Élet-Stílus

A gazdag Bayern jövőre tovább izmosodhat

A Stuttgart elleni 1-3 ellenére duhaj hangulat uralkodik Münchenben. A Bayern ugyanis a tavalyi felejthető teljesítménye ellenére legjobb pénzügyi évét zárta.

Kapcsolódó linkek

bundesliga.lap.hu
sport.lap.hu

A szerdai tájékoztatás szerint a klub 2006. július 1. és 2007. július 30. közötti időszakot 225,8 millió eurós bevétellel zárta, s adózás utáni nyeresége 18,9 millió volt.

Az egyesület éves küldöttgyűlésén a pénzügyi igazgató Karl Hopfner külön kiemelte, hogy „a sportszakmai szempontból felejthető évben” sikerült elérni a klub 107 éves történetének legnagyobb nyereségét.

A Bayern elsősorban a mérkőzésekkel kapcsolatos bevételekre támaszkodott (jegybevétel, közvetítési jogok: 83,6 millió), a szponzorizációból és marketingből 62,8 millió folyt be, míg a kiadási oldalon az alkalmazottaknak szánt bérek összege a legmarkánsabb (106,1 millió).

A Bayern jelentősen javult a „merchandising” terén: a klub logóival ellátott ajándéktárgyakból (mezek, melegítők, sapkák, sálak stb.) elért nyereség mintegy tíz százalékkal, 32,2 millióra nőtt.

Az újabb sztárok – Toni, Ribéry, Klose – szerződtetésével a július 30-a utáni időszakban további ugrásszerű növekedést mutatott (az első négy hónapban 37 percentes volt a javulás).

A remek játékosok vásárlására költött temérdek pénz ellenére a Bayern helyzete stabilabb mint bármikor; Karl-Heinz Rummenigge szerint „a nyári rekordköltekezés ellenére pénzügyileg rendkívül kiegyensúlyozott a helyzetünk, gazdálkodásunk stabil és előrelátó”. Az FC Bayern München AG pénzügyi tartalékát mintegy 91,4 millióra taksálják.

Az egykori aranylabdás megígérte, a korábban meglehetősen szűkmarkú Bayern új stratégiája, azaz a lehető legjobb játékosok megszerzése, jövő nyáron is folytatódik.
„Nem fogunk belemenni kockázatos lépésekbe, de kifejezett szándékunk, hogy kimagasló játékosokkal erősítsük keretünket. Ez alatt a minőséget, s nem a mennyiséget értjük, s anyagi helyzetünk lehetővé teszi, hogy a legnagyobbakkal is versenyben legyünk.”

Érdekes, hogy a tavalyi idényben „futottak még” társulat benyomását keltő bajorok népszerűsége is tetemesen nőtt – a klubtagok száma 121,119-ről 135,752-re emelkedett, míg a szurkolói klubok száma 2329-re nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik