Élet-Stílus

Terroristák randalíroztak Olaszországban

Az Aranylabda legnagyobb esélyesének tartott Kaká szerint, ha nem lesznek változások, a sztárok szépen lassan el fognak igazolni az olasz bajnokságból. Az olasz belügyminiszter kedden terrorista akciónak nevezte a Lazio-szurkoló halála után kitört zavargásokat.

„Az idei év botrányai, előbb egy halott rendőr, most pedig egy halott szurkoló az olasz labdarúgás hitelét rontják. Az illetékeseknek azonnal reagálniuk kell az égető problémára, mert a legnagyobb sztárok el fogják hagyni a Serie A-t, ami az olasz foci halálát jelentené” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan középpályása.

„Meg kell fékezni az erőszakhullámot” – tette hozzá Kaká a hétvégi események kapcsán. Vasárnap a Lazio és a Juventus hívei egy autópálya-pihenőben összecsaptak egymással, az incidens során egy rendőr tévedésből lelőtte a Lazio egyik drukkerét. A hír hallatán Olaszország-szerte zavargások törtek ki a stadionokban és a futballpályák környékén.

Platini szigorú büntetéseket akar

Keddig huszonöt futballszurkolót állított elő az olasz rendőrség a hétvégi erőszakos cselekményekkel összefüggésben. Hat drukkert Tarantóban, nyolcat Milánóban, hetet Bergamóban, négyet pedig Rómában fogtak el. Giuliano Amato belügyminiszter jelezte, hogy a fővárosban további előállítások várhatók a randalírozó szurkolók azonosítása után.


Terroristák randalíroztak Olaszországban 1

Bevetésre várnak a rendõrök (Galéria)


Szólásra emelkedett az UEFA-elnöke is az ügyben, és érdekes javaslattal állt elő. „Minden nézőnek magával kellene vinnie egy gyereket. Ez lenne a legjobb megoldás az erőszak megfékezésére” – idézi az olasz Il Giornale Michel Platinit, aki éveken keresztül a Juventus mezében futballozott.

Platini emellett azért kardoskodik, hogy drákói szigorral büntessék meg az erőszakos szurkolókat. „Soha többet nem engedném be őket a stadionokba, és nem egy-két hónapos, hanem egy-két éves börtönbüntetéssel kell őket sújtani” – nyilatkozta Platini.

Terrorista akciók?

Az olasz kormány kedden a zavargásokat célzott és előre eltervezett terrorista akcióknak nevezte. A belügyminiszter szerint rendszerellenes csoportok a focidrukkereket használják fel a rendőrség ellen. A római rendőrség „katonai precizitással és végrehajtott támadásként” aposztrofálta az egyik csendőrlaktanya elleni akciót, amelyben 400 drukker vett részt. Négy huligánt terrorizmus vádjával vettek őrizetbe.

Amato megvédte a rendőri erőket, akik a laktanya megtámadásakor nem avatkoztak közbe. „A hatóság emberei helyesen cselekedtek, és csak így sikerült elkerülni, hogy vérontásba torkoljon az ostrom” – mondta a belügyminiszter, aki sajnálatos esetnek nevezte a Lazio-szurkoló halálát, de a véleménye szerint a huligánok csak az alkalomra vártak, hogy megtámadják a rendőröket.

A nápolyi és veronai ultrak a legveszélyesebbek

A belügyminisztérium által megrendelt tanulmány szerint közel száz szurkolói csoport működik az országban. Kétharmaduk a szélsőjobboldali körökkel, a maradék pedig a szélsőballal szimpatizál. Különösen veszélyesek az olasz élvonalban szereplő Nápoly, illetve a másodosztályban érdekelt Hellas Verona és a Salernitana Calcio szurkolói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik