Élet-Stílus

Dargay, Kende, Kozma és Tabányi díszpolgári címet kapott

Díszpolgári címeket, Pro Urbe Budapest díjakat és más fővárosi kitüntetéseket adott át Demszky Gábor főpolgármester Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 134. évfordulóján, szombaton, a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján díszpolgári címet kapott Dargay Attila rajzfilmrendező, Jurij Ljubimov orosz színházi rendező, Kende Péter történész-szociológus, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Tabányi Mihály harmonika művész.


Dargay, Kende, Kozma és Tabányi díszpolgári címet kapott 1

Dargay Attila rajzfilmrendezõ átveszi a daszpolgári címet (MTI) – KÉPGALÉRIA


Pro Urbe Budapest díjban részesült Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kendelényi Ernő főorvos, Kulka János színművész, Rajk László építész-látványtervező, Lator László költő-műfordító és Tímár Péter filmrendező.

A főpolgármester ezen elismerések mellett Budapestért-díjakat, Fővárosért Emlékzászlót, a Főváros Közbiztonságáért Emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért díjat adott át.

A kitüntetésekre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 134. évfordulója adott okot. A jeles napon a főváros ünnepi közgyűlést tartott, ahol Demszky Gábor elsősorban Podmaniczky Frigyes, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa egykori elnökének örökségét hangsúlyozta. “Mindennél fontosabbnak tartotta, hogy Budapest Európa egyik szellemi, politikai és művészeti központja legyen. Életében mindent ennek rendelt alá és soha nem szalasztott el alkalmat a főváros építésére” – mondta Demszky.

A fővárosban jelenleg zajló munkákról szólva Demszky Gábor az útfelújításokat, a 4-es metró építését, a Megyeri hidat, az Aquincumi Múzeum új részlegét, a Szabadság híd felújítását, a Budapest Szíve programot és a csepeli központi szennyvíztisztító építését emelte ki. A főpolgármester elmondta, hamarosan kezdeményezi a miniszterelnökkel tavaly kötött, a fővárosi beruházásokat rögzítő Budapest Szerződés kiegészítését.

Ünnepi beszéde elején a főpolgármester megemlékezett a napokban elhunyt Kosáry Domokos történészről. A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülése előtt a városvezető megnyitotta az Újjászületés 2007 kiállítást, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával az idén felújított épületeket mutatja be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik