Élet-Stílus

FN-körkérdés: esélyünk sincs a vébészereplésre

A magyar futballszakma – egy kivétellel – egyetért abban, hogy a válogatottnak fikarcnyi esélye nincsen a 2010-es vébére való kijutásban. Az FN által megkérdezett szakmabeliek szerint már az is bravúr lenne, ha a negyedik helynél előrébb végeznénk. Bozsik Péter, Garami József, Mezey György, Lipcsei Péter és Zombori Sándor nyilatkozott az FN-nek.

Az erőviszonyokat elnézve nincsen sok esélye a magyar labdarúgó-válogatottnak arra, hogy kijusson a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra. A selejtezőcsoportunkban Portugália, Svédország és Dánia együttese is nagyobb játékerőt képvisel, és a kiscsapatok (Albánia és Málta) ellen sem mehetünk biztosra.

Optimista szakvezetés

A kapitány óvatosan fogalmazott az esélyekkel kapcsolatban a sorsolás után. „Kiegyenlített hatosba kerültünk, a sorsolásunk nem tűnik rossznak, talán a második csoport lett volna jobb nekünk” – mondta az MTI-nek Várhidi Péter. “Portugália, Svédország és Dánia közel azonos játékerőt képvisel, biztos lesznek körbeverések, döntetlenek a csoportban. A selejtezőkig még egy évünk van, addig még több meccset játszunk és, ha annyit fejlődünk, mint az elmúlt évben, akkor még közelebb kerülhetünk riválisainkhoz. Hazai pályán bárki ellen győzelmi eséllyel léphetünk pályára.”


FN-körkérdés: esélyünk sincs a vébészereplésre 1

Várhidi: itthon bárkit legyõzhetünk (MTI)


A magyar szövetség elnöke sokkal optimistább. “Amit a sorsolás előtt mondtam, azt most is fenntartom, a magyar válogatottnak versenyben kell lennie a csoportban a második helyért” – jelentette ki Kisteleki István az m1-en. “Az első két kiemelt közül úgy érzem, Portugáliát itthon elkaphatjuk, a svédek ellen hagyományosan nem szokott szerencsénk lenni.” Az MLSZ-elnök hozzátette: a menetrend kialakításánál arra törekszik az MLSZ, hogy a magyar válogatott első meccsét hazai pályán kezdje, lehetőleg egy legyőzhető riválissal.

Nincs esélyünk

„A sorsoláson nem véletlenül került a válogatott a negyedik kalapba. A csoportbeli ellenfeleket elnézve a negyedik hely megszerzését tartom reálisnak. A mai futballban nincsenek csodák” – nyilatkozta lapunknak Bozsik Péter, a tavaly ősszel leváltott szövetségi kapitány, aki szerint a portugálok szerzik meg a biztos továbbjutást érő első helyet. „Európa legtöbb országában sokkal többet költenek a focira, amíg a hazai viszonyok nem változnak nincs esélyünk arra, hogy kijussunk egy világversenyre.”


FN-körkérdés: esélyünk sincs a vébészereplésre 2

Bozsik szerint nincsenek csodák (MTI)


A volt kapitány szerint egy másik csoportban a válogatott okozhatna meglepetést, de Portugália, Svédország és Dánia mellett nincsen esélyünk. Nem ért egyet Bozsikkal Mezey György. A magyar válogatottal az utolsó eddigi vb-szereplés során az oroszokkal szemben 6-0-ra alulmaradó tréner szerint a magyar futball jelenlegi állapotában nincsen könnyű csoport.

“Kit néznek hülyének?”

„Nem értem miről beszélünk. Szembe kell nézni a tényekkel, a magyar válogatott az egyik csoportból sem harcolhatná ki a vébén való szereplést. Megdöbbentem Kisteleki István nyilatkozatán, a közönséget nézi hülyének az MLSZ-elnök?” – így Mezey György, aki a 86-os mexikói buktára két évvel még öt mérkőzés erejéig irányította a magyar nemzeti tizenegyet.

Zombori Sándor szerint is esélytelenek vagyunk. „Az utóbbi években minden selejtezősorozat előtt álmodoztunk, de ezek vágyálmak maradtak. Én is örülnék természetesen, ha végre ott lennénk egy világversenyen, de már ahhoz is bravúr kellene, hogy a csoportban megcsípjük a harmadik helyet. Ehhez az kellene, hogy a három erősebb rivális körbeverje egymást” – mondta az FN-nek a jelenleg szakkommentátorként dolgozó egykori válogatott futballista. Zombori szintén Cristiano Ronaldóékat várja az első helyre, a véleménye szerint pedig csoportmásodikként a svédek bízhatnak még a vébészereplésben.

A nemzetközi rutin már megvan

„Biztos vagyok benne, hogy minden egyes mérkőzésre úgy fog kifutni Várhidi Péter csapata, hogy mindent megtesz a győzelem érdekében” – nyilatkozta lapunknak Lipcsei Péter. Az egykori válogatott focista is a portugál-svéd duót várja az első helyre. A Fradi csapatkapitánya szerint már a dánok megelőzéséhez is bravúrra lenne szükség.


FN-körkérdés: esélyünk sincs a vébészereplésre 3

Garami a kivétel (MTI)


Az általunk megkérdezett szakmabeliek közül egyedül Garami József, az MTK vezetőedzője gondolja úgy, hogy a válogatott harcban lehet a továbbjutásért. „Szerencsés helyzetben van a magyar csapat, a játékosok nagy része már az utánpótlás-válogatottban együtt játszott, az Eb-selejtezősorozat alatt pedig a kellő nemzetközi rutint is szerzett” – mondta az őszi bajnok trénere. Garami szerint nem szabad a papíron gyengébb ellenfelek ellen botlanunk, a másik három együttest pedig jó teljesítménnyel meglephetjük.

—-A vébé európai selejtezőcsoportjai—-

1. csoport
1. Portugália
2. Svédország
3. Dánia
4. Magyarország
5. Albánia
6. Málta

2. csoport
1. Görögország
2. Izrael
3. Svájc
4. Moldávia
5. Lettország
6. Luxemburg

3. csoport
1. Csehország
2. Lengyelország
3. Észak-Írország
4. Szlovákia
5. Szlovénia
6. San Marino

4. csoport
1. Németország
2. Ororszország
3. Finnország
4. Wales
5. Azerbajdzsán
6. Liechtenstein

5. csoport
1. Spanyolország
2. Törökország
3. Belgium
4. Bosznia-Hercegovina
5. Örményország
6. Észtország

6. csoport
1. Horvátország
2. Anglia
3. Ukrajna
4. Fehéroroszország
5. Kazahsztán
6. Andorra

7. csoport
1. Franciaország
2. Románia
3. Szerbia
4. Litvánia
5. Ausztria
6. Feröer-szigetek

8. csoport
1. Olaszország
2. Bulgária
3. Írország
4. Ciprus
5. Grúzia
6. Montenegró

9. csoport
1. Hollandia
2. Skócia
3. Norvégia
4. Macedónia
5. Izland

Ajánlott videó

Olvasói sztorik