva várja a Real vendégszereplését, holott egyik legjobbja, Diego nem léphet pályára. „Szomorú, hogy nem játszhatok, de kinn leszek a stadionban, és nagyon szurkolok majd a csapatnak” – mondta a Rómában kiállított brazil játékmester. „A vezetőedzőnknek van választási lehetősége, Daniel Jensen, Tim Borowski, valamint Carlos Alberto is szerepelhet a posztomon, de az is lehet, hogy Thomas Schaaf valami meglepőt húz. Én bizakodó vagyok, elég erős az együttesünk ahhoz, hogy legyőzzük a Realt” – véli Diego.

Ami a csoport másik meccsét illeti: Delio Rossi, a Lazio vezetőedzője szinte élet-halál harcnak állította be az Olimpiakosz elleni fellépést. „Fontos találkozó előtt állnunk, hiszen egy győzelem megkoronázhatja az elmúlt esztendők kemény munkáját. Igaz, az utolsó fordulóban, Madridban még mindig javíthatunk, de a továbbjutásunkat szerda este kellene megalapozni” – nyilatkozta Rossi. A Lazio és az Olimpiakosz athéni mérkőzésén 1-1-es döntetlen született.

Már hátradőlne a Milan

Ebben a négyesben kristálytiszta a helyzet: ha a tavalyi győztes AC Milan pontot szerez a Benfica ellen, akkor már biztos továbbjutó, a lisszaboni csapat pedig biztos kieső. „Remek lenne már szerda este bebiztosítani a továbbjutást, hiszen így az utolsó fordulóban minden teher nélkül, nyugodtan léphetnénk pályára a Celtic ellen, és a kulcsemberek is pihenhetnének. Természetesen arra törekszünk, hogy ez így legyen” – nyilakozta Massimo Oddo, a milánóiak védője.


BL: újabb élet-halál meccs vár a Livelpoolra 4

Ronaldo vasárnap már játszott (AP)


Ronaldo, aki hathónapos kihagyás után a Cagliari elleni vasárnapi győztes meccsen tért vissza a pályára, az első BL-találkozóját játszhatja a Milan színeiben, ugyanakkor vélhetően csak a kispadon kap majd helyet. Marek Jankulovski, Emerson, Filippo Inzaghi és Massimo Ambrosini különböző okok miatt viszont még ott sem. A Benfica részéről Jose Antonio Camacho állt a mikrofonok elé, ámbátor nem volt valami bőbeszédű a spanyol vezetőedző, csak annyit mondott: „Remélem, tudunk győzni az AC Milan ellen.”

A csoport másik mérkőzésen a Celtic a hozzá hasonlóan szintén hatpontos Sahtart fogadja Glasgowban. A skótok mellett szól, hogy 14-ből 11 mérkőzést megnyertek hazai pályán a BL-ben, s csak egyszer kaptak ki. A Sahtar pedig remek támadóiban bízhat, akik a Celtic védőiből bolondot csináltak Doneckben. „Le kellene győznünk az ukránokat, de a futballban nem lehet tervezni. Az is lehet, hogy csak ikszelünk, és az utolsó meccsünkön, Milánóban megszerezzük az első idegenbeli győzelmünket. Ki tudja? Mi csak játszunk, aztán meglátjuk, mi lesz” – így Gordon Strachan,a Celtic edzője.

—-A szerdai program—-

A csoport:
Besiktas-Marseille, 20:45
Liverpool-FC Porto, 20:45 (m1)

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. Marseille 7
3. Liverpool 4
4. Besiktas 3

B csoport:
Rosenborg-Chelsea, 20:45
Valencia-Schalke, 20:45

A csoport állása:
1. Chelsea 8 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 4
4. Valencia 3

C csoport:
Lazio-Olimpiakosz, 20:45
Werder Bremen-Real Madrid, 20:45

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont
2. Olimpiakosz 5
3. Lazio 5
4. Werder Bremen 3

D csoport:
Benfica-AC Milan, 20:45
Celtic-Sahtar Doneck, 20:45

A csoport állása:
1. AC Milan 9 pont
2. Celtic 6
3. Sahtar 6
4. Benfica 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik