Élet-Stílus

Káoszba fulladt az olasz foci

Válságtanácskozást tart hétfőn az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC), a rendőrség és a kormány a vasárnapi, tragikus események kapcsán. Eközben a halálos lövést leadó rendőr is szólásra emelkedett.

Elismerte tettét az a rendőr, aki vasárnap egy Arezzo közeli autópálya-pihenőben lelőtte a 26 éves Lazio-szurkolót. „Először egy figyelmeztető lövést adtam le, majd futás közben véletlenül ismét elsült a fegyverem” – mondta a Corriera della Serának Luigi S., hangsúlyozva, hogy senkire sem célzott. Az újság ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az előírások szerint a 31 éves rendőrnek az első figyelmeztetés után vissza kellett volna tennie fegyverét a tokjába.

Luigi S. kollegái az újságnak részletesen elmesélték, hogy miként következhetett be a tragédia. Két kocsival végeztek ellenőrzést a pihenőhelyen, amikor kiáltozást hallottak az autópálya túloldaláról, ahol a parkolóban két autó utasai egymásnak estek. Először jelentették az incidenst a központnak, erősítést kértek, majd az egyik rendőr körülbelül 200 méteres távolságból a levegőbe tüzelt, mire fel a dulakodók az autójukba ugrottak, és elhajtottak. Hogy a két kocsi típusát, illetve a rendszámát felírhassa, Luigi S. az autók után szaladt, és ekkor dördült el a végzetes lövés.

A rendőrt hétfő délután gyilkosság vádjával őrizetbe vették, Antonio Manganelli rendőrfőnök pedig azt ígéri, kiderítik a teljes igazságot.


Káoszba fulladt az olasz foci 1

Galéria


Zavargások országszerte

A 26 éves szurkoló halálhíre villámgyorsan elterjedt Olaszország-szerte, és Bergamóban, illetve Rómában súlyos zavargások törtek ki. Az első jelentések szerint csak a fővárosban több mint negyvenen szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket.

Este az AS Roma, illetve a Lazio szurkolói megrohamozták a római Olimpiai Stadiont, valamint a szomszédjában lévő Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) székházát. A tömeg betörte az épület ablakait, a bent tartózkodók – a biztonsági szolgálat alkalmazottai – pedig elbarikádozták magukat. Korábban az ultrák megtámadtak egy rendőrőrsöt is, autókat és autóbuszokat törtek össze. A legsúlyosabban az a rendfenntartó sérült meg, akinek a máját ütötték meg egy vasrúddal. Az anyagi kár legalább százezer euró.

Szurkolók nélkül idegenbe

Mindeközben az Olasz Belügyminisztérium hétfő délután úgy döntött, hogy meghatározatlan időpontig vendégszurkolók nem utazhatnak mérkőzésekre, sőt, Giovanna Melandri sportminiszter arra kérte az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) illetékeseit, hogy a rendkívüli állapotokra való tekintettel “néhány hétig” szüneteljen a bajnokság.

Szintén ezt követelte Roberto Maroni, az Északi Liga (LN) képviselőházi frakcióvezetője is: “Meghatározott időpontig fel kell függeszteni a bajnokságot, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjenek ezek a gondok”. Az FIGC hétfő este dönthet ebben a kérdésben.

Az ügyben állást foglalt Gianluigi Buffon, a Juventus világbajnok kapusa is, aki ellenzi, hogy leálljon a pontvadászat: “Ami tegnap Arezzóban történt az tragikus, de nem állhat le a bajnokság.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik