Élet-Stílus

Három közte Moldovában

A magyar labdarúgó válogatott Eb-selejtezőn 3-0-s vereséget szenvedett Moldovában. A mérkőzést jól kezdő magyar csapat az első félidei teljesítményének köszönhette kudarcát.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Idegenben is rámenősen kezdett a magyar válogatott, amely már a hazai tizenhatosnál igyekezett labdát szerezni. A feltolt védekezésnek ugyanakkor majdnem meglett a böjtje, az 5. percben azonban Bugaiov egy ajándék labdát hasonló módon juttatott tovább Fülöpnek – a magyar kapus gond nélkül hárított.

A másik oldalon kollegája, Namasco viszont hatalmas bravúrra kényszerült: egy jobboldali akció után Gera centerezett középre, Priskin fejesénél a moldovaiak kapusa hatalmasat védett, a kipattanó labda végül Dzsudzsákhoz került – a csatár azonban közelről erőből mellélőtt. Aligha gondolta valaki is, hogy a Várhidi-legénység ezzel ellőtte első félidei puskaporát. Pedig így történt.

A gyors és olykor szemre is tetszetős háromszögelésekkel operáló hazaiak ugyanis szép lassan ráerőltették akaratukat a játékra, és ami fontosabb, az ellentámadásokra fektetve a hangsúlyt, tudtak élni a magyar hibákkal. A kékben játszó hazaiak vezető gólja a kontra-támadás magasiskolája volt.

Bugaiov magánszáma

Egy félpályánál történt magyar labdavesztés után, Cebotaru mélységből érkező kiugratására Bugaiov csapott le, faképnél hagyta az előtte összezárás helyett az álmélkodást választó Csizmadiát és Vanczákot, kapura fordult, majd a tizenhatos jobb oldaláról futásból a jobb felső sarokba lőtt. Nagy gól volt, csapattársa, Josan alighanem megirigyelhette.

A szakmát még Lobanovszkij- és Goethals-mester alatt Kijevben ás Marseille-ben kitanuló Igor Dobrovolszkij ugyanis valamit nagyon megtanított játékosainak: a megroggyanó ellenfelet érdemes tovább sorozni.

A megzavarodó vendégek tétovázását kihasználva a kiscsapat növelte előnyét. Egy hazai beívelést röviden, s ami még rosszabb: középre fejeltek a magyar védők, a labda Josanhoz került, akinek – miután mellel megszelídítette azt – rádőlni is volt ideje a lövésre, és 24 méterről bődületes gólt lőtt a kapu bal felső sarkába.

Namasco felnőtt társai mellé

A magyar csapat pontatlan, s legtöbbször az ötletet is nélkülöző első félidei játéka után csak jobb jöhetett. A második játékrészben az kiderült, hogy Geráék – a támadó középpályás 50. válogatottbeli fellépését „ünnepelte” Chisinauban – akár betömörülő védelem ellen is tudnak helyzeteket kialakítani.

Szinte végig a hazaiak térfelén zajlott a játék, a magyarok egymás után alakították ki helyzeteiket, de a házigazdák kapusa minden kísérletet hatástalanított. Priskin kapásból, Dzsudzsák futtából, Buzsáky távolról próbálkozott, hiába.

A legnagyobb szépítési lehetőséget azonban az első félidőben is kecsegtető lehetőséggel kínált Priskin hagyta ki. Hajnal sarokrúgása után Gera fejelt vissza, Priskin 3 méterről belestukkolt, de épp fejen találta a hazaiak kapusát, aki kétségtelen képességei mellett szerencsés is volt szombat este. Slusszpoénként egy kontra végén Alexeev is beköszönt Fülöpnek, aki három bekapott góljából egyet talán kivédhetett volna.

A magyar csapat épp olyan vereségbe szaladt bele, mint Törökországban, azonban a Dougal bíró által „elgányolt” találkozóval ellentétben ezúttal csak saját magát okolhatja.
“Van ilyen, előfordul, hogy semmi sem sikerül, de a vereséget is emelt fővel kell elviselnünk” – mondta Várhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a honi szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján. “Megyünk tovább a megkezdett úton, szerdán nyerni fogunk!”

Emlékeztető

Európa-bajnoki selejtező, C-csoport:
Moldova-Magyarország 3-0 (2-0)
Chisinau, 3000 néző. Vezette: Kralovec (cseh)
Gól: Bugaiov (12.), Josan (23.), Alexeev (86.)
Sárgalap: Zmeu (75.), Josan (80.), Epureranu (84.), illetve Gera (30.), Fülöp (84.)
Moldova: St. Namasco – Epureanu, Lascencov, Rebeja, Cebotari (Bulgaru, 49.) – Calincov (Alexeev, 64.), Se. Namasco, Zmeu (Olexici, 93.), Josan – Bordian, Bugajov. Szövetségi kapitány: Igor Dobrovolszkij
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vaskó, Csizmadia, Vanczák – Vadócz (Balogh, 39.), Tőzsér (Buzsáky, 39.), Hajnal – Gera, Dzsudzsák (Feczesin, 71.) – Priskin. Szövetségi kapitány: Várhidi Péter
Statisztika
Lövések: 9, ill. 10
Kapura: 5, ill. 6
Fölé/mellé: 3, ill. 1
Blokkolt lövés: 1, ill. 3
Les: 0, ill. 2
Szöglet: 3, ill. 8
Szabálytalanság: 8, ill. 12
Labdabirtoklás: 55%, ill 45%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik