Élet-Stílus

Kiszámoltuk, negyedik lesz a magyar válogatott

A magyar együttesnek hatalmas bravúrra lenne szüksége, hogy továbbjusson a vb-selejtező-csoportjából. Portugália, Svédország leküzdhetetlen akadálynak tűnik (és Dánia ellen sincs túl sok sansz), de a negyedik kalapból „indulva" egyik csoportban sem lehetnének vérmes reményeink.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Megoszlanak a vélemények az esélyeket illetően. Várhidi Péter szövetségi kapitány és Kisteleki Isván MLSZ-elnök hivatalból ugyan optimista, de a honlapunk által megkérdezett „független” szakmabeliek többsége szerint az esélyünk a továbbjutásra egyenlő a nullával.

Tulajdonképpen ezt a véleményt tükrözi az FN-nen egy napja futó szavazás is. Az ellenfeleink közül Portugália és Svédország egy másik „kávéház”, de jelenleg a dán és a magyar futball között is mély szakadék húzódik meg, s irracionális lenne azt képzelni, hogy ez a selejtezősorozat rajtjáig megváltozik.

Albánia és Málta papíron gyengébb ellenfél, ugyanakkor mindenkit óvatosságra inthet az a tény, hogy a mieinket nemrég meglepő könnyedséggel, 3-0-ra lelépő Moldova is az volt, a máltai csapás, 2-1-es vereség pedig még mindig lüktető seb a labdarúgásunk testén.

A két nagy ellen két pont lehet a termés

Várhidi Péter a sorsolás előtt azt kívánta, bárcsak az első kalapból olyan ellenfelet kapnánk, amelyik játssza a futballt. Portugália ilyen. A szövetségi kapitány öröme azonban nem lehet felhőtlen, hiába teljesült a kívánsága, hiszen a portugál együttes vitathatatlanul az A jelű hatos legnagyobb tudású csapata. Esélyünk minimális ellene.


Kiszámoltuk, negyedik lesz a magyar válogatott 1

Portugália a csoport favoritja (Gety)



Beszédes adat, hogy még egyszer sem vertük meg, nyolc meccsen mindössze három döntetlent sikerült felmutatnunk – ezek után minimum vicces azzal érvelni, hogy a játékuk fekszik nekünk. (Nekik inkább a miénk….) A brazilokkal 2002-es vb-n aranyérmet nyert Luiz Felipe Scolari minden poszton minőségi játékosokat vethet be. Közülük is kiemelkedik a barcelonai Deco, valamint a Manchester United ásza, Cristiano Ronaldo, aki a magyarnál lényegesen jobb csapatokat is képes egyedül megverni. Más kérdés, hogy olykor, főleg a szervezett védekezésre apelláló ellenfelek ellen azért akadozik a portugál gépezet. Ha erre alapozunk, mondjuk, itthon megcsíphetünk egy pontot. És induljunk ki ebből: tehát egy pontunk már van.

Az örökmérleget tekintve, és persze a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve, Svédország is fölénk nő – mégpedig jócskán. A svéd válogatottnál számításba vett labdarúgók – hagyományosan – fizikailag rendkívül erősek, keresik, és általában meg is nyerik a párharcokat. Pechünkre a labdával sem ügyetlenek. Ha önmagunkhoz őszinték vagyunk, be kell látnunk, hogy – csak néhány nevet említsünk – Fredrik Ljungberghez, Christian Wilhelmssonhoz, s főleg Zlatan Ibrahimovichoz hasonló tudású játékos nincs a mieink között. Ekképp a svédek elleni párosmeccsen is csak egy ikszre van sansz. Így már két pontunk van, amely ugyan nem túl szívderítő, de reális.


Kiszámoltuk, negyedik lesz a magyar válogatott 2

Zlatan Ibrahimovic is kemény ellenfél lesz (AP)



Dánia jó csapat, de egyszer verhető

A következő ellenfél, Dánia, amely az egyetlen olyan csapat a selejtezőcsoportban a nálunk többre taksáltak közül, mely ellen pozitív a mérlegünk. A dánok futballja az északi stílus jegyeit viseli, de az kevésbé hatékony, mint a svédeké – például hozzánk hasonlóan Dánia sem lesz ott az Eb-n. Bár ellenfelünknél olyan minőségi játékosok készek bevetésre, mint Martin Jörgensen, Jon Dahl Tomasson és Christian Poulsen, Dánia nem verhetetlen, a szebbik arcunkat mutatva ellene egyszer akár nyerhetünk is. A dánok ellen egy győzelmet és egy vereséget számolunk, így a portugálok és a svédek elleni döntetleneket beszámítva már öt pontunk van.

Albánia is okozhat kellemetlen meglepetést

Az albánokat illetően sokan legyintenek, holott őket sem lehet leírni. Már csak azért sem, mert a románok, hollandok és a bolgárok csoportjában csak eggyel szereztek kevesebb pontot az Eb-selejtezőben, mint mi a sajátunkban. Ők így is az ötödik helyen zártak, míg mi a hatodikon. A pesszimisták szerint velük leszünk harcban az ötödik helyért. Az örökmérlegből (az két győzelem, egy döntetlen) kiindulva úgy számolunk, hogy négy pontot szerzünk ellenük, tehát négy ellenfelet kipipálva kilenc pontnál járunk.


Kiszámoltuk, negyedik lesz a magyar válogatott 3

Hajnal Tamásékra nehéz feladatok várnak (AP)



Máltát – nem lenézve – oda-vissza illene vernünk. Egyrészt náluk tényleg jobbak vagyunk, másrészről azért a tavaly őszi csúfos vereségért nem ártana még egyszer-kétszer bosszút állni. Málta ellen hat pontot számolunk. Ha az erőviszonyok mentén alkotott, ugyanakkor hangsúlyosan szubjektív véleményünkre alapozunk, akkor 15 ponttal zárjuk majd a világbajnoki selejtezőket. Ez a negyedik helyre elég lehet. Magyar labdarúgók, tessenek ránk cáfolni!

—-Az ellenfelek számokban—-

Portugália
Világranglista helyezés: 8.
Vb-szereplés: 4 (1966, 1986, 2002, 2006)
Legjobb eredmény: 3. (1966), 4. (2006)
A magyarok elleni mérlege: 5 gy., 3 d., 0 v.
Világbajnokságon: 1 gy., 0 d., 0 v.
Vb-selejtezőkön: nem találkozott a két csapat.

Svédország
Világranglista helyezés: 24.
Vb-szereplés: 11 (1934, 1938, 1950, 1958, 1970, 1974, 1978, 1990, 1994, 2002, 2006)
Legjobb eredmény: 2. (1958), 3. (1950, 1994), 4. (1938)
A magyarok elleni mérlege: 13 gy., 10 d., 15 v.
Világbajnokságokon: 1 gy., 0 d., 1 v.
Vb-selejtezőkön: 2 gy., 2 d., 0 v.

Dánia
Világranglista helyezés: 31.
Vb-szereplés: 3 (1986, 1998, 2002)
Nem volt számottevő eredménye a vb-ken.
A magyarok elleni mérlege: 4 gy., 2 d., 7 v.
Világbajnokságokon: nem találkozott a két csapat.
Vb-selejtezőkön: 1 gy., 0 d., 1 v.

Albánia
Világranglista helyezés: 82.
Vb-szereplés: 0
A magyarok elleni mérlege: 0 gy., 1 d., 2 v.
Vb-selejtezőkön: nem találkozott a két csapat.

Málta
Világranglista helyezés: 139.
Vb-szereplés: 0
A magyarok elleni mérlege: 1 gy., 2 d., 7 v.
Vb-selejtezőkön: 0 gy., 2 d., 4 v.

Magyarország


Világranglista helyezés: 52.
Vb-szereplés: 9 (1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1966, 1978, 1982, 1986)
Legjobb eredmény: 2 (1938, 1954)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik