Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív

A hétvégére ukrán–amerikai lakodalmas-punkot, angol Tarantino-hangulatú gitárzenét, lengyel és memphisi jazzt ajánlunk. Hazánkba látogat ideiglenesen a Depeche Mode billenytűse, ezúttal DJ-ként. A tévében pedig például a Szelíd motorosok dübörögnek majd.

Az utolsó novemberi hétvége jön, aztán az ősz is elmúlik. E nevezetes alkalomból a következők várnak ránk: a Sziget kedvence pénteken, a kultegyüttesek legkultabbjának alapítója szombaton, a legünnepeltebb jazzdíva vasárnap. És ez még nem minden.
A tévében az Angyalszív és a Szelíd motorosok is feltűnik.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

péntek, november 23.

… Gogol Bordello koncertre az A38 hajóra

Az idei (és a tavalyi) Sziget legütősebb koncertje a Gogol Bordello nevéhez fűződik. Ránézésre egy Kusturica-film hőseinek tűnnek a tagjai, de angolul üvöltöznek. A cigányzenét, a punkot, a sanzonokat keverik és tálalják fel a koncerteken óriási energiával.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 1

A Gogol Bordello a Szigeten



A kétméteres, balkáni-bajszos zenekarvezető, bizonyos Mr. Eugene Hütz csernobil környékén zenélgetett ukrán esküvőkön, de az 1986-os katasztrófa után evakuálták őket Nyugat-Ukrajnába. Ha már úgyis lendületben volt, egész New Yorkig jutott. Itt is megalakította az orosz-lakodalmas csapatát, de rendre bekerültek a zenekarba különböző New York-i figurák, akik nagyot csavartak a hangzáson. Az egyik legizgalmasabb zenekar ma a Gogol Bordello, ez egyértelmű. Szegény A38 Hajó, szét fog esni a koncerten.

… Surgens-koncertre a Merlinbe

A BombTheJazz klubban ezúttal az albioni The Surgens zenekar játszik. Egy azóta elhunyt kritikus azt írta róluk: “mintha egy Tarantino-filmből szabadultak volna ki”, egy másik a White Stripes és Captain Beefheart között helyezte el őket.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 2

mintha egy Tarantino-filmből szabadultak volna ki



Maguk a következőket említik példaképeik között: Hank Williams, Chet Atkins, Gene Vincent, Dick Dale, Howlin’ Wolf, The Pixies, Tom Waits, Kenny Burrell, The Sarnos és a Sonic Youth. Frankensteini precizitással összerakott rock ‘n roll szörnyetegük egyesít magában mindent, amire a huszadik század közepén a fiatalok kivetkőztek magukból: surf rock, rockabilly, jump blues, és szájharmonikás country.


—-Szombat: a Depech Mode egyharmada és Krzysztof Popek—-


szombat, november 24.


… Krzysztof Popek-jazzvarázslatra a Millenárisra

Krzysztof Popek – az első számú lengyel dzsesszfuvolás – International Quintet nevű zenekarával lép fel a Millenárison. A formáció speciális hangzásvilágának alapját a trombita és a szárnykürt, valamint az altfuvola adja, a biztos hátteret pedig legendás amerikai muzsikusok, a zongorista Stephen Scott (Wynton Marsalis, Sonny Rollins), a nagybőgős Cameron Brown (Chet Baker, Art Blakey, Archie Shepp), továbbá a dobfenomén Victor Lewis (Stan Getz, Woody Shaw) játéka biztosítja.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 3

Az első számú lengyel dzsesszfuvolás



Saját kompozícióik mellett olyan előadók szerzeményeit is játsszák, mint Wayne Shorter vagy Randy Weston. Egységes hangulatú programjukban az etno keveredik a modern bop, helyenként pedig a free dzsessz elemeivel, mindehhez groove-os lüktetés párosul. Krzysztof Popek és Piotr Wojtasik évek óta dolgozik az altfuvola-szárnykürt együtthangzásának tökéletesítésén és a hírek szerint jelenleg csúcsformában vannak.

…. A depeches Andy Fletcher partyjára a Pecsába

2007-es esztendő ‘electro nite’ bulijának fő DJ fellépője Andy Fletcher, a Depeche Mode alapító tagja. Az 1981-ben alakult kultikus zenekar – Dave Gahan, Andy ‘Fletch’ Fletcher és Martin Gore – összesen több mint 400 hetet töltött el az angol slágerlistán, folyamatosan kritikusok elismerését vívja ki szerte a világon. A nyolcvanas évek (és a 90-es, meg a 00-ás évek) megkerülhetetlen formációja. Mialatt Martin Gore (gitáros/billentyűs) jól megérdemelt pihenését tölti, illetve Dave Gahan (énekes) második szóló albumának várható sikerét élvezi, addig Andy Fletcher (billentyűs) DJ turnéra indult.





A nyári hónapok a tengerparti országok (Olaszország, Spanyolország, Görögország) látogatásával teltek. Az ősz meghozta Andy számára az első Dél-Amerikai (Brazília, Argentína, Peru) fellépéseket, illetve a Kelet-Közép-Európai (Bulgária, Románia, Csehország, Szlovákia, Magyarország) régióba is elrepíti. Andy Fletcher DJ Setjével már másodízben látogat Magyarországra. DM rajongóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott szombati program.


—-Vasárnap – Dee Dee Bridgewater, könyv, mozi—-


vasárnap, november 25.

…. Dee Dee Bridgewater-koncertre a Müpába

Tavalyi, kiemelkedő sikerű francia produkciója után legfrissebb lemezéhez kapcsolódó turnéjának állomásaként ismét hangversenyt az a Művészetek Palotájában az egyik legünnepeltebb jazzdíva, Dee Dee Bridgewater. A memphisi születésű, évek óta Európában élő művész számára igen fontos, hogy saját élethelyzeteiből, az általa mélyen megélt momentumokból merítsen ihletet, és élményeit lenyűgözően expresszív előadásban ossza meg hallgatóival.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 4

Afroamerikai gyökereit kutatja fel



Most afroamerikai gyökereit kutatja fel, méghozzá a legautentikusabb módon: társai, akiket ‘új mali családjának’ nevez, egytől egyig az úgynevezett mandingo zene neves előadói, élükön Cheikh Tidiane Seckkel, aki 2004-es mali útján vezette be őt a nyugat-afrikai zene rejtelmeibe. Az amerikai Dél és Nyugat-Afrika ősi ritmusai felelnek egymásnak Dee Dee Bridgewater produkciójában, a közös gyökerek és a zene egyetemes misztikumát tárva fel.


… moziba

Erőt demonstráló filmek kerülnek a héten a magyar mozikba, legyen szó középkori királynőről, megviselt szociális hivatalnokról, kallódó kamaszlányról vagy éppen „klasszikus” bérgyilkosról. Az erő velünk lesz.

bővebben>>



Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 5

Hitman



maradjak …

olvasni …

A fejlődés útjai



Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 6

Csíkszentmihályi Mihály megírta a Flow folytatását.


Csíkszentmihályi Mihály nagysikerű Flow című könyve a tökéletes élmény pszichológiájával ismertette meg az olvasót. A fejlődés útjai ennek folytatásaként rávilágít arra, miként emelkedhetünk felül evolúciós örökségünkön, és válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak, hogy a harmadik évezredben egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak. Felelősek vagyunk a jövőnk alakulásáért, és ez alól a felelősség alól nem bújhatunk ki azzal a kifogással sem, hogy a sors vagy a véletlenek határozzák meg a jövőt.
A szerző szerint azok a genetikailag kódolt személyiségjegyeink, amelyek az evolúció során hatékonyan segítették emberré válásunkat és szaporodásunkat, mára az életünket és a világot veszélyeztető tényezőkké váltak. Ha képesek vagyunk a fejlődési folyamat aktív és tudatos szereplőjévé válni a saját életünk és a világ tekintetében egyaránt, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek.



—-Tévé: Ed Wood, Szelíd motorosok, Angyalszív—-


tévézni …


péntek, november 23.
m2, 21:55

Ed Wood

Edward D. Wood Jr. a hollywoodi filmtörténelem legemlékezetesebb negatív hőse. Következetesen végigvitte a “minden idők legrosszabb filmrendezője” szerepet, sőt forgatókönyveket is írt, színész és producer is volt egy személyben.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 7

Ed Wood



A rendező élete által ihletett film bemutatja a rendező szabados, élvhajhász életét, a “B” kategóriás sci-fi történetek kiötlését és olcsó megvalósítását. Transzvesztita hajlamát és szánalmas barátságát az öregedő, hanyatló Lugosi Bélával, a Drakula-filmek egykori magyar származású sztárjával. Tim Burton sokdíjas filmjében Johnny Depp játssza a címszerepet.

szombat, november 24.
m2, 21:45

Szelíd motorosok

Dennis Hopper road movie-ja évtizedek óta kultuszfilm, zenéje a mai motorosok himnusza is. Tandarab és kötelező látvány. A temetőjelenet pszichedelikus montázsa Antonioni Zabriskie Pointjának vonatkozó képsorával egyetemben az ellenkultúra egyik emblémája lett. 1969-ben így nézett ki az amerikai álom a leálló sávból.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 8

Born to be wild



Wyatt és Billy egy jól sikerült drogüzlet után motorra szállnak és nekiindulnak Amerikának. Különösebb cél nélkül tartanak Los Angelesből New Orleans felé. A két “vadnak született” hippit sehol sem fogadják kitörő örömmel, egy kisvárosban börtönbe is kerülnek. Itt megismerkednek a helyi társaságból úgyszintén kilógó alkoholista ügyvéddel. Kiszabadulásuk után George is velük tart.

vasárnap, november 25.
TV2, 23:25

Angyalszív

Az ’50-es évek füstös brooklyn-i világában élő kiégett magándetektív, Harry Angel egy titokzatos megbízótól, egy bizonyos Louis Cyphre-től azt a feladatot kapja, hogy keressen meg egy eltűnt énekest. Az eleinte rutinmunkának tűnő megbízatás hamarosan elképesztő rémálommá válik Harry számára.


Menjek vagy maradjak – Gogol vagy Angyalszív 9

Louis Cyphre



Mindenki, akivel Harry beszélt, akiről úgy tűnik, hogy bármit is tud az eltűnt énekesről, hamarosan holtan bukkan fel. Kegyetlen, rituális gyilkosság áldozatai lesznek mindannyian, és a magándetektívben egyre erősödik a gyanú, hogy ezúttal nem egyszerű eltűnési esetről van szó, hanem egy sátánista szekta mozgatja a szálakat. De az is lehet, hogy valaki végig az orránál fogva vezette. Mire azonban Harry megfejti a rejtvényt, bejárja a pokol minden bugyrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik